Takip Et
  • 16 Mart 2020, Pazartesi

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Dorest Diyet ve Güzellik Merkezinin Beslenme Uzmanı Diren Kaptan, Polikistik Over Sendromu'nu anlatacak.

Polikistik Over Sendromu, yumurtalıkların düzgün çalışmasını engeller. Kadınların, yumurtalıklarını ve menstrüasyon döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri normalden düşüktür.

PCOS’ta yumurtalıkların içinde küçük ve sıvı dolu keseler büyür; polikistik kelimesi de çok kist anlamına gelmektedir.

Polikistik Over Sendromu nedeni net olarak bilinmemektedir. Ancak en sık görülme sebeplerinin kalıtsal faktörler ve anormal hormon seviyelerinin olduğu belirtilmektedir. PCOS, aynı zamanda beden kitle indeksinin normal sınırların dışına çıkmasından da etkilenmektedir.

PKOS aslında pek çok kadında erken yaşlarda görülmektedir. Ancak pek çok kadın gebe kalmak istediği zaman hastalığın farkına varmaktadır.

PCOS teşhis edilip tedavi edilmezse Tip-2 diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, uyku apnesi ve depresyon gibi hastalıkların görülme riskini de arttırmaktadır.

Polikistik over sendromu tedavisinde semptomları kontrol altında tutmanın ve azaltmanın çeşitli yolları mevcuttur.

Hormon tedavisine yönelik ilaç kullanımı, şeker hastalarının kullandığı ilaçların kullanılması, ağırlık kaybının amaçlandığı diyet tedavisi ve cerrahi yöntem gibi pek çok tedavi yöntemi mevcuttur.

PKOS tedavisinde beslenme de önemli bir yere sahiptir.

- Glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Glisemik indeksi düşük sebze ve meyveler, bakliyat çeşitleri, kepekli tahıllar, yağsız protein kaynakları tercih edilebilir.

- Karbonhidrat alımı azaltılarak sağlıklı karbonhidrat tüketilmelidir.

- Protein açısından zengin beslenilmelidir.

- Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre PCOS’u bulunan kadınların kahvaltı öğünü besin değerinden zengin; akşam öğünü ise daha hafif olmalıdır. .

- Özellikle insülin direnci bulunan PCOS hastalarının düzenli aralıklar ile beslenmesi metabolizmanın hızlanması ve kan şekerinin dengelenmesi için önemlidir. Öğünler arasında 2,5-3 saatlik aralıklar bulanabilir.

- Düzenli fiziksel aktivite yapmak adet dönemlerinin düzelmesine ve kilo kaybına yardımcı olur.

- Su tüketimi organların düzgün çalışması ve tokluk hissi için önemlidir. Bu nedenle günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.