Takip Et

SON DAKİKA

Veteriner Hekim Altuğ Özer
[email protected]

Yavru köpeklerde aşı programı

29 Şubat 2020, Cumartesi

     

Merhabalar; Sayın Aydın Denge okurları ve hayvan dostları. Rutin olarak her ayın 1. ve 3. Cumartesi Günlerinden sonra bu defa Şubatın 5. Cumartesi Günü yine siz değerli okurlar ile birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta yavru köpeklerde aşı programından bahsedeceğiz.

Yavru köpekleri annelerinden ayırmak için en erken zaman 2 aylık olmalarını beklemek gerekir.. Anne köpekler yavrular için yalnızca süt kaynağı değil, hayatı tanımalarını, ileride sağlıklı, sosyal bir yetişkin köpek olmalarını sağlayan birer öğretmendir. Ayrıca yavruların bağışıklık sisteminin oturması için mümkün olduğunca annelerini emmeleri gerekmektedir

Köpekler doğduğu andan itibaren her türlü virüs ve bakteriye karşı savunmasız durumdadır. İlk aşı yapılana kadar gerekli korumayı anne sütü sağlar. Yavru köpekler 6-8 haftalık olduklarında yapılması gereken ilk olarak parazit tedavisidir.

Aşı programı karma aşı ile başlar ve karma aşı dostunuzu gençlik hastalığı, kanlı ishal, hepatit, parainfluenza ve leptospirozis hastalıklarına karşı korur. Yavrulara 16 haftalık olana kadar karma aşı, bronşin aşısı(solunum sistemi hastalıkları), corona aşısı(sindirim sistemi hastalıkları), kuduz aşısı, lyme aşısı(kan parazitlerine karşı), gibi aşılar yapılmaktadır. Bunlardan başka mantar aşısı, tetanoz aşısı gibi aşılar bölge, çevre faktörleri, enfeksiyon yaygınlığı gibi durumlara göre değişen ve hasta sahibi ile birlikte yapılmasına karar verdiğimiz aşılardır.

Eğer yavru anneden erken ayrılmış ise, aşı programı 6 haftalık iken Pupy DP(ikili karma aşı) aşısı ile başlar. Yavrularda maternal antikorların(kendi bağışıklık sisteminin gelişmesi) oluşması 16. haftadan sonra oturduğu için bu süreye kadar gerekli aşıların arka arkaya yapılması gerekmektedir. Bu sürede dostumuza 3 adet karma aşı, 2’şer bronşin-corona-lyme aşısı ve 1 adet kuduz aşısı yapmak gerekmektedir.

Parazit uygulamaları ise, dostumuzun sağlığından öte bize de geçebilen iç organlarda kist(echinococcus granulosus) oluşumları yapan etkenlere karşı yapılmaktadır. Yine kuduz aşısı da(yapıldığında yüzde 100 koruyucu, yapılmadığında ise yüzde 99 ölümcül) bize de enfekte edebilen olmazsa olmaz uygulamalardandır. Ayrıca Lyme aşısı, yine bize de geçebilen kan parazitlerinin neden olduğu hastalıklara karşı uygulanmaktadır. Diğer aşılarsa bize geçmeyen fakat dostumuz yakalandığı taktirde büyük oranda ölümcül olan etkenlerdir. Aşı programı bittikten 2 hafta sonrasına kadar dostumuzu dışarı çıkarmamak, diğer hayvanlar ile temasını kesmek gerekmektedir.

İç ve dış Parazit uygulamalarının rutin olarak 2 ayda bir yapılması, aşıların da yılda bir tekrarlanması şarttır.

6.Hafta: Puppy DP, Köpek İç ve Dış Parazit Uygulamaları

8.Hafta: 1.Karma Aşı, İç Parazit Uygulamasının Tekrarı

9.Hafta: 1. Broşin Aşı

10.Hafta: 1.Corona Aşı

11.Hafta: 2.Broşin Aşı

12.Hafta: 1.Lyme Aşı, 2. Karma aşı

13.Hafta: Kuduz Aşısı

14.Hafta: 2.Corona Aşı

15.Hafta: 2.Lyme Aşı

16 Hafta: 3. Karma Aşı, İç ve Dış Parazit Uygulamaları

Haftaya Martın 1. Cumartesi Günü görüşmek üzere hepinize sevgi dolu ve sağlıklı günler dilerim.

Not: Merak ettiğiniz sorular için [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. 



Yazarın Tüm Yazıları

Kürk Hayvanları

16 Nisan 2021, Cuma

Yavru köpek tuvalet eğitimi

20 Mart 2021, Cumartesi

Yavru kediler ve tuvalet eğitimi

12 Şubat 2021, Cuma

YASAKLI IRKLAR

6 Haziran 2020, Cumartesi

Kıymayın Efendiler…

15 Mayıs 2020, Cuma

Corona virüs

4 Nisan 2020, Cumartesi

Yavru kedilerde aşı programı

21 Mart 2020, Cumartesi

Yavru köpeklerde aşı programı

29 Şubat 2020, Cumartesi

Coronavirüs'ün kedi ve köpekteki formları

15 Şubat 2020, Cumartesi

Kuşlarda (özellikle papağanlarda) tüy yolma ciddi problemlerin bir göstergesidir

1 Şubat 2020, Cumartesi

Köpekler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular

18 Ocak 2020, Cumartesi

Kediler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular-1

4 Ocak 2020, Cumartesi