Takip Et
  • 22 Şubat 2021, Pazartesi

KARACİĞER YAĞLANMASI ÖNEMLİ Mİ?

Karaciğer vücudun metabolik açıdan en karmaşık organı. Aldığımız gıdalar, vitaminler ve ilaçların vücutta işlem görmesini sağlıyor. Adeta vücudun çöpçü organı olarak görev yapıyor. Bu nedenle karaciğer sağlığına dikkat etmek çok büyük önem taşıyor.

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikimidir. Türkiye’de her 4 yetişkinden birinde görülen bir hastalıktır. Karaciğer yağlanması, sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla birlikte dünyada hızla artan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezite ve şeker hastalığının artması karaciğer yağlanma oranını arttıran temel sebeplerdir. Obez hastaların ve şeker hastalarının %50’sinden fazlasında karaciğer yağlanması vardır. Yani fazla kilolu birinin karaciğeri yağlı.

Bu noktada en etkili tedavinin kişinin sağlıklı beslenmesinde ve fazla kilolarından kurtulmasında yattığını vurguluyor. Kişinin var olan kilosunda yüzde 5 azalma sağlandığında, karaciğer yağlanması gerilemeye başlıyor. Yenilenme özelliğine sahip olan karaciğer, dikkat edildiğinde bu özelliği sayesinde tamamen normal haline kavuşabiliyor.

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Karaciğer yağlanması aşırı miktarda olduğunda, karaciğer hücreleri bundan olumsuz etkileniyor ve yağlanmanın düzeyi ile ilişkili bir şekilde karaciğerde yapısal ve fonksiyonel bozukluklara yol açıyor. Hücrelerde biriken yağlar, vücudumuz için hayati önem taşıyan enzimlerin üretilememesine ve gerekli dağılımın yapılamamasına neden oluyor. Bazı hastalarda karaciğerde iltihap meydana geliyor, bazı hastalarda ise karaciğer sirozu ve hatta karaciğer kanserine kadar gidebiliyor.

KARACIĞER NEDEN YAĞLANIR?

Obezite, şeker hastalığı, hormonal hastalıklar, ani kilo alma, fazla ilaç kullanımı, aşırı vitamin kullanımı, aşırı yağlı beslenme alışkanlığı ve alkol karaciğer yağlanmasının başlıca sebepleri. Alkol, karaciğere en çok zarar verenlerden biri. Alkol sonucu vücutta biriken toksinler, karaciğer hücrelerine zarar vererek ölümcül sonuçlar doğurabilecek hastalıklara neden olabiliyor. Bunun yanı sıra hareketsizlik de karaciğeri olumsuz etkiliyor. Normal kilolu ancak genetik yatkınlığı olan bireylerde herhangi bir risk faktörü olmasa da karaciğer yağlanması görülebiliyor.

KARACİĞER YAĞLANMASINDAN NASIL KURTULURUZ?

Karaciğer yağlanmasının tedavisinde ilk yapılacak olan kişinin karaciğere zarar verdiği bilinen etmenlerden özellikle de alkolden uzaklaşmasıdır. Sağlıklı beslenme programına başlanması ve mevcut kilosunda yüzde 5 azalma sağlayabilmesi yağlanmanın giderilmesinde çok etkilidir. Hayvansal yağlar, işlenmiş et ürünleri sakatatların yanı sıra aşırı karbonhidrat ve şeker tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Günlük taze sebze-meyve, beyaz et ve lifli gıdalar tüketmek de gerekiyor. Özellikle karaciğerden toksik maddelerin atılımına yardımcı olduğu için mevsiminde enginar tüketilmelidir. Soğan, sarımsak, marul, lahana ve brokoli içerdikleri sülfür ile yine karaciğer koruma adına faydalı yiyeceklerdir. Düzenli bir egzersiz programına başlanması oldukça önemlidir. Karaciğeri destekleyen enginar hapı alınabilir. Tüm bu tedavilere rağmen düzelmiyor ise uzman takibinde karaciğer ağlanmasını düzelten ilaçlar başlanır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.