Takip Et
  • 15 Ocak 2020, Çarşamba

Sosyal Medyanın Beslenmeye Etkisi

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Diren Kaptan sosyal medyanın beslenmemiz üzerindeki etkilerini anlatacak.

Sosyal medya ve telefonlar hayatımızın her an her yerinde önemli rol oynamaktadır. Yapılan çalışmalarda bu gerçeği gözler önüne sermektedir. İnternette en çok vakit geçiren ülkeler sıralamasında Türkiye 16. sırada yer almaktadır. Günde ortalama 4,6 saat bilgisayar başında, 2,9 saat de mobil cihazlarımızda çevrimiçi oluyoruz.

Peki, uyanır uyanmaz hayatımıza giren, yemekte, tatilde, işte yani aklımıza gelebilecek her noktada vazgeçilmezimiz sosyal ağlar beslenme alışkanlıklarımızı nasıl etkiliyor? Bununla ilgili yapılan pek çok çalışma vardır.

2016 yılında yayınlanan bir çalışmada sosyal medya görsellerinin iştah açıcı etkisi olduğu, bireylerin aç olmasalar dahi görüntüden etkilenerek bir şeyler yeme ihtiyacı duyduğunu gösteriyor.

12-19 yaş aralığındaki 248 genç kız üzerinde yapılan çalışmalarda, genç kızların dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlıkları ile anoreksiya eğilimlerinin facebook kullanma süreleri ile doğru orantılı olduğu çıkmıştır.

İngiltere’deki istatistiklere göre ise son 3 yılda anoreksiya nedeniyle yardım isteyen gençlerin sayısı yüzde 110 artış gösteriyor. Bunun en büyük nedeni de sosyal medya olarak görülüyor.

Hartman Grup araştırmacılarının sonuçlarına göre ise; birçok besin tüketimi konusunda yapılan tercihler öğünden yaklaşık 2 saat önce sosyal medya üzerinden takip edilen sayfalara göre yapılıyor.

Peki bu durumda ne yapılmalıdır?

Özellikle genç kızlarda gerçek dışı algı yaratımı ve özendirilme eğilimi daha fazla baskı hissettiriyor. Bu sebeple araştırma sonuçlarına göre bu dönemde özellikle anne babalar ile birlikte sağlıklı yeme davranışı geliştirmesi, korunması ve çocukları doğru kaynaklara yönlendirme konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.

Takip edilen hesapların güvenilir ve doğru bilgiyi verdiğinden emin olarak takip edilmeli.

Son yıllarda gündemde olan Sosyal Medya Detoksu uygulayarak sosyal medyadan biraz uzaklaşılabilir.

Sosyal medyada geçirilen vakti ölçen uygulamalarla kullanarak sosyal medyada geçirilen süreyi kısaltabilirsiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.