Takip Et
  • 13 Ocak 2020, Pazartesi

En güçlü antioksidan: Glutatyon

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Rabia Yoran en güçlü antioksidan olan Glutatyon hakkında bilgi verdi.

Glutatyon; glutamat, sistein ve glisin aminoasitlerinden oluşan, en güçlü antioksidan olarak bilinen bir moleküldür. Doğal olarak vücudumuzda olsa da yediğimiz bazı besinlerden ve takviye olarak vücuda alınabilir. Yaş artışı ile beraber ne yazık ki vücudumuzdaki glutatyon üretimini azalır.

Peki, glutatyonun önemi nedir?

Tükettiğimiz besinler ve hatta aldığımız nefesle dahi vücuda giren serbest radikaller, birçok hastalığa neden olabiliyor. Ancak antioksidanlar ile bu zararlı bileşiklerden korunmak mümkün. İşte tam da bu noktada glutatyon en büyük savaşcımız olarak yerini alıyor.

Kısaca; antioksidan olarak çalışan, detoksifiye işlevi gören, bağışıklık sistemini güçlendiren, hücre büyüme ve çoğalmasını sağlayan glutatyon, sağlıklı yaşam için büyük önem taşımaktadır.

Antiaging ve Glutatyon İlişkisi

Yaşlanma, doğumdan itibaren durdurulamayan ve geriye çevirilmeyen bir durum olarak karşımıza çıkar. Kişinin sağlıklı yaşamına devam edebilmesi için tüm vücut doku ve fonksiyonları bu süreç içerisinde bozulmamalıdır.

Glutatyonun; cilt kalitesini arttırdığı, yaşlılığa bağlı gelişen cilt sorunlarını ise hafiflettiği bilinmektedir. Son araştırmalar ise, düzenli kullanılan glutatyon takviyesinin cildi koyulaştıran melanin pigmentini açık renge dönüştürdüğünü ve bu pigmentin üretimini sağlayan tirozinaz enzimini de bloke ederek cilt lekelerini hafiflettiğini göstermektedir.

Vücuttaki glutatyon nasıl artar?

Glutatyon, serbest radikallere sürekli maruziyetimiz olduğu ve yaş ile birlikte azaldığı için daima eksikliğini hissedebileceğimiz bir antioksidandır. Bu nedenle beslenme ve takviye yolları ile desteklenmelidir.

Glutatyon düzeyleri;

• Sülfür içeren besinler

Soğan, sarımsak, brokoli, bürüksel lahanası, karnabahar

• C Vitamini

Portakal, mandalina, çilek, kivi, biber…

• Selenyum

Balık, ceviz

• Bitkisel Glutatyon

Ispanak, bamya, kuşkonmaz, avokado

• Takviye ürünler

Silmarin (Deve dikeni sütü içeriği)

Curcumin (Zerdeçal içeriği)

Whey proteini

• Yaşam Tarzı değişikliği

Kaliteli uyku

Düzenli fiziksel aktivite

ile doğal yollardan arttırılabilir.

Takviyeler ise; tablet, sıvı ve enjeksiyon formlarda alınabilmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.