Takip Et

SON DAKİKA

Psikiyatrist Dr. Muhammet Gökhan AKSU
[email protected]

Cinsel Bozukluklar

15 Şubat 2014, Cumartesi

     

Cinsellik, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı olan bireylerin gelişimlerinin doğal bir parçasıdır. İlk gelişim dönemlerinde psikolojik ve çevresel etkenler, vücuttaki hormonal değişimlerle ergenlik döneminde şekillenmeye başlar.

Sağlıklı bir cinsel gelişim ilk çocukluk dönemleri olan 3-5 yaşlarından itibaren şekillenir. Bu yaşlardan itibaren çocuklara ait olduğu cinse uygun davranılmalıdır. Cinsel gelişimin bu ilk dönemlerinde giysi ve oyuncaklarına, cinsiyetine uygun hitap edilmesine ve oyunlarına dikkat edilmelidir. Böylece cinsellikle ilgili ilk eğitime de başlanmaktadır.

Aile ve okulda cinsel eğitimin yetersiz olması, bu alanın yasak ve ayıp görülmesi yetişkinlikteki cinsel sorunları hazırlamaktadır. Cinsel bilgiler sıklıkla arkadaşlardan, güvenilir olmayan yayınlardan hatalı şekilde alınabilmektedir. Aslında çoğu cinsel sorunun oluşması da ilk öğrenilen hatalı bilgilerden kaynaklanmaktadır. Cinsellik yalnız cinsel organlarla değerlendirilemez. Kişide cinsellikle ilgili aşırı ve abartılı beklentiler hayal kırıklığına, ilişkilerini sürdürememesine yol açabilmektedir.

Sağlıklı gelişen bireyde bedensel ve ruhsal iyilik hali için doğru ve sağlık cinsellik gereklidir. Cinsel alanda bilgi azlığı; kişide yaşla beklenen değişimleri hastalık zannetmesine, hatalı beklentilere zemin hazırlamaktadır. Karşılaşılan çoğu cinsel sorun doğru bilgilendirme ve cinsel eğitimlerle düzelebilmektedir.

Cinsel sorunlar incelendiğinde psikolojik ya da fiziksel nedenlerle bazen de bu iki durum birlikte olabilmektedir. Kadın ya da erkek cinsel problemi fark edince yardım istemede çekingen davranabilmektedir. Oysa cinselliğin erken ve doğru öğretilmesi problem olduğunda da yardım almayı kolaylaştırmaktadır.

Cinsel problemler yaş dönemlerinde de farklılık gösterebilir. Genç dönemlerde psikolojik kökenli; cinsel ilişki kuramama, erken boşalma daha sık beklenirken ileri yaşlarda fiziksel hastalıklar ve kullanılan ilaçları etkisiyle sertleşme güçlüğü, cinsel istek azlığı, ağrılı cinsel ilişki başvuru nedenleri olmaktadır.

Gerçekçi olmayan yayın ve reklamlarla hastalar kandırılmakta, ciddi fiziksel ve ruhsal zararlara uğrayabilmektedir. İçeriği bilinmeyen ilaçlardan ve tüm cinsel sorunları çözdüğünü söyleyen şarlatanlardan uzak durulmalıdır.

Cinsel alanda sorunu olan kişi öncelikle hekime başvurmalı, psikolojik ya da fiziksel nedene yönelik yardım almalıdır. Tedavi; tıbbi yöntemlerle ve gerçekçi beklentilerle olmalıdır.

Her yaşı sağlıkla yaşamanız dileğimle...



Yazarın Tüm Yazıları

Yeme Bozuklukları

21 Şubat 2014, Cuma

Cinsel Bozukluklar

15 Şubat 2014, Cumartesi

Şizofreniyi Anlamak

7 Şubat 2014, Cuma

Sosyal Fobi (Çekingenlik)

31 Ocak 2014, Cuma

Yetişkinlerde dikkat eksikliği

24 Ocak 2014, Cuma

Obsesyon (Takıntı)

17 Ocak 2014, Cuma

Hastalık Hastalığı

10 Ocak 2014, Cuma

Öfke ve kontrolü

1 Ocak 2014, Çarşamba

Tükenmişlik

25 Aralık 2013, Çarşamba

Bağımlılık

18 Aralık 2013, Çarşamba

Depresyon ve mevsim

11 Aralık 2013, Çarşamba

Uyku

3 Aralık 2013, Salı