Takip Et
  • 26 Aralık 2014, Cuma

Osmanlı Türkçesi

Milli Eğitim şurasında Osmanlıca'nın seçmeli ders olarak okutulması için tavsiye kararı alındı ya, bazı insanların kimyası bozuldu adı üzerinde seçmeli ders isteyen seçer isteyen seçmez. Kütüphanelere giden öğrenciler dedelerimiz neler yazmışlar bakalım diyebilsinler. Piri Reis'in dünya haritasındaki yazılar neymiş evdeki dedesinden kalma kitapların neler yazdığını merak edenler, tabi tek parti döneminde imha edilmemişse Osmanlı Türkçesini seçebilir.

Arkadaşım Osmanlı denince kıyameti koparacağınıza çocuklarınıza Osmanlı Türkçesini seçtirmezsiniz olur biter başkasının seçmesine neden mani oluyorsunuz? Bir belgeseli izlerken Yemen’de Osmanlı arşivinin itina ile muhafaza edildiğini görünce gözlerim yaşardı. bizim gibi arşivleri talan etmemişler. Biz ne yapmışız? 1932 senesinde okkası 33 kuruştan hurda kağıt olarak Bulgaristan’a satmışız. Buna ne denir siz söyleyin. Dede ile torunu birbirinden koparan zihniyet, dedesinden kalan tapuyu okuyamayan bir nesil nüfus müdürlüğünde bulunan kütük defterlerini, tapu dairelerinde bulunan eski tapu kayıtlarını okuyacak adam kalmadı. İsrail devleti kurulurken (Yahudiler) 2000 yıl öncesinin İbranicesini seçtiler de Latinceyi de neden seçmediler acaba? Çinlilerin, Japonların şekil mi yazı mı diyebileceğimiz yazıyı neden değiştirmediler? Herhalde öğrenmek kolay olmasa gerek. Ama yazılarını değiştirmedikleri için geri kalmamışlar. Bırakın çocuklarımız geçmişimizi öğrensinler, bırakın çocuklarımız kütüphanelerdeki eski olayları, bırakın çocuklarımız atalarımızın bıraktıkları eserleri inceleyebilsinler, bırakın çocuklarımız Mevlanaların, İbni Sinaların nice âlimlerin eserlerini orijinallerinden okuyabilsinler. Bırakın çocuklarımız dedelerinin mezar taşlarını okuyabilsinler, çocuklarımızın geçmişimizle bağ kurması geçmişimizi bilmeleri belki düşmanlarımızı rahatsız edebilir ama damarlarındaki kandan şüphesi olmayanları rahatsız etmemeli. Bizim atalarımızdan utanacak hiçbir şeyimiz yok, aksine gurur duyacağımız çok şey var. Evet, Osmanlıca diye bir dil yok doğrudur. Osmanlı Türkçesi var, bana göre Osmanlıca demek yanlıştır Osmanlı Türkçesi demek lazımdır.

Geçmişini bilmeyenin geleceği de olamaz. Kimse korkmasın kullandığımız yazı dili hiç değişmez. Bir yazı dilinin değişmesini düşünün ilkokuldan başlayan bir çocuk üniversiteyi bitirene kadar 20 yıla yakın bir zaman geçer o 20 yıl bir asıra mal olur yani bir asır daha geriden gideriz şimdi olduğu gibi. Üniversiteleri kapattık diye övünen başka bir millet var mı acaba!

Eskiden üniversitelerin adı medrese idi de… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.