Takip Et

SON DAKİKA

Veteriner Hekim Altuğ Özer
[email protected]

Yavru kedilerde aşı programı

21 Mart 2020, Cumartesi

     

Merhabalar; Sayın Aydın Denge okurları ve hayvan dostları. Martın üçüncü Cumartesi Günü yine siz değerli okurlar ile birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta yavru kedilerde aşı programından bahsedeceğiz.

Aşı; insan ve hayvanlarda hastalık yapan bakteri ve virüslere karşı vücuda verilen biyolojik maddelerdir. Bu biyolojik madde, bakteri ya da virüsün hastalık yapma yeteneğinin ortadan kaldırılarak vücuda verilmesi ile buna karşı savunma sisteminin aktive edilmesi esasıdır. Kediler, hastalık yapan bakteri ve virüslerle karşılaştıklarında bu etmenlere karşı savunma sistemleri gelişir ve etmenleri yok eden antikor adı verilen koruyucu maddeler üretir.

Yavru kedileri annelerinden ayırmak için en erken zaman 2 aylık olmalarını beklemek gerekir. Anne kediler yavrular için yalnızca süt kaynağı değil, hayatı tanımalarını, ileride sağlıklı, sosyal bir yetişkin köpek olmalarını sağlayan birer öğretmendir. Ayrıca yavruların bağışıklık sisteminin oturması için mümkün olduğunca annelerini emmeleri gerekmektedir.

Kediler doğduğu andan itibaren her türlü virüs ve bakteriye karşı savunmasız durumdadır. İlk aşı yapılana kadar gerekli korumayı anne sütü sağlar. Yavru kediler 6-8 haftalık olduklarında yapılması gereken ilk olarak parazit tedavisidir.

Aşı programı karma aşı ile başlar ve karma aşı dostunuzu Feline Panleukepenia, Feline Rhinotracheitis, Feline Calicivirus hastalıklarına karşı korur. Yavrulara 16 haftalık olana kadar karma aşı, kuduz aşısı, lösemi gibi aşılar yapılmaktadır.

Eğer yavru anneden erken ayrılmış ise, program 6 haftalık iken iç ve dış parazit uygulamaları ile başlar. Yavrularda maternal antikorların (kendi bağışıklık sisteminin gelişmesi) oluşması 16. haftadan sonra oturduğu için bu süreye kadar gerekli aşıların arka arkaya yapılması gerekmektedir. Bu sürede dostumuza 3 adet karma aşı, 2 adet lösemi aşısı ve 1 adet de kuduz aşısı yapmak gerekmektedir.

Parazit uygulamaları ise, dostumuzun sağlığından öte bize de geçip farklı rahatsızlıklara, özellikle de hamile bayanlarda düşük yapabilen (Toxoplazma Gondi) etkenlere karşı yapılmaktadır. Yine kuduz aşısı da (yapıldığında yüzde 100 koruyucu, yapılmadığında ise yüzde 99 ölümcül) bizİ de enfekte edebilen olmazsa olmaz uygulamalardandır. Diğer aşılarsa bize geçmeyen fakat dostumuz yakalandığı taktirde büyük oranda ölümcül olan etkenlerdir. Aşı programı bittikten 2 hafta sonrasına kadar dostumuzu dışarı çıkarmamak (kediler zaten dişarı çıkmak istemezler), diğer hayvanlar ile temasını kesmek gerekmektedir.

İç ve dış parazit uygulamalarının rutin olarak 2 ayda bir yapılması, aşıların da yılda bir tekrarlanması şarttır.

6.Hafta: Kedi İç ve Dış Parazit Uygulamaları

8.Hafta: 1.Karma Aşı, İç Parazit Uygulamasının Tekrarı

10.Hafta: 1.Lösemi Aşı

12.Hafta: 2. Karma aşı, Kuduz Aşısı

14.Hafta: 2.Lösemi Aşı

16 Hafta: 3. Karma Aşı, İç ve Dış Parazit Uygulamaları

Merhabalar; Sayın Aydın Denge okurları ve hayvan dostları. Martın üçüncü Cumartesi Günü yine siz değerli okurlar ile birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta yavru kedilerde aşı programından bahsedeceğiz.



Yazarın Tüm Yazıları

Kürk Hayvanları

16 Nisan 2021, Cuma

Yavru köpek tuvalet eğitimi

20 Mart 2021, Cumartesi

Yavru kediler ve tuvalet eğitimi

12 Şubat 2021, Cuma

YASAKLI IRKLAR

6 Haziran 2020, Cumartesi

Kıymayın Efendiler…

15 Mayıs 2020, Cuma

Corona virüs

4 Nisan 2020, Cumartesi

Yavru kedilerde aşı programı

21 Mart 2020, Cumartesi

Yavru köpeklerde aşı programı

29 Şubat 2020, Cumartesi

Coronavirüs'ün kedi ve köpekteki formları

15 Şubat 2020, Cumartesi

Kuşlarda (özellikle papağanlarda) tüy yolma ciddi problemlerin bir göstergesidir

1 Şubat 2020, Cumartesi

Köpekler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular

18 Ocak 2020, Cumartesi

Kediler Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular-1

4 Ocak 2020, Cumartesi