Takip Et

SON DAKİKA

Cemre ŞAHİN KAZICI / Yüksek Mimar
[email protected]

PENCEREMDEN BAKARKEN - 2

4 Nisan 2021, Pazar

     

Buraya oturduğumdan beri bir köpekceğiz havlıyor. Bir sokaktan çıkıp ötekine giriyor. Bir grup köpek de yolun ucunda toplanmış, arada bir araba geçerse peşinden koşturuyorlar sonra yine bir araya gelip öylece duruyorlar, belli ki aralarında bir olay var. Kendilerine göre bir telaşlılar, ne tatlılar. Belki de 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü’ne hazırlanıyorlardır. Öyle olsa ya, yıllardır hep 4 Nisan’da beklenmedik yerlerde mama buluyorlar, su kapları buluyorlar diye bilinçaltlarında o gün kodlanmış olsa, heyecanla bekleseler. Mimarlar Odası olarak bizim de onlar için güzel bir projemiz var. Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fatma Hanımla da konuştuk, kendisini tanırsınız, benim gözümde pek çok kadın için ilham kaynağı olan, kentimize değer katan çok kıymetli bir isim. İnşallah bu projeyi de birlikte en kısa sürede hayata geçireceğiz, aslında bu haftaiçi unutmadan bu konu ile de ilgilensem güzel olur.

*

Bu bir ekranmış gibi ardından sokağı izlediğim giydirme cephe beni sürekli rahatsız ediyor, yine gözüme battı. Salon duvarının bir tarafına sıfır ama diğer tarafında yaklaşık 80 cm duvar var, bu yüzden pencereden bakarken sanki bir gözüm kapalıymış gibi algılıyorum çevreyi. Tüm mobilya yerleşimini de asimetrik gösteriyor. ‘Dış cephe güzel görünsün’ talebi sebebiyle bazen iç mekânda aksaklıklar olabiliyor böyle. Ya da benim takıntımdır. Doğramaları da çok kalın, anlık bir detay çizimi gözüme gelip gitti. Tam doğramanın arkasına denk geldiği için oturduğum yerden ancak kafamı oynatınca görebildiğim bir Kızılay Giysi Kumbarası var sokakta. Ne zamandır bir şeyler atmadım içine, haftasonu unutmayayım da kıyafet ve çanta seçeyim. Aslında her yıl sonunda o yıl boyunca hiç giymediğimiz kıyafetlerimizi bu kumbaralara koyma alışkanlığı edinsek toplumca ne güzel olur. Ama maalesef ‘ikinci el satış uygulamalarında satma’ uygulamalarını kullanmak daha büyük alışkanlık haline geldi, ah kapitalizm… Dünyanın koca bir tahteravallisi var ve asla dengede durmuyor. Sağlıklı bir yaşam düzeninin ‘denge’ üzerine temellendiği gerçeğini bilerek; ağır tarafta duranların, ortadaki destek noktasına yanaşması lazım biraz. Çünkü ne yazık ki bireyin kendi kontrolünde olmayan sosyal yaşamı ve sağlık durumu, yaşamları birbirinden keskin biçimde farklılaştırarak dengeleri bozuyor. Bