Takip Et

Yrd. Doç. Dr. Durmuş AKALIN

Savrulma

13 Ocak 2014, Pazartesi

     

Türkiye hızlı ve yoğun gündemi ile zorlu bir süreçten geçiyor. Muhtemelen bu zorlu süreç önümüzdeki üç seçim de bitmeden nihayete ermeyecek gibi görünüyor. Bu süre zarfında hem sert tartışmalar hem de suçlayıcı ifadeler dikkatimizi çekmeye devam edecek. Üstelik çeşitli yolsuzluk ithamları ve bu ithamlardan dolayı yargının da çok fazla konuşulduğu bir dönemdeyiz. Çok partili hayata geçişimizden bu yana siyasetin dili hep ağır oldu. 1946’dan bu yana da hep aynı tonda devam etti. Üstelik girdiğimiz her seçim dönemi çok kritik, hayati hatta ölüm kalım savaşı olarak lanse edildi. Hainlik kelimesi en fazla kullanılan sözcüklerin başında yer aldı. Ancak her defasında seçimlerden sonra bu tartışma atmosferi kendiliğinden yerini sükûnete bıraktı. Ancak şimdi farklı olan nokta, uzun süredir iktidarda olan hükümetin yolsuzluk ithamları ile karşı karşıya kalmış olması ve bu ithamların ortalığı tozu dumana katması. Bu ithamlar seçim sürecini ne kadar etkiler bunu seçim sonuçları belli olduğunda göreceğiz. Fakat önümüzde bir değil üç tane seçim var. 30 Mart 2014 yerel seçimleri, yine muhtemelen 2014’ün yaz aylarında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2015’te yapılacak genel seçimler, önümüzde bekleyen seçimlerdir. Süreç oldukça uzun. Şimdiden başlayan bu gerginliğin sürdürülebilir olmadığı ortadır. O yüzden bu gerginlik ne şekilde savrulmalar yapacak, kestirebilmesi biraz güç. Gidişatın sonucunu belirleyecek ana unsur ise millettir. Millet, gördüğü bu tabloyu kendince yorumlayacak ve en doğru kararı verecektir. Siyasi tarihimizde de millet her zaman en sıkıntılı ve sorunlu dönemlerde verdiği kararlarla bütün güçlerin üstünde kendisinin olduğunu göstermiştir.

Bu sürecin sonucunu millet zaten kendisi tayin edecektir. Ancak bu dönemde ifade ettiğimiz üzere büyük bir savrulma içindeyiz. Bu noktaya özellikle dikkat etmek gerekir. Kesinlikle ihmal etmemek gerekir ki devlet ile hükümet birbirinden ayrı şeylerdir. Bunları iyi kavramalı, Türkiye’nin ve Türk toplumunun geleceğine zarar verecek, onu zincirlere mahkûm edecek anlayıştan uzak durulmalıdır. Türkiye’de bu sıkıntılı süreç yaşanırken dünya durmuyor. Hiçbir aktör kendi çıkarlarını dondurmadı ya da hele bi Türkiye’deki sorunlar çözülsün biz de o sırada biraz bekleyelim anlayışına da kapılmadı. Kapılmaz da. Uluslararası siyaset kendi akışında devam edip gidiyor. O yüzden memleketin yaşadığı savrulma sırasında devlet ve hükümet kavramlarını birbirinden farklı değerlendirmek, milletin çıkarlarının peşinde her zamankinden fazla çalışmak gerekir. Çünkü böyle dönemler biriktirdiğiniz elmalara başkalarının da talip olduğu ve sizin de nasıl verdiğinizi anlamadığınız zamanlardır. Ortalık karıştı hele bi içerdeki işleri halledelim başkaları ile uğraşacak zaman yok onlar ne yaparlarsa yapsınlar deme lüksünün olmadığı zamanlardır. Çünkü ister bu hükümet devam etsin ister yenisi gelsin. Hepsinin ortak gayesi millete hizmetse, memleketin çıkarlarını en fazla takip etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Hükümetlerin veya siyasi aktörlerin yıpranması, değişmesi demokratik toplumlarda son derece doğaldır. Telafisi de mümkündür. Ancak devlet ve devletin organları yıprandığında kalıcı hasarlar bırakır. Üstüne üstük devlete ve kurumlarına duyulan güven kaybolur ise o ortamda her türlü maraz yetişir. Marazın da dönüp dolaşıp zarar vereceği yer ise vatandaşın kendisidir.

