Takip Et
  • 6 Ocak 2017, Cuma

Irak’ta Suriye’de ne işimiz var

Bazı insanlarımızın ve siyasetçilerimizin ikide bir ''Irak’ta Suriye’de ne işimiz var'' gibi söylemlerine şahit oluyoruz. Bırakın bizim gibi sıradan insanların söylemini Türkiye’yi yönetmeye talip koskoca siyasetçilerden de bu sözleri işitiyoruz. Oysa Türkiye’nin güvenliği güneyde Halep’ten Musul’dan Kerkük’ten Süleymaniye’den başlar. Bu ülkeyi yönetmeye talip insanların bunu bilmesi gerekmez mi? Terör örgütleri Irak’ta Kandil, Suriye’de sınırlarımıza yakın yerlerde yuvalanıp fırsat buldukça ülkemize saldırmıyorlar mı? Kilis’e, Hatay’a düşen bombalardan dolayı birçok vatandaşımız hayatını kaybetmedi mi? ''Irak’ta Suriye’de ne işimiz var'' diyenlerin, binlerce kilometre uzaktan gelen ''Amerika’nın, İngiltere’nin, Fransa’nın, Almanya’nın Irak’ta, Suriye’de ne işi var'' dediklerini de duymadık. Gerek Irak’ta gerek Suriye’de soydaşlarımızın, dindaşlarımızın, akrabalarımızın olduğu da unutulmamalıdır. Sevgili dostlar, sizlerle duayen gazeteci Sayın Yavuz Donat’ın bazı tespitlerini, Sabah Gazetesi’nde çıkan bir yazısından bazı bölümler alarak paylaşmak isterim. Umarım okuyunca oralarda ne işimizin olduğunu daha iyi anlarsınız diye düşünüyorum.

MAHALLE-SOKAK- KÖY İSİM İSİM

Türkiye nire Irak nire? Musul’dan Kerkük’ten bize ne, buralar bizi neden bu kadar ilgilendiriyor? Görüyorsunuz her kafadan bir ses çıkıyor, ağzı olan konuşuyor misali herkes bir şey söylüyor. Merak edenler için bugün Musul’dan Kerkük’ten Telafer’den bazı isimler sunacağız.

MUSUL

Birkaç köy ismi: Alikapusu, Akkoyun Köyü, Bağdere Köyü. Köy çok, yüzlerce Demirci, Karakaş, Meydankulu, Zehra Hatun, Şerihan Köyü yakınında Gelingölü var.

KERKÜK

Yine köylerden başlayalım: Bağdat Kerkük yolu üzerinde Adana Köy, Kerkük’ün doğusunda Balaban Köyü, Bayhasan Köyü, Ömerbey Köyü, adı Türkçe olan o kadar çok ki say say bitmez.

TELAFER

Artepe Köyü, Telafer’in 11 kilometre kuzeyindeki Değirmenci Köyü, Karatepe Köyü, Sapan Köyü yüzden fazla köy sayabiliriz isimleri hep Türkçe.

ALLAHKUYUSU: musul’da yol üzerinde bir kuyu adı Allahkuyusu Telafer’de Beleşhan var, tarihi bir yer. Höyük yıkılmış kalıntıları duruyor, eskiden burası hanmış gelip geçen kalırmış. Hancı para almazmış onun için Beleşhan yani bedava. Kerkük’te Çukur Mahalle'de Zenginler Sokağı var. Geçmişte zenginlerin olduğu sokak.

ASLAN KAPLAN: Yolunuz düşerse Kerkük’te Numan Camisi’nin karşısından bir çarşı görürsünüz. Çarşının adı Demirciler Pazarı. Yine Kerkük’te Beyler Mahallesi'nde bir sokak, Beyler Sokağı. Kerkük’te Sarı Kaya Mahallesi'nde bir meydan, Aslan-Kaplan.

ŞEHİTLER KUYUSU: İsimler bizim isimler. Artepe Köyü, Üçtepe Köyü, Saray Mahallesi, Kartallar Mahallesi, Şehitler Kuyusu, Yaşar Tepe. Arazisi verimli bir köy; Malveren Köyü. Bunlar nerede mi? Telafer’de.

HANIMDAĞI: köyün girişinde bir mağara, köyün adı Mağarabaşı. Hanımdağı Karakoyunlu Köyünde. Değirmene giden yolun adı Değirmen Yolu.

APTAL KAYASI: Yunus Peygamber köyünde bir kayalığın adı. Daha pek çok yer ismi hep Türkçe Musul’da.

ZURNACILAR SOKAK: Sokağın adı neden zurnacılar? Bir zamanlar Kerkük’ün zurnacıları bu sokaktan çıkartmış. Yine Kerkük’ten bir bölge Ahmet Ağa “Bir köy adı Asker, Kerkük’te bir yatır Ballı Baba, Başı Kesik Sokak” Türkçe isim o kadar çok ki. Telafer’de su kaynağının önüne set çekilmiş göl oluşmuş adı Saray Bendi. Yine Telafer’de ilçelerdeki bostanlara giden bir su kanalı adı Subaşı. Musul’da Karakoyunlu Köyünde bir mahalle adı: Altın Mahalle. Musul’da 31 kilometre mesafedeki Hamdaniye ilçesinde bir nahiye adı: Alkuş. Son olarak Kerkük’ten birkaç isim daha; Talimtepe Mezarlığı, Gölbaşı Sokağı, Hamam Mahallesi, Çukur Mahalle'deki Araplar Sokağı, Gedizler Mahallesi’nde Aligöz Sokağı.

DERİN KONU

Hayır, bu saatten sonra 'Oraları işgal edelim' diyemeyiz fakat 'Oralarda işimiz ne' diyemeyiz. Hele hele bölge konuşulurken, 'Niçin ille de masa da olmakta ısrarlıyız' şeklinde bir soruyu aklımızdan bile geçirmemeliyiz. Konu günlük siyasetin konusu, parti konusu, oy konusu olmayacak kadar önemli ve derin.

Yani Türkiye’nin güvenliği Süleymaniye’den Musul’dan, Kerkük’ten, Halep’ten başlar. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.