Takip Et
  • 19 Nisan 2021, Pazartesi

PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER

Hipokrat 2000 yıl kadar önce “bütün hastalıklar bağırsakta başlar” demişti. Günümüzde yapılan binlerce çalışma bu görüşü destekliyor. Bağırsak mikrobiyotası sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, endokrin sistem üzerinde olan etkileri nedeniyle çok sayıda hastalığın oluşumunda rol almaktadır. Gastrointestinal sistemimizde 500’den fazla bakteri çeşiti bulunmaktadır. Gastrointestinal sistemdeki bakteri sayısı vücudumuzdaki hücre sayısının yaklaşık 10 katı kadardır. Bağırsaklarımızdaki bakterilerin yaklaşık %98’ini yararlı bakteriler oluşturmaktadır. Fakat bilinçsiz antibiyotik tüketimi, stres, yetersiz beslenme, yaşlılık, menopoz gibi faktörler mikrobiyota dengesini bozmaktadır. İyi bakterilerin sayısı azalmakta zararlı bakterilerin sayısı artmaktadır. Yararlı bakteriler ile iyi yönde değiştirilmiş bir barsak florasının insan sağlığı için önemli olduğu görüşü ile probiyotik ve prebiyotiklere olan ilgi giderek artmaktadır.

PROBİYOTİK NEDİR?

Probiyotikler vücudu zararlı mikroorganizmalardan koruyan, sindirim sistemini düzenleyen ve bağışıklığımızı güçlendiren yararlı bakterilerdir.

Probiyotikler

• Bağırsak sterilizasyonunu sağlar

• Kalın bağırsakta K ve B grubu vitaminlerin sentezlenmesini sağlar

• Besin ögelerinin biyoyararlılığını artırır.

• Koruyucu bir tabaka oluşturarak zararlı bakterilerin bağırsak duvarına tutunmasını engeller.

• Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek enfeksiyonlara karşı korunmamıza yardımcıdır.

• Kötü ‘LDL’ kolesterolü düşürür.

• Kabızlık ve ishal şikayetlerini azaltır.

• Ülseratif kolit, ıbs, nekrotizan enterokolit gibi bağırsak hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır. Semptomları azaltır.

• Kan lipidlerini düşürücü etkisi olduğu, dışkılamayı kolaylaştırdığı ve minerallerin emilimine katkı sağladığı ek olarak kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu da bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

• Mutluluk hormonu olarak bilinen ve sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerinin taşınmasında görevli serotonininin çoğu bağırsaklarımızda salgılanmaktadır. Serotonin ve dopamin gibi hormonların eksikliğinde kişi kendisini mutsuz, yorgun hissetmektedir. Probiyotikler bağırsak florasını onararak depresyon, anksiyete, stres gibi ruhsal bozuklukların semptomlarını iyileştirmeye yardımcıdır.

Probiyotik besinler: Probiyotik yoğurt, kefir, boza, tarhana, turşu, sirke, fermente peynirler.

PREBİYOTİK NEDİR?

Prebiyotikler, üst gastrointestinal sistemde sindirilmeden kalın bağırsağa geçen probiyotiklerin gelişimine katkıda bulunan gıda içerikleridir.

Prebiyotik besinler:

• Sebzeler: Pırasa, yer elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi

• Kurubaklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye, nohut

• Tam tahıllar: Tam buğday, yulaf, kara buğday, arpa, kepekli pirinç

• Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, ketentohumu

• Meyveler: Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma

Sağlıklı bir mikrobiyot

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.