Takip Et

Yrd. Doç. Dr. Durmuş AKALIN

Yayılan hoşnutsuzluk

10 Şubat 2014, Pazartesi

     

Son zamanlarda hem Ortadoğu’da hem de Adriyatik’in doğusundaki birçok ülkede yayılan gösteriler televizyonların dikkatini çekiyor. Bu gösteriler ülkemizde olduğu gibi dünyanın diğer ulusları tarafından da yakından takip ediliyor. Televizyonlardan izlediklerimizi herkes gibi anlamaya, öncesini kavramaya sonrasını da öngörmeye çalışıyoruz. Gelin bu olayları analiz etmeye çalışalım. Meseleyi kavramak için hoşnutsuzluğun kendisini gösterdiği alanlara bakarsak genel itibariyle Ortadoğu, Orta ve Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya, Kafkaslar, Balkanlar ve Doğu Avrupa’yı gösterebiliriz. Söz konusu yerler sık sık ismini duyduğumuz yerlerdir. Buralarda dikkat çeken en önemli sorunlardan biri istikrarsızlıktır. İstikrarsızlığı takiben ekonomik sorunlar ve silahlanma da kendini göstermektedir. Bu bölgelerde elbette daha birçok sorun bulunmaktadır. Ancak şiddet olaylarına en fazla söz konusu coğrafyalarda tesadüf etmekteyiz. O yüzden silahlanma maalesef bu ülkelerde bir yarış şeklinde devam etmektedir. Silahlanma açısından bakarsak Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü’nün verilerine göre 2013 ‘te dünyanın en fazla silah ihracat eden ülkeleri ABD, Rusya, Almanya, Fransa, Çin ve İngiltere olarak gözükmektedir. Buna karşın en fazla silah alımı yapanlar ise yukarıda saydığımız bölgelerde bulunan ülkelerdir. Bunun da en büyük sebebi saydığımız yerlerdeki istikrarsızlıktır. Ortada bir kısır döngü vardır. İstikrarsızlık ekonomik sorunları ve çatışmaları getirmekte, ekonomik sorunlar ve çatışmalar ise istikrarsızlığı sürdürmektedir. Netice itibariyle de silaha ve silahlanmaya daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

Saydığımız bölgelerde şu günlerde birçok ülkede olaylar ve gösteriler devam ediyor. Genel itibariyle de güvenlik açısından ciddi sorunlar yaşanıyor. Sözünü ettiğimiz ülkeler silsilesine Ukrayna’dan sonra en son Bosna Hersek dâhil oldu. Her ülkenin kendine göre meseleleri var. Sözünü ettiğimiz olaylar ve gösteriler aynı saiklerden ortaya çıkmış değil. Benzer noktaları olsa da her birinin kendine göre özgünlüğü var. Bölge ülkelerinin her birinde kendini gösteren hatta bir ara Amerika Birleşik Devletleri’nde Occupy Wall Street olarak gözüken yakın zamanda Almanya’da Hamburg şehrinde ortaya çıkan gösteriler belli bir hoşnutsuzluk üzerine tesis edilmiş görünüyor. Arap Baharı ile Ortadoğu’da kendini gösteren hoşnutsuz kitleler ve onların eylemleri basın ve kamuoyu tarafından ilgi çektiği için bir anlamda kendini daha fazla açığa vuruyor. Amerika ve Almanya’daki gösteriler Ortadoğu ve diğer belirttiğimiz bölgelere göre daha sınırlı kaldı. Bunun da en önemli sebebi hoşnutsuzluğun genişliği ile ilgili olsa gerek. Sosyal, ekonomik, askeri ve siyasi sorunları daha fazla olan ülkeler bu hoşnutsuzluk dalgasından fazlasıyla etkilendi ve etkilenmeye de devam ediyor.

Olayların en fazla görüldüğü ülkeler ise daha çok ara bölgelerde sıkışmış durumda. Bu ülkeler uzun süre başka güçlerin kontrolünde kalmış ancak şimdiki pozisyona göre hedefleri ve hayalleri çok fazla olan toplumlara sahiptir. Dolayısıyla aradaki denge sağlanamadığı için toplumsal dışavurumlar görülmektedir. Ortadoğu’nun üç temel halkının sözcülüğünü yapan devletler (Türkiye, İran ve Suudi Arabistan) ise bu sorunların üstesinden gelmiş gözükmektedirler. Ancak yine de bu üç ülkede fazlasıyla hoşnutsuz kitleler bulunmaktadır.

