Takip Et

SON DAKİKA

Eda Demir
Okul Öncesi Eğitim Uzmanı

Erken çocukluk döneminde özgüven

8 Ağustos 2015, Cumartesi

     

Özgüven erken çocukluk döneminde kazanılıp gençlik döneminde pekiştirilip yetişkin döneminde ise açığa çıkardığımız özdeğerimizdir. Başarılı birey, kendine güven duygusuyla oluşur ve bunun temelleri okul öncesi dönem de atılır. İlk anaokulu… İlk model aldığı kişi… Anne babanın tutumlu davranışları… Bu dönemde çok önemlidir.

Öncelikle; çocuklar arasında bireysel farklılıklar olduğunu unutmayalım. Hiçbir çocuk özellikleri açısından bir diğer çocuğa benzemez. Her çocuk kendine özgüdür, bu özellikleri ile eşsiz ve değerlidir. Eğer siz çocuğunuzun bireysel özelliklerini takdir eder ve değer verirseniz o da kendi varlığına ve özelliklerine değer verir. Bunun en somut göstergesi çocuğunuzu bir başka çocukla asla kıyaslamamaktır. Çocuğunuzun iyi yapabildiği şeyler, ya da ilgi duyduğu alanlar mutlaka vardır. Bunların neler olduğunu tespit edin ve bu alanlarda daha iyi olabilmesi için gerekli koşulları sağlamaya çalışın. Çocuklar genellikle ilgi duydukları alanlarda daha iyi performans sergilerler. Bu nedenle, ilgilerinin ne olduğunu belirlemek çok önemlidir. Çocuğunuzu iyi tanıyın. Onun hangi alanlarda iyi olduğunu, hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu gerçekçi bir biçimde değerlendirin. Zayıf oldukları alanlarda onları desteklemek için, iyi oldukları alanları örnek olarak kullanın. İyi oldukları alanlarda kendilerini gösterebilmeleri, zayıf oldukları alanlarda ise kendilerini denemeleri için güvenli ortamlar yaratın. Eleştirmek, yüzüne vurmak yerine, yapabildiğini değerlendirin ve onunda görmesini sağlayın. Unutmayın eğer siz yapabildiği kadarını görmez ve ona inanmazsanız o da yapabildiklerini görmez ve kendi gücüne inanmaz.

*Çocuğunuzun geliştirilmesi gereken alanları için birlikte bir plan yapın. Planınızda küçük hedefler belirleyin. Bu hedeflere ulaşmasında ona destek verin. Örneğin herhangi bir derste başarısız ise ve bu durum onu etkiliyorsa, bu konuda neler yapabileceğinize birlikte karar verin ve küçük adımlar belirleyin. Sizin problemlerin üzerine giderken çözüm odaklı yaklaşımınız, hedef belirlemeniz ve bu konuda ona destek vermeniz, onda problemin çözülemez olduğu inancını yıkacak ve çaba harcama isteği doğuracaktır.

Çocuğunuza mutlaka çeşitli alanlarda sorumluluklar verin. Bu sorumlulukların onun yaşına ve gelişimine uygun olmasına dikkat edin. Sorumluluklarını yerine getirirken onu izleyin, takdir edin, gerekli yerlerde destekleyin. Sorumluluk duygusunun gelişimi, çocuğun kendisini yeterli hissetmesi ve özdeğer duygusunun gelişimi ile yakından ilgilidir. 



Yazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman ve nasıl başlamalıyız

5 Mart 2016, Cumartesi

Duyarlı toplum, engelsiz yaşam

4 Aralık 2015, Cuma

Erken çocukluk döneminde özgüven

8 Ağustos 2015, Cumartesi

Montessori metodu ile eğitime yaklaşım

1 Ağustos 2015, Cumartesi

Okul öncesi dönemde çizgi film

28 Temmuz 2015, Salı

Okul öncesi dönemde oyun

6 Eylül 2014, Cumartesi

Okula uyum süreci

29 Ağustos 2014, Cuma

Haftasonu fikirleri

22 Ağustos 2014, Cuma

Çocuklarda 2 yaş sendromu

15 Ağustos 2014, Cuma

Dahilerin hastalığı; Disleksi

8 Ağustos 2014, Cuma

Gazze'de çocuk olmak

1 Ağustos 2014, Cuma

Hafta sonu fikirleri

25 Temmuz 2014, Cuma

Okul öncesi kritik dönem ve ikinci bir dil

22 Temmuz 2014, Salı

Okul öncesi eğitimin önemi

18 Temmuz 2014, Cuma