Takip Et
  • 3 Ocak 2020, Cuma

Kan grubu diyeti

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Rabia Yoran kan grubu diyeti hakkında bilgi verecek.

Karşımıza her gün başka bir diyet programı çıkmaya devam ediyor. Sosyal medyanın gücünün artması ve kişilerin bilgiye ulaşması kolaylaştıkça çok daha hızlı yayılmaya başlıyor. Ancak ne yazık ki buna doğru orantılı olarak bilgi kirliliği de giderek artmakta.

Kişilerin kilo verme konusunda araştırmalara girdiği, bir umut her şeyi denediği bir dünyada yaşarken bu diyeti duymamış olma ihtimaliniz neredeyse yok. Neyden mi bahsediyorum?

“KAN GRUBU DİYETİ”

Gelin biraz da kan grubu diyetinin içeriğinden söz edelim.

Bu diyeti ortaya çıkaran kişi Dr. Peter D’Adamo olarak bilinmektedir. 0, A, B ve AB kan gruplarına sahip insanların farklı şekillerde beslenmesi gerektiğinden yola çıkılarak hazırlanan bu beslenme programları genel olarak hangi besin gruplarının yararlı ya da zararlı olabileceği üzerine oluşturulur. Her kan grubunun tolere edebildiği besin grubunun farklı olduğunu ve beslenme programlarının buna göre oluşturulması gerektiğini savunur. Bunun sonucunda bazı gruplarda var olan besin çeşitleri diğer grupların diyet listesinde bulunmaz.

Dr. D’Adamo göre;

• Avcı-toplayıcı olarak yaşayan ilk insanlar '0' kan grubuna aitlerdi. Bu yüzden 0 kan grubu olan bireylerin et ve balık ağırlıklı beslenmesi gerekmektedir. Süt ürünleri, tahıllar, armut, portakal, kivi gibi asitli meyveler bu grubun kilo almasına neden olurken deniz yosunu, deniz ürünleri, iyotlu tuz, muz, mango, kiraz, erik gibi meyveler ise kilo vermesini sağlamaktadır.

• A kan grubu, çiftçi kan grubu olarak da adlandırılır. Avcılıktan tarıma geçildiği dönemde A grubu ortaya çıkmıştır. Et ve süt ürünleri bu gruba hızlı kilo aldırır ancak soyalı yiyecekler ve bitkisel ürünler kilo vermeyi sağlamaktadır. Beyaz et dışındaki diğer etleri tamamen hayatlarından çıkarmalı, deniz ürünlerini ise çok az miktarda tüketmelidirler.

• B grubu ise Himalaya Bölgesi’ne göç eden göçebe gruptur. Kırmızı et faydalı, beyaz et tüketimi ise sakıncalıdır. Süt ve süt ürünlerini rahatlıkla tüketebilen tek gruptur. Pirinç ve yulaf tüketiminde de sakınca yokken çavdar, mısır ve buğday kilo almaya neden olabilir.

• AB grubu ise modern çağda ortaya çıkan kan grubudur. A ve B grubundaki yasaklar AB grubu için de geçerlidir. Tofu, deniz ürünleri, yeşil sebzeler kilo vermeye yardımcıdır. Hindi eti dışında et ürünleri tüketilmemelidir.

Kan grubu diyeti genel hatlarıyla bu şekildedir. Tüm grupların yasaklı yiyecekleri, tolere edebildikleri ve hiç tüketmemeleri gerekenler bulunur.

Ancak birbirinden her açıdan farklı milyarlarca insan yaşamaktadır. Bu kadar insanı 4 gruba ayırmak çok da mantıklı bir hareket olmayacaktır.

Sağlıklı ve dengeli diyet örüntüsünde bütün besin gruplarından “kişiye uygun” miktarlarda bulunması gerekir. Bu nedenle besinlere kısıtlama getiren kan grubu diyeti vücutta besin öğesi yetersizliklerine yol açabilir.

Yapılan araştırmalar kan grubuna göre beslenmenin kilo değişimi konusunda anlamlı bir farklılık yaratmadığını göstermiştir. Bu nedenle popüler diyetleri uygulamaya çalışırken dikkatli olmakta fayda vardır. Kaliteli yaşam için cinsiyetinize, boyunuza, kilonuza kısacası tamamen “size” göre bir beslenme programı oluşturması için diyetisyene başvurunuz. Sizin için en doğru menüyü oluşturacağından şüpheniz olmasın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.