Takip Et
  • 23 Mart 2020, Pazartesi

KARANFİLİN FAYDALARI

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Diren Kaptan, karanfilin faydalarını anlatacak.

Hemen hemen her restoranda yemek sonrasında şöyle bir ağzımıza atıp ferahladığımız karanfil bitkisinin daha pek çok faydası olduğunu biliyor musunuz?

ANTİOKSİDAN

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı tarafından polifenol içerikli 100 besin sınıflandırmasında karanfil de başlarda yerini alıyor! Buna göre karanfil yüksek polifenolik içeriği sayesinde ciddi bir antioksidan etki gösteriyor.

ANTİMİKROBİYAL

Karanfil, bakteri ve mantarlara karşı güçlü bir zırh görevini görüyor. Hatta bu etkisinden dolayı diş hekimliğinde de fazlasıyla tercih edilen bir bitki türü. Ağız floranın kötü bakterilerden temizlenesine yardımcı olması için ara ara karanfil tüketebilirsiniz.

AĞRI KESİCİ

Araştırmalar; karanfilin önemli bir ağrı kesici etkisi olduğunu söylüyor. Bir önceki maddede de bahsettiğimiz üzere bu etkinin kullanıldığı alanlardan birisi de diş ağrıları. Yapılan çalışmalar, karanfilin iyi bir ağrı kesici etki göstermesi sebebiyle diş ağrılarını da hafifletebileceğini söylemektedir.

SİNDİRİM SİSTEMİ

Karanfilin sindirim sistemini rahatlatıcı etki taşıdığını biliyor muydunuz? 2011 yılı International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy’de yayınlanan çalışmada; karanfilin pastil formundaki haliyle tüketiminin özellikle mide bulantısını kesmeye yardımcı olduğu söylenmektedir.

ANTİ-KANSEROJEN ETKİ

Karanfil yağı, içeriğinde taşıdığı değerli bileşenler sayesinde, ciddi antioksidan etki yanında tümörlere karşı da vücudu koruyucu etki taşıyor. Yapılan çalışmalar, karanfil yağının özellikle akciğer, cilt ve sindirim sistemi kanserlerine karşı vücudu koruyucu özellik taşıdığını bildiriyor.

DİKKAT!

Bilinenin aksine dışarıda açık bir şekilde sunulan karanfiller ne yazık ki çok da işe yaramıyor. Çünkü karanfil uçucu yağlara sahip olması sebebiyle uzun süre açıkta kalarak ne yazık ki fayda gösterecek en önemli kısmı olan uçucu yağları uçup gidiyor. Peki, aldığın karanfilin uçucu yağları olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

Karanfil içerisindeki uçucu yağ sudan yoğun olması sebebiyle, su içerisine atıldığında hemen dibe çökmektedir. Bununla beraber uçucu yağı alınmış karanfil ise su üzerinde yüzecektir. Bu basit deneyle aldığın karanfil içerisinde uçucu yağ olup olmadığını basitçe tespit edebilirsiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.