Takip Et
  • 10 Şubat 2020, Pazartesi

Popüler Diyet Etkileri

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Rabia Yoran popüler diyetlerin etkisini anlattı.

Kısa sürede yüksek sonuç alma isteği ile çoğu kişi sağlıksız birçok yola başvurabilmektedir. Bugün popüler diyetlerden olan “Açlık Diyeti” ile “Tek Tip Beslenme” nin ne olduğunu, nelere sebebiyet verebileceğine bakıyor olacağız.

Açlık Diyeti

Bu diyetlerde günde yaklaşık 600-800 kalori alınmaktadır. Özellikle 70'ler ve 80'lerde moda olan ve günümüzde tekrar gün yüzüne çıkan beslenme programlarıdır. Ancak kısa vadede uygulanmalıdır. Çünkü;

Kısa dönemde: Az alınan kaloriden dolayı kilo verimi muhakkak olacaktır. Ancak karbonhidratın gerekenin altında olmasından kaynaklı vücutta su kayıpları meydana gelmektedir.

Uzun dönem: Gereksinimin altında alınan kalori başta kilo verimi sağlasa da uzun vadede kişiyi halsiz düşürebilmekte ve verilen kilonun yağdan olmamasına neden olmaktadır. Hızlı kilo kaybı sonucunda yavaşlayan metabolizma ise ilerisi için kilo verimini daha da zorlaştırır.

Tek Tip Beslenme

Çoğunlukla karbonhidrat oranı yüksek, protein ve yağ oranı düşük olan diyetlerdir. Tek tip olarak sebzeler tercih edilmektedir. Geri kalan besinlerin miktarı çok fazla azaltılır ya da tamamen çıkartılır.

Kısa dönemde: Azalmış kalori alımı sonucunda kilo verimi hızla başlayacaktır.

Uzun dönemde: Özellikle protein bakımından yetersiz olduğu için kişinin kas kaybına neden olabilir. Ayrıca bu diyetler pek çok vitamin ve mineral yönünden de oldukça yetersizdir. Kansızlık, dikkat azalması, yorgunluk, sindirim problemleri ve daha çoğalabilecek sorunlara yol açabilirler. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.