Çok geniş bir bölgeye yayılan bu hoşnutsuzluk dalgası bir anda ortadan kalkacağa benzemiyor. Ukrayna ve Bosna Hersek’i başka ülkeler takip edecek gibi görünüyor. İster gelişmiş ister gelişmemiş hangi ülkede olursa olsun hoşnutsuz kitleler bulmak mümkündür. Bu genel dalga bir şekilde muhatap alınmak istiyor ve kitleler sorunlarını dinletmek gayretinde. Ancak legal alanın dışına çıkıldığında sıkıntılar baş gösteriyor ve bu durum karmaşıklığa yol açıyor. Netice itibariyle olan bitenler herkesi ilgilendiriyor. Aynı ülkenin vatandaşları olmasak da aynı dünyanın insanları olduğumuzu unutmamak gerekiyor. 



Yazarın Tüm Yazıları

I.Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümü ve Bölgemizde Ortadan Kalkan Sınırlar

13 Ağustos 2014, Çarşamba

Geleceğimiz tehdit altında

22 Temmuz 2014, Salı

Savaş mı yoksa barış mı?

2 Temmuz 2014, Çarşamba

Sıcak topraklarda sıcak gelişmeler

17 Haziran 2014, Salı

Güney Sudan’da bitmeyen gerginlik

29 Nisan 2014, Salı

Mezarlıklarımızda neden servi ağaçları var?

22 Nisan 2014, Salı

İnsan merkezli bakmak

8 Nisan 2014, Salı

Türkiye’nin Seçimi

31 Mart 2014, Pazartesi

Uluslararası siyasette tıkanmışlık

10 Mart 2014, Pazartesi

Rus Siyaseti ve Ukrayna’daki Gerilim

3 Mart 2014, Pazartesi

Bölgemizde yeni gelişmeler

17 Şubat 2014, Pazartesi

Yayılan hoşnutsuzluk

10 Şubat 2014, Pazartesi

Mısır’da Gelinen Son Durum ve Bölge Huzuru

3 Şubat 2014, Pazartesi

Cenevre-2 Konferansı

20 Ocak 2014, Pazartesi

Savrulma

13 Ocak 2014, Pazartesi

Güney Sudan’da darbe teşebbüsü

6 Ocak 2014, Pazartesi

Kervan yolda düzülür

30 Aralık 2013, Pazartesi

Göksu Fırkateyni ve Aden Körfezi’ndeki korsanlar

23 Aralık 2013, Pazartesi

Ortadoğu’da Amerikan varlığı ve önümüzdeki Amerikan seçimleri

16 Aralık 2013, Pazartesi

Fransa’nın Orta Afrika’da Askeri Operasyonu

9 Aralık 2013, Pazartesi

İran İle Yürütülen Görüşmeler ve Cenevre’den Çıkan Anlaşma

2 Aralık 2013, Pazartesi

Hollande’ın İsrail ziyareti

25 Kasım 2013, Pazartesi

Dış politikada ince ayar ve Irak

18 Kasım 2013, Pazartesi

Libya’da Arap Sonbaharı

11 Kasım 2013, Pazartesi

Sudan’daki Gelişmeler ve Abyei Referandumu

4 Kasım 2013, Pazartesi

Gaye vasıtayı meşru kılar mı?

28 Ekim 2013, Pazartesi

İyi Bayramlar

14 Ekim 2013, Pazartesi

Dünyanın Petrole Olan İlgisi ve Günümüz Petrol Şirketlerinin Doğuşu

7 Ekim 2013, Pazartesi

İdare-i Maslahatçılık

30 Eylül 2013, Pazartesi

Nereden Çıktı Bu Silahlı Radikal Örgütler?

23 Eylül 2013, Pazartesi

Büyük Güçlerin Suriye’deki Çıkarlarının Tarihi Serüveni

16 Eylül 2013, Pazartesi

Suriye Dosyası: Suriye’nin Hikâyesi

9 Eylül 2013, Pazartesi

Türkiye’nin Hatıra Defterinde Avrupa Notları

2 Eylül 2013, Pazartesi

Ortadoğu’da iki kere iki dört eder mi?

26 Ağustos 2013, Pazartesi

Mısır ve Makûs Talihi

19 Ağustos 2013, Pazartesi