Takip Et
  • 4 Kasım 2019, Pazartesi

Obezite Kanseri Nasıl Tetikliyor?

Bugünkü köşe yazımızda Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Yeşim Üngör Aktar obezite ve kansere dair bilgiler verecek...

Obezite ,yağ dokusunda anormal ve aşırı miktarda yağlanma nedeniyle oluşan hormonal ve metabolik değişimler sonucu vücuttaki dengeyi bozan kompleks bir hastalıktır.

Obez bireylerde, yağ hücreleri tarafından kana salınan çeşitli hormonlar ve bazı büyüme faktörlerinin çok fazla miktarda ve sürekli olması , hücreleri daha fazla büyümeleri ve bölünmeleri yönünde uyarmakta ve bu durum anormal hücre oluşumu ile kanser oluşumunu tetiklemektedir.

Yapılan araştırmalar, hem obezite hem diyabetin artmış kanser riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Yapılan pek çok klinik çalışmada ; rahim, meme, yumurtalık, prostat, yemek borusu, mide ve kolon gibi çok sayıda kanser ile obezite arasında bir ilişki olduğu gösterilmiştir. Vücutta yağlanmanın aşırı artmasıyla SİTOKİN adı verilen bazı maddeler oluşuyor ve kanser gelişimini tetikliyor.

MEME KANSERİ

Karın bölgesindeki yağlanmayla yakından ilişkilidir. Diğer yandan ise obez bireylerde yağlanma fazla olduğu için meme kanseri teşhisi daha geç koyulabilmektedir.

RAHİM KANSERİ

Şişmanlarda yüksek östrojen ve insülin düzeylerinin rahim kanseriyle ilişkili olabileceği çalışmalarla gösterilmiştir. Rahim kanserlerinin %40 ının obezite kaynaklı olabileceği düşünülmektedir.

KOLON KANSERİ

Etlerin kömür ateşinde pişirilmesi veya kızartılarak tüketilmesi , gazlı içeceklerin fazla tüketilmi, şeker ve şekerli gıdaların fazla tüketilmesi, sucuk, sosis gibi hazır gıdaların tüketimi, sebze ve meyve tüketiminin yeterli olmamasına bağlı olarak bağırsak sağlığı bozulur ve kolesterolden zengin olan bu beslenme modeliyle birlikte kalın bağırsak kanser riski artmaktadır.

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME RİSKİ AZALTIR!

Doğanın bize sunduğu her besinde vücudumuzun ihtiyacına cevap vardır. Biz sadece besinlerin tüketim şekline ve miktarına dikkat etsek bile aslında obeziteden ve beraberinde getireceği hastalıkların riskinden korunmuş oluruz.

Bazı besinlerin ise içeriğinde bulundurdukları kanser oluşumunu önleyici bileşenler vardır.

Bu besinler

yeşilçay, beyazçay

Pancar

Kırmızı üzüm

Domates

Böğürtlen

Zencefil/ zerdeçal

Badem, ceviz, fındık

Balık

Kayısı

Havuç

Yeşilbiber

Yeşilyapraklı sebzeler veya sebze suları ve mevsiminde meyveler 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.