Takip Et
  • 13 Mart 2020, Cuma

HAYAT ENERJİMİZİN ÜRETİM YERİ 'MİTOKONDRİ'

Yunanca mitos(iplik) ve chondrion(tane) sözcüklerinin birleşimiyle oluşan mitokondri; algler, bazı bakteriler ve alyuvarlarımız dışında tüm hücrelerde bulunan bir organeldir. Annemiz tarafından bize verilen en güzel miraslardan olan mitokondriden vücudumuzdaki her hücre enerjisini elde eder.

Peki mitokondri enerjimizi üretmek için ne kullanır?

Temelde yağları kullanarak enerji üreten mitokondri karbonhidrat ve proteinden de enerji üretebilmektedir. Ancak enerji üretiminin çoğunluğunun yağlardan sağlanması fazla radikal oluşumunu engelleyerek hücre zararını minimuma indirir. Sağlıklı mitokondri sayısı ne kadar çok olursa o derece verimli enerji üretilir.

Hücrenin zarar görmesi ile ilk etkilenen organel mitokondridir. Bu zararın üzerinde birçok etken bulunmaktadır. Yaşlılık ve düzensiz beslenme en önemli nedenleridir.Yaşlılık nedeniyle oluşan mitokondri azalmasının nedeni kas kaybının meydana gelmiş olmasıdır. Bu durumu önlemek için; fiziksel aktivite ile mitokondri sayısının arttırılması teşvik edilmeli ve kalori alımı düşürülerek mitokondri üzerine yüklenen stres azaltılmalıdır. Düzensiz beslenme de mitokondri üzerinde oldukça kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Beslenme örüntüsünde çok fazla bulunan basit şekerler, nişasta bazlı fruktoz, alkol, ağır metaller ve asit içeriği yüksek olan içecekler/yiyecekler mitokondri üzerinde stres yaratır.

Mitokondri üzerinde oluşan stresin sonuçları nelerdir?

-Enerji için yağ kullanımında zorlanma olur ve yağ depolanır.

-Zarda biriken fazla yağ, glikozun hücreye girmesini engeller, salınan insülin artar ve direnç oluşur.

-Mitokondri enerji kaynağı olarak protein kullanmak zorunda kalır ve kasları yıkmaya başlar.

Görüldüğü üzere düzensiz beslenme ve yüksek kalori alımı vücudumuzda kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Mitokondri sayısını ve verimini arttırmak için;

1)Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

2)Yüksek kalori alımından kaçınılmalıdır.

3)Uyku saatleri düzenli olmalıdır.

4)Rafine (basit) karbonhidrat azaltılmalıdır.

5)Sebze-meyve tüketimi arttırılmalıdır.

Kolay kilo vermeyi sağlayan, kronik hastalıklara yakalanmayı önleyen, spor performansını arttıran mitokondrilerinize iyi bakarak siz de hayat kalitenizi artırabilirsiniz. (Beslenme Uzmanı Rabia Yoran) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.