Takip Et
  • 28 Şubat 2020, Cuma

Kabızlığı Önlemek İçin Çözüm Önerileri

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi'nin Beslenme Uzmanı Diren Kaptan kabızlığa etki eden faktörleri anlattı.

Kabızlık çoğu kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Kabızlık sorununun çözülmesinde en önemli nokta sağlıklı beslenmedir. Kabızlığın yaşanmadan önlenebilmesi için çözüm önerileri;

1- Bol su içmeye çalışın. Bağırsaklarınızın temizlenmesi için gün boyu yeterince su içmeye özen gösterin. Günlük su tüketimi 2,5-3 litre olmalıdır.

2- Gün içerisinde beslenmede yeterince lif olmalıdır. Lifli yiyeceklerden bolca tüketmek düzenli bağırsak hareketlerinin teminatıdır. Kuruyemişler, sebzeler, turunçgiller gibi lif zengini yiyecekler gün içinde tüketilmelidir.

3- İnflamasyona neden olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İnflamasyonu tetikleyen yiyecekler belirlenmelidir. Bu yiyecekler özellikle gluten, süt ürünleri soya, mısır ve şeker olabilir. Gıda hassasiyeti ve inflamasyon tetikleyici gıdalar kişiye özeldir. O nedenle eliminasyon diyetiyle hassasiyetiniz olan gıdaları bularak özellikle onlardan kaçınmalısınız.

4- Beslenmede yeterince probiyotik olmalıdır. Eğer bağırsaklarınızdaki bakteri dengesi bozulduysa özellikle bifidobakteri ve laktobasilus türlerini içeren probiyotik destekleri alarak dengeyi düzeltebilirsiniz. Düzenli bağırsak hareketi için bakteri dengesi önemlidir.

5- Tiroid kontrol ettirilmelidir. Doktorunuz kabızlığınızın nedeninin hipotiroidi olduğundan kuşkulanırsa tiroid testleri, T3, FT3, ve RT3 mutlaka yapılmalıdır.

6- Otoimmün hastalığınız olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Otoimmün hastalık teşhis edilirse bunun tedavi edilmesi gerekir.

7- Gerekirse bağırsaklar endoskopik yöntemle incelenmelidir. Eğer kabızlığınıza eşlik eden şiddetli karın ağrısı varsa bu bir tıkanmadan kaynaklanmış olabilir. Böyle bir durumda acilen doktorunuza başvurmalısınız.

Sonuç olarak, kabızlığı hayatın doğal gerçekliği olarak görmeyin ve mutlaka çözüme kavuşturun. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.