Takip Et
  • 13 Kasım 2019, Çarşamba

Mitokondrimizi iyi besleyelim

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin beslenme uzmanlarından Yeşim Üngör Aktar mitokondrimizi beslemeye dair bilgiler verecek.

Hepimizin bildiği üzere hücrelerimizde en önemli organlarımızdan biridir mitokondri. Başlıca görevi enerji meydana getirmektir ve bu sayede metabolizma için çok önemlidir. Bu noktada tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinden sonra kana karışıp hücrelerde bulunan mitokondri üzerinde etkisi çok büyüktür. Çünkü besinlerin vücutta emildikten sonraki sürecinde etkileri görülmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme herkes için önemlidir. Kişinin günlük beslenmesinde tükettiği besinlerin yarısının karbonhidratlardan ,%15 proteinden ve yaklaşık %30 unun yağ grubundan gelmesi gerekmektedir.

Ancak Son yıllarda beslenmede karbonhidrat oranını minimuma indirip yağlara (özellikle hayvansal kaynaklı olanlara) ağırlık verilmesinin sağlık açısından yararlı olduğuna dair görüşler ileri sürülmektedir. Oysa bilimsel araştırmalar bu öneriyi doğrulamamaktadır. Fazla yağlı beslenme, mitokondri fonksiyonları üzerinde olumsuz etkilidir.

1-Mitokondrinin yapısal ve fonksiyonel bozukluklarına neden olmaktadır. Doğru ve sağlıklı çalışmayan mitokondri metabolizmanın yavaşlaması üzerine etkisine neden olacaktır.

2- Diğer bir etkisi ise yağların parçalanmasını sağlayan KARNİTİN bileşiğinin mitokondriye girememesine neden olur ve ortamda çok fazla yağın birikimine neden olur. Bu yağlar da özellikle karaciğer etrafında birikerek uzun vadede karaciğer yağlanmasına , karın bölgesindeki yağlanmaya ,kolesterol değerlerinde yükselmeye neden olabilmektedir.

O yüzden karbonhidratsız bir diyet yaşam tarzınız olmamalı, dengeli beslenerek kilonuzu kontrol altında tutmalısınız

Sağlıklı karbonhidrat grubu besinleri ise :

tam tahıllı veya tam buğday unundan yapılmış mamuller (tambuğday ekmeği, tam tahıllı ekmek, tam tahıl unundan yapılmış ev yapımı yufka..)

Bulgur

Karabuğday

Kinoa

Chia tohumu

Yulaf ezmesi

Kurubaklagiller ( kurufasulye, nohut, mercimek vb..)

Meyve ve sebzeler

Yetişkin bireyler için

günde 4-6 dilim tam buğday ekmeği

2-3 porsiyon taze meyve

3 porsiyon sebze

4-6 kaşık pilav/ kepekli makarna/ tam buğday unundan yapılmış erişte

Haftanın 1-2 günü kurubakliyat tüketmesi alınması gereken sağlıklı karbonhidrat grubunu yeterli miktarda tüketmesi açısından önemlidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.