• 6 Temmuz 2026, Pazartesi 18:11

Altında düşüş fırsata dönüştü

Son dönemde gerileyen altın fiyatları, hem yatırımcıların hem de düğün hazırlığı yapan vatandaşların gündemindeki yerini koruyor. Küresel piyasalardaki gelişmeler ve ekonomik dalgalanmaların etkisiyle yaşanan düşüş, kuyumculuk sektöründe hareketliliği artırırken, vatandaşların önemli bir bölümü mevcut fiyat seviyelerini alım fırsatı olarak değerlendiriyor.

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaklaşık 30 yıldır kuyumculuk yapan Mustafa Duru, altın piyasasında yaşanan gerilemenin geçici olduğunu belirterek, fiyatların yaklaşık bir ay daha bu seviyelerde seyredebileceğini, ardından ise yeniden yükselişe geçmesini beklediklerini söyledi. Duru, özellikle elinde birikimi bulunan vatandaşlar ile düğün hazırlığı yapan çiftler için mevcut dönemin önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.

"30 YILDA İLK KEZ BÖYLE BİR TABLO GÖRÜYORUZ"

Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Duru Kuyumculuk'un işletmecisi Mustafa Duru, altın piyasasında yaşanan son düşüşün alışılmışın dışında bir süreç olduğunu söyledi. Yaklaşık 30 yıllık meslek hayatında benzer bir tabloyla ilk kez karşılaştığını dile getiren Duru, fiyatlardaki gerilemenin temel nedeninin ekonomik şartlar ve küresel piyasalardaki gelişmeler olduğunu anlattı.

Duru, "Son 30 yılda ilk defa böyle bir durum yaşanıyor. Milletin alım gücü düştü. Dünya borsasında da altın düşük seyrediyor. Savaş başladığında da düştü, bittiğinde de yine düştü. Yaşananlar tamamen küresel ekonomiyle bağlantılı" sözleriyle piyasadaki hareketliliği değerlendirdi.

"ALTIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN UYGUN DÖNEM"

Fiyatların mevcut seviyelerde seyretmesinin yatırımcılar açısından önemli bir fırsat oluşturduğunu belirten Duru, elinde nakit bulunan vatandaşların bu süreci değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Altının uzun vadede her zaman kazandıran bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Duru, "Şu anda kesinlikle alım zamanı. Parası olan vatandaşlar beklemeden değerlendirebilir. Bu seviyelerin uzun süre devam edeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

ALAN DA VAR SATAN DA

Piyasadaki hareketliliğe ilişkin bilgi veren Duru, kuyumcuya gelen müşterilerin dengeli bir profil oluşturduğunu söyledi. Bir yandan nakit ihtiyacını karşılamak için altın bozduranların bulunduğunu, diğer yandan fiyatların düşmesini fırsat bilen yatırımcıların alım yaptığını belirtti.

Duru, "Müşterilerimizin yaklaşık yüzde 50'si altın alıyor, yüzde 50'si ise satıyor. Parası olan vatandaşlar bu dönemi fırsat olarak görüyor ve alım yapıyor" dedi.

"BİR AY DAHA SÜREBİLİR"

Altın fiyatlarının kısa vadede mevcut seviyelerini koruyabileceğini öngören Mustafa Duru, düşüşün kalıcı olmayacağını düşündüğünü ifade etti.

Yaklaşık bir aylık sürecin ardından yeniden yükseliş beklediğini söyleyen Duru, "Biz bu seviyelerin yaklaşık bir ay daha devam edeceğini düşünüyoruz. Ondan sonra altın mutlaka yükselişe geçecektir. Yıl sonuna doğru 7 bin ila 8 bin lira seviyelerinin görülebileceğini öngörüyorum" diye konuştu.

DÜĞÜN SEZONU FİYATLARI BELİRLEMİYOR

Yaz aylarında artan düğün organizasyonlarının altın fiyatlarını etkilediği yönündeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Duru, fiyatların tamamen uluslararası piyasalarda oluştuğunu vurguladı.

"Altının düşüp yükselmesi tamamen dünya borsasıyla ilgili. Düğün sezonunun fiyatlara etkisi çok sınırlıdır. Fiyatları belirleyen asıl unsur küresel piyasalardır" diyen Duru, bu nedenle yaz aylarında evlenecek çiftlerin mevcut fiyat avantajından yararlanabileceğini belirtti.

Mevcut fiyat seviyelerinin özellikle düğün hazırlığı yapan aileler açısından önemli bir avantaj oluşturduğunu söyleyen Duru, altın alışverişi yapacak vatandaşların bu dönemi değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, "Şu anda evlenecek çiftler gerçekten şanslı. Altın almak için uygun bir dönem yaşanıyor. İhtiyacı olanların bu fırsatı değerlendirmesinde fayda var" sözleriyle değerlendirmesini tamamladı. (İREM AKCAN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.