Takip Et

SON DAKİKA

Psikiyatrist Dr. Muhammet Gökhan AKSU
[email protected]

Yetişkinlerde dikkat eksikliği

24 Ocak 2014, Cuma

     

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocukluk dönemi ruhsal problemlerinden olup aile ve okul hayatına olumsuz etkileri olur.

 

Çocukta; dikkatini toplayamama, özel eşyalarını okulda unutma, odasını dağınık bırakma hali olur. Aktivite artışı yaşıtlarından ve bulunduğu sosyal ortamın beklentilerinden farklı, aşırılık gösterir. Yerinde duramaz, sırada zor bekler ve konuşması artmıştır. Kendini denetleyemez, aklına geleni hemen yapmak ister.

 

Okul başarısında düşme ve arkadaşlarıyla uyumsuzluk çocukta sosyal ortamlarda itilmeye, erken dönemde kötü alışkanlıklara yol açabilir. Tedavisi çocuk psikiyatrisi denetiminde yapılmalıdır. İlaç tedavileri yanında aile ve okulda destekleyici önerilerle takibi yapılır.

 

Yaşın ilerlemesi ile bazı vakalar düzelirken bir grup hastada yetişkinlik döneminde de problemlerin sürdüğü belirlenmiştir.

 

Yetişkin dönemde dikkat eksikliği daha önde olan problemdir. İş hayatında, ilişkilerde ve sosyal ortamlarda yıkımlar oluşturabilir. Dikkati sürdürememe; işte verimsizliğe,sık iş değiştirmeye ve iş kayıplarına yol açabilir. Planlı işler ve zamanlama konusunda zorluklar yaşanır.

 

Sosyal ilişkilerinde; dinlemeden konuşma, sabırsızlık, bir konuda uzun süre kalamama hali olur. Geleceğini etkileyen ani ve riskli kararlar alabilir, sık fikir değiştirme, pişmanlık dönemleri gösterebilir.

Sık tartışma, ilişkilerde aceleci olma arkadaşlıklarını sürdürmesine engel olur. Trafikte kurallara uyamama, dikkatsizlik kaza riskini de artırır. Öfkeyi denetleyememe, ilişki problemleri ek ruhsal problemlere zemin hazırlar. Depresyon, alkol-madde kullanım bozuklukları, kaygı bozuklukları eklenebilir.

 

Yetişkinlikte sıklıkla dikkat eksikliği tanısı atlanabilmektedir. Çocukluk döneminden süregelen problemler yetişkinlikte hastalık olarak görülmeyebilir, kişinin mizacı olarak sanılabilir. Eşlik eden ruhsal problemlerin baskın görünmesi (sık alkol kullanımı, sık depresyon atakları, intihar girişimleri gibi)dikkat eksikliğini maskeleyebilir.

 

Tedavi psikiyatri uzmanı kontrolünde yapılmalıdır. Dikkat süresini uzatan ilaçlar yanında varsa eşlik eden ruhsal problemlerin tespiti ve tedavisi de önemlidir. Davranışları değiştirmeye yönelik terapiler ve uzun süreli takipler tedavi başarısını artırmaktadır.

 

Sağlıklı günler dileğimle... 



Yazarın Tüm Yazıları

Yeme Bozuklukları

21 Şubat 2014, Cuma

Cinsel Bozukluklar

15 Şubat 2014, Cumartesi

Şizofreniyi Anlamak

7 Şubat 2014, Cuma

Sosyal Fobi (Çekingenlik)

31 Ocak 2014, Cuma

Yetişkinlerde dikkat eksikliği

24 Ocak 2014, Cuma

Obsesyon (Takıntı)

17 Ocak 2014, Cuma

Hastalık Hastalığı

10 Ocak 2014, Cuma

Öfke ve kontrolü

1 Ocak 2014, Çarşamba

Tükenmişlik

25 Aralık 2013, Çarşamba

Bağımlılık

18 Aralık 2013, Çarşamba

Depresyon ve mevsim

11 Aralık 2013, Çarşamba

Uyku

3 Aralık 2013, Salı