Takip Et
  • 22 Nisan 2020, Çarşamba

BAĞIŞIKLIK İÇİN A VİTAMİNİ

Dorest GÜzellik ve Dİyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Diren Kaptan, bağışıklığımıza dair beslenme önerilerini sunacak.

Bağışıklığımız için önemli olan vitamin denilince herkesin aklına ilk C vitamini gelmektedir. Ancak A vitamininin de bağışıklığı güçlendirdiği unutulmamalıdır.

A vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirme, enfeksiyonlardan korumanın yanında da pek çok faydası vardır.

Göz sağlığı için önemlidir.

Östrojen, testesteron gibi cinsiyet hormonların sentezinde rol alır.

Sağlıklı kemik gelişiminde önemli rol oynar.

Keratinosit dediğimiz ilkel dedi hücrelerinin olgun deri hücrelerine dönüşebilmesini sağlar.

 

Peki A vitamini kaynakları nelerdir?

Bitkisel kaynak olarak beta karoten ve diğer karotenoidler diyebiliriz. Bunlar sarı ve turuncu renkli sebzelerde bulunmaktadır.

Başlıca bitkisel A vitamini kaynakları ise kayısı, havuç, mango, portakal, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, maydanoz, yeşil fasulye, pırasa, bezelye, avokado, badem, ceviz, kabak çekirdeğidir.

Hayvansal kaynaklar ise retinoldür. Aslında bitkilerde bulunan karotenoidler vücutta retinol forma dönüşerek kullanılır. Bu nedenle hayvansal kaynaklı A vitamini kaynaklarını tüketmek daha faydalı olacaktır. Balıklar, başta karaciğer ve böbrek olmak üzere sakatatlar, süt ürünleri ve yumurta sarısı ilk akla gelenlerdir. Kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanları ve tereyağ da diğer hayvansal kaynaklardandır.

Besinlerden yeterli A vitamini almak için haftada 1 kez yaklaşık 120 gram kadar ciğer yemek, günlük yumurta tüketmek ve günde 3-4 tabak turuncu, yeşil, sarı renkli sebzeler tüketmek gereklidir.

Besinlerle alınan A vitamini yeterli olmaz ise doktor tavsiyesi ile Moringa Balığı, karaciğer yağı takviyeleri kullanılabilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.