Takip Et
  • 11 Kasım 2019, Pazartesi

Protein tozuna ihtiyacımız var mı?

Dorest Güzellik ve Dİyet Merkezinin beslkenme uzmanlarından Rabia Yoran protein tozlarına dair bilgilendirmede bulunacak.

Proteinler de diğer besin öğeleri gibi vücut gereksinmemizde önemli yeri olan gruplardır. Bu besin öğesi konu spor olunca ise en çok dikkat çeken noktalar arasındadır. Ancak kas gelişimi için sadece protein ya da aşırı protein tüketimi çok da doğru değildir.

Günlük beslenmemizde normal bireylerin kilogramı başına 0.8-1 g protein alması gerekirken sporcularda bu miktar 1.5 grama kadar çıkabiliyor. “Günlük ihtiyaç doğal yollarla karşılanamaz duruma geldiğinde ise dışarıdan destek almak gerekiyor. “

Peki, gereksinmenin üzerinde alınan protein bize ne yapar?

Ne yazık ki her şeyde olduğu gibi fazla tüketilen protein de yağ olarak depolanmaktadır.

Alınan fazladan protein karaciğer ve böbreklere yük bindirir.

Kandaki artan asit düzeyi sonucunda nötralize etmek isteyen vücut kemiklerden kalsiyum çeker. Bu da kemik zayıflıklarına neden olur.

İlaçlar ile etkileşime girerek emilimlerini azaltabilir.

Araştırmalar çoğu protein tozunun içerisinde ağır metal içerdiğini göstermektedir. Uzun vadede ve yüksek dozda kullanımı organlara zarar vermektedir.

Yüksek protein düşük karbonhidrat diyetleri kısa vadede iyi gibi görünse de uzun vadede ciddi zararları bulunmaktadır. Keton oluşumu ve birikimi bazı hastalık gruplarına zarar verse de sağlıklı bireylerin enerji metabolizmasını bozacaktır.

Yani kısaca, size zarar veren aslında tam olarak protein tozu kullanmak değildir. Yanlış ve aşırı kullanımı zarara neden olabilmektedir. Eğer spor yapmak istiyorsanız ama nasıl besleneceğinizi bilemiyorsanız kulaktan dolma bilgilere inanmadan bir uzmana danışmanızda fayda var. Bırakın diyetisyeniniz size en uygun beslenme örüntüsünü oluştursun ve siz de sağlıkla yaşamanın keyfini çıkartın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.