Biz kendi alanımız çerçevesinde Ortadoğu’da ve Afrika’da yaşanan değişimleri her hafta dile getiriyoruz. Bu bölgede önemli gelişmeler yaşanıyor ve bunların yakından takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması son derece hayati. Sadece ilgilendiğimiz alan değil Avrupa’da, Amerika’da ve dünyanın diğer yerlerinde ortaya çıkan olayları dikkatli bir şekilde analiz etmek mecburiyeti var. Üstelik mecburiyet sadece dış siyasetle sınırlı da değil. Ekonomik meseleler, sosyal sorunlar, güvenlik, ülkenize karşı dış dünyada oluşmaya başlayan algı bunların hepsi siz isteseniz de istemeseniz de karşınıza çıkan başlıklar ve hepsi de savrulma döneminde titizlikle millet çıkarları açısından korunması gereken başlıklar. Her ne olursa olsun iç siyasette olan bitene millet kendi iradesini koyarak meselelerin sonucunu tayin eder. Ancak bu sırada devletin kurumlarına güvenin kaybolmasını engellemek ve milletin çıkarlarını her şeyin üstünde tutmak en başta yapılması gereken ve ciddiyetle de takip gerektiren en hassas noktadır. 



Yazarın Tüm Yazıları

I.Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümü ve Bölgemizde Ortadan Kalkan Sınırlar

13 Ağustos 2014, Çarşamba

Geleceğimiz tehdit altında

22 Temmuz 2014, Salı

Savaş mı yoksa barış mı?

2 Temmuz 2014, Çarşamba

Sıcak topraklarda sıcak gelişmeler

17 Haziran 2014, Salı

Güney Sudan’da bitmeyen gerginlik

29 Nisan 2014, Salı

Mezarlıklarımızda neden servi ağaçları var?

22 Nisan 2014, Salı

İnsan merkezli bakmak

8 Nisan 2014, Salı

Türkiye’nin Seçimi

31 Mart 2014, Pazartesi

Uluslararası siyasette tıkanmışlık

10 Mart 2014, Pazartesi

Rus Siyaseti ve Ukrayna’daki Gerilim

3 Mart 2014, Pazartesi

Bölgemizde yeni gelişmeler

17 Şubat 2014, Pazartesi

Yayılan hoşnutsuzluk

10 Şubat 2014, Pazartesi

Mısır’da Gelinen Son Durum ve Bölge Huzuru

3 Şubat 2014, Pazartesi

Cenevre-2 Konferansı

20 Ocak 2014, Pazartesi

Savrulma

13 Ocak 2014, Pazartesi

Güney Sudan’da darbe teşebbüsü

6 Ocak 2014, Pazartesi

Kervan yolda düzülür

30 Aralık 2013, Pazartesi

Göksu Fırkateyni ve Aden Körfezi’ndeki korsanlar

23 Aralık 2013, Pazartesi

Ortadoğu’da Amerikan varlığı ve önümüzdeki Amerikan seçimleri

16 Aralık 2013, Pazartesi

Fransa’nın Orta Afrika’da Askeri Operasyonu

9 Aralık 2013, Pazartesi

İran İle Yürütülen Görüşmeler ve Cenevre’den Çıkan Anlaşma

2 Aralık 2013, Pazartesi

Hollande’ın İsrail ziyareti

25 Kasım 2013, Pazartesi

Dış politikada ince ayar ve Irak

18 Kasım 2013, Pazartesi

Libya’da Arap Sonbaharı

11 Kasım 2013, Pazartesi

Sudan’daki Gelişmeler ve Abyei Referandumu

4 Kasım 2013, Pazartesi

Gaye vasıtayı meşru kılar mı?

28 Ekim 2013, Pazartesi

İyi Bayramlar

14 Ekim 2013, Pazartesi

Dünyanın Petrole Olan İlgisi ve Günümüz Petrol Şirketlerinin Doğuşu

7 Ekim 2013, Pazartesi

İdare-i Maslahatçılık

30 Eylül 2013, Pazartesi

Nereden Çıktı Bu Silahlı Radikal Örgütler?

23 Eylül 2013, Pazartesi

Büyük Güçlerin Suriye’deki Çıkarlarının Tarihi Serüveni

16 Eylül 2013, Pazartesi

Suriye Dosyası: Suriye’nin Hikâyesi

9 Eylül 2013, Pazartesi

Türkiye’nin Hatıra Defterinde Avrupa Notları

2 Eylül 2013, Pazartesi

Ortadoğu’da iki kere iki dört eder mi?

26 Ağustos 2013, Pazartesi

Mısır ve Makûs Talihi

19 Ağustos 2013, Pazartesi