Takip Et
  • 31 Ocak 2020, Cuma

Tüketeceğiniz besinleri kim seçiyor?

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Rabia Yoran tükettiğimiz besinlere dair bilgi verdi.

Canımızın herhangi bir besin grubundan çektiğini söylediğinizde büyüklerimiz hemen “Eksiklik var demek ki evladım, ye muhakkak.” derler. Peki bu ne kadar doğrudur?

Yapılan araştırmalar toprak, kağıt, kömür, saç gibi besin olmayan maddeleri yeme eğilimi gösteren kişilerde çoğunlukla demir eksikliği anemisi olduğunu göstermektedir. Bu anemi düzeltildiğinde ise artık böyle bir eğilimin söz konusu olmadığı belirtilmiştir.

Peki ya yemekten sonra aranan tatlı? Tam sağlıklı birkaç lokma alınacakken aklı çelen iskender? Sürekli çikolataya uzanan el?

Ne yazık ki bunların hiçbirinin vücutta gözlenen bir eksiklikle alakası bulunmamaktadır. Çalışmalar sonucu kalori olarak yeterli ama bazı besinler yönünden kısıtlamalı diyetler verilen kişilerin beslenme düzeni içinde kısıtlanan besini canının çekmediğini göstermekte. Peki nerden çıktı bu canım çekti?

İşte aslında o besin grubunu isteyen siz değilsiniz. Kimler mi? “Bağırsağınızdaki bakterileriniz.”

Örneğin; sürekli karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilerde karbonhidrat bağımlısı bakteri miktarı giderek artmakta ve diğer mikroorganizma sayısı ise azalmaktadır. Bu durum sonucunda sayısı artan karbonhidrat bağımlısı bakterileriniz salgıladıkları kimyasal maddeler ile beyne sürekli sinyal gönderip “Karbonhidrat ver!” demekte. Ellerinizle yarattığınız bu canavarlar artık besin tercihi üzerindeki kontrolü ellerine geçirdiler bile. Artık durum tamamen sizin iradenizde!

Tek tip beslenme ya da canınızın her çektiğini yeme durumu daha da kontrolü kaybetmenize neden olacaktır. İpleri elinize almanızın vakti geldi.

İşin özeti; bağırsaktaki tüm bakterilere adaletli davranmakta ve her besin grubundan ihtiyacınız kadar almanızda fayda var. Zayıflamaktan da önce en başta “Kendime iyi davranmalıyım.” amacıyla yol çıkın ve el ele size en uygun bağırsak mikrobiyotasını inşa etmek için diyetisyene başvurmayı unutmayın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.