Takip Et
  • 21 Şubat 2020, Cuma

Anne Sütünü Azaltan Ana Faktörler (

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi'nin Beslenme Uzmanı Diren Kaptan anne sütünü azaltan ana faktörleri anlattı.

1. Stres

Anne sütünün, annenin ve bebeğin bir numaralı düşmanı stres diyebiliriz. Annenin yaşadığı duygusal dalgalanmalar ve stres sütünün anında azalmasına neden olabilir. Süt salınımını tetikleyen oksitosin hormonu, meme ucu uyarılmasının haricinde duygu ve düşüncelerden de etkilenir. Eğer stresli olduğunuzu hissediyorsanız, önce bu stresin kaynaklarını belirlemelisiniz. Onların farkına varmanız, çözmeye çalışmanız, anlamanız ya da kendinizi onlardan korumanız süt üretimini daha olumlu etkileyecektir.

2. Az su içmek

Özellikle soğuyan havalar su tüketiminin azalmasına neden olan en büyük faktörlerden biridir. Ama ne yazık ki emziren annelerin su tüketmeme gibi bir durumu söz konusu bile olamaz. Çünkü anne sütünü artıran, bilimsel olarak kanıtlanmış tek besin kaynağı sudur. Sütünüzün az olduğunu düşünüyorsanız öncelikle içtiğiniz su miktarını gözden geçirmelisiniz. Emzirdiğiniz süreç boyunca en az 3,5 litre su içmek hedefiniz olsun. İlk 3-4 ay gibi en aktif emzirme sürecinde ise 4 litrenin altına asla düşmemelisiniz. Bu belirttiğimiz miktarlar sadece içeceğiniz su miktarları, lütfen dikkat edin. Fazladan aldığınız sıvı kaynaklarını (bitki çayı, anne çayları, ayran, süt gibi) bu miktara dahil etmemelisiniz.

3. Ara öğün atlama!

Bebeğinizi emzirmeye ya da ev toplamaya dalıp kendi beslenmenizi ihmal etmeyiniz. Düzenli süt üretimi için bedeninizin düzenli besin kaynaklarına ihtiyacı vardır. Gün boyunca 3 ana öğün haricinde en az 4 ara öğün yapmalısınız. Öğün arasındaki süre 3 saati geçmemelidir. Gün içinde bir ara öğün bile atlamanız süt üretimini olumsuz etkileyecektir.

4. Emzirme döngüsünü bozma!

Süt üretim miktarı kadar süt üretim sıklığı da çok önemlidir. Bebeğiniz uzun süre uyuduysa ve emzirmeniz gecikiyorsa hemen pompa yardımıyla sütünüzü sağmalısınız. Memeyle süt miktarı arasında arz-talep ilişkisi vardır. Memeden ne kadar süt çıkarsa o kadar süt üretilir. Bu nedenle bebeğinizin emmediği dönemlerde (işe başladığın süreçte de olabilir) sütünüzü sağmanız, düzenli süt üretimini teşvik eder, hem de yedeğe bir süt fazladan depolamanızı sağlar.

Emziren annelere tavsiyem; anneliği tattığınız bu süreçte önceliği bebeğinize değil, kendinize verin. Siz kendinize iyi bakarsanız, iyi hissederseniz, iyi beslenirseniz; bebeğiniz de, sütünüz de aynı derecede iyi olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.