Takip Et
  • 15 Mayıs 2020, Cuma

20 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR EVDE NASIL BESLENMELİ ?

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Diren Kaptan, sağlığımıza dair bilgi verdi.

20 yaş altı çocuklara korona virüsten korunmak amaçlı evden çıkma yasağı uygulanmaktadır. Evde kalan çocuklar sıkılarak ister istemez bir şeyler yeme ihtiyacı hissedebilir. Bunun yanında hareketsiz de kalmanın etkisi ile maalesef sağlıksız beslenme ile birlikte kilo alımı olabilir.

Bu nedenle evde çocuklar ve ebeveynler sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir.

• Çocukların her besin grubunu yeteri kadar almaları gerekmektedir. Süt ürünleri ( süt, ayran ), et ürünleri ( balık, tavuk, et ), sebze ve meyveler, tahıl grupları ( ekmek, makarna, kuru fasulye) ve yağ grubu ( zeytinyağı, zeytin, ceviz) besin gruplarıdır. Sağlıklı beslenmek için her gün bu besin gruplardan yeterli miktarda tüketilmelidir

• Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Metabolizmanın çalışması ve güne sağlıklı bir şekilde başlayabilmek için vücut enerjiye ihtiyaç duyar. Dengeli ve düzenli bir kahvaltı bu enerji açığını kapatır. Kahvaltı mönüsünde börek, patates kızartması, çikolata gibi yağ içeriği yüksek yiyecekler yerine daha hafif ve sağlıklı yiyecekler bulunmalıdır.

• Bağışıklık sistemini koruyarak hastalık riskini azaltan C vitamininden zengin bol limonlu yeşillik ( maydanoz, marul) eklenmelidir.

• Ayrıca balın içine eklenecek zencefil hastalıklardan korunmada çok önemlidir. Kahvaltı için tercih edilen meyve suları taze sıkılmış olmalı sıkıldıktan en fazla 15 dakika sonrasında tüketilmelidir.

• Ara öğün gibi de düşünülebilecek beslenme saatinde hafif yiyecekler tüketilmelidir. Sağlıklı bir ara öğünde, beyaz peynirli sandviç veya beyaz peynirli tost, ayran ve 1 porsiyon meyve bulunabileceği gibi, ev yapımı az yağlı bir börek, ayran ve bir porsiyon meyve tüketilebilir.

• Köfte, tavuk, pirzola genelde çocukların çok sevdiği ve her öğün tüketseler bile bıkmayacakları besinlerdir. Ancak bu yiyecekler çok yağ içerdiğinden fazla tüketilmesi kilo artışına sebep olabilir.

• Bir öğün et tercih edildiğinde diğer öğün sebze olmalı, çeşit olarak çocuğun sevdiği tercih edilmeli ve sebzeler sahip oldukları C vitaminini kaybetmeden pişirilmelidir. C vitamini kaybını önlemek için sebzeler az suda pişirilmeli ve suları asla dökülmemelidir.

• Meyve porsiyonu özellikle mevsim geçişlerinde 3 porsiyonun altına düşmemeli portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveler tercih edilmelidir.

• Asitli içecekler veya hazır meyve suları yerine süt veya ayran tercih edilmelidir. Kemik gelişiminde ve doku onarımından görevli olan süt ve süt ürünleri günde 3 porsiyon tüketilmelidir. Süt sevmeyen çocuklar için süte tarçın, kakao, bal ya da meyve eklenebilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.