Takip Et
  • 6 Nisan 2020, Pazartesi

1-7 Nisan Kanser Haftası

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Diren Kaptan kanser haftasına değinecek. Aynı zamanda nasıl beslenmeli bilgiler verecek.

Sağlıklı beslenerek bazı hastalıkları önlemenin mümkün olduğunu biliyoruz.

Sağlıksız beslenmek ise kanser oluşma riskini yüzde 30 oranında artırabiliyor. Bu da bize kanser hastalığında da beslenmenin önemini gösteriyor.

Kanserden korunmak için öncelikle bütün besin gruplarını yeterli ölçüde içeren karışık beslenme tarzını benimsemek şart.

Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise kanserle savaşan besinleri beslenmede yer vermektir.

Bazı besinler kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırmada yardımcı olurlar.

İşte kanserle savaşan besinler;

KÜKÜRTLÜ SEBZELER

Brokoli, lahana ( kırmızı, beyaz, kara, yer, çin), karnabahar, bürüksel lahanası, pazı, turp çeşitleri, şalgam, hardal yeşillikleri, su teresi, yabani havuç kükürtlü sebzelerdir. Bu besinler içerdikleri fitokimyasal sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

KURUBAKLAGİLLER

Kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek ile soya fasulyesi gibi kuru baklagiller hem iyi birer bitkisel protein kaynağı hem çok iyi bir posa kaynağı hem de içerdikleri fitokimyasallar sayesinde çok iyi kanser savaşçılarıdır.

ÜZÜMSÜ MEYVELER

Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz ve vişne gibi üzümsü meyveler vücut hücrelerini serbest radikal hasarından koruyan bileşikleri içerdikleri için kanserden koruyucu özellik gösterir.

BAHARATLAR

Baharatlar antioksidan özellikleri sayesinde kanser hücrelerinin yok edilmesine yardım ederler. Sofranızda tuz yerine baharatlara yer veriniz.

KAROTENOİDLER

Karotenoidler vücutta oluşan ve dışarıdan alınan kanser yapıcı türleri etkisizleştirerek kanserin oluşum riskini azaltıyorlar. Karotenoidler koyu turuncu, sarı, yeşil ve kırmızı sebze ile meyvelerdir. Havuç, nar, portakal, çilek gibi.

OMEGA-3

Omega-3 yağ asitlerinin tümör oluşumunu geciktirdiği ile ilgili çalışmalar vardır. Balık omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır.

PREBİYOTİKLER

Prebiyotikler bağırsaktaki dost bakterilerin besin kaynağıdır. Dost bakterileri besleyen besinler aynı zamanda kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engeller.

Enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, soğan, sarımsak muz, yer elması, hindiba, buğday kepeği, tam tahıllı ürünler ve kuru baklagiller prebiyotik besinlerdir.

SİYAH VE YEŞİL ÇAY

Hem siyah çay hem de yeşil çay yapısında güçlü antioksidanlar bulundurur. Günde 2 fincan yeşil çay tüketmeye özen gösteriniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.