Takip Et
  • 19 Ekim 2019, Cumartesi

Sağlık Bağırsaklarda Gizli

Sağlıklı yaşam rehberiniz olmak için bugün Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi'nin Beslenme Uzmanlarından Diren Kaptan'ın bağırsak sağlığına ilişkin notlarını paylaşacağız.

Son zamanlarda sıklıkla konuşulan konulardan biri de bağırsaklar. Bağırsaklarımız ikinci beynimiz olarak kabul edilmektedir. Bağırsaklar durmaksızın gece gündüz çalışır. Vücudumuzun en büyük organı bağırsaktır ve savunma hücrelerinin %70’i burada bulunur. Bize mutluluk, canlılık hissi veren serotonin hormonunun en az %85’i bağırsaklarda üretilmektedir.

Bu nedenle bağırsaklara iyi bakmak ve sağlıklı bağırsaklara ve sağlıklı mikrobiyotaya sahip olmak çok önemlidir.

İnsan mikrobiyotası öncelikli olarak bakteriler, virüsler, mantarlar, olarak vücudumuzun belirli bölgelerinden bulunan mikroorganizma topluluğudur.

Mikrobiyota olarak adlandırdığımız mikroorganizma topluluğu, vücudumuz ile uyum içerisinde çalışır. Bağırsak mikrobiyotası vücudumuzda birçok önemli rol oynar. Mikrobiyota, sindirim sistemini destekleyerek bağırsak hücreleri tarafından sindirilemeyen besinlerin sindirilmesini sağlar.

Vücuda giren mikroplara, toksinlere karşı kalkan görevi gören bağırsak mikrobiyotası mikropların hücrelere girişini engeller. Bağırsaktaki bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkili olan mikrobiyota, bağışıklığın artmasını sağlar.

Mikrobiyota, sindirim sisteminin gelişmesinde, bağırsak hücrelerinin onarılması ve yenilenmesinde önemli rol oynar.

Gereksiz ve fazla antibiyotik kullanımı bağırsak floranızın bozulmasına neden olabilir ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Karnınızda oluşan şişkinlik ve gazdan mı rahatsızsınız?

Karında oluşan şişkinlik ve gaz gündelik yaşamımızda bizlere rahatsızlık veren bir durumdur. Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası, şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olan patojen bakteriler ve parazitlere karşı bizi korur.

Mikrobiyotayı oluşturan, bağırsaklarda bulunan yararlı mikroorganizmalar probiyotik olarak adlandırılır. Sağlıklı bağırsak için bağırsaklarda yeterli probiyotik olması gereklidir. Bağırsakta bulunan bu probiyotikleri besinlerle de arttırabiliriz.

Özellikle süt ürünleri bol miktarda probiyotik içerir. Bu nedenle doğal probiyotik besinlerin başında yoğurt, ayran, peynir ve kefir gelmektedir. Süt ürünleri dışında lahana ve salatalık turşusu da çok iyi probiyotik kaynağıdır. Kombu çayı, mikro yosun türleri, bitter çikolata, boza, şalgam da doğal probiyotik besinlerdir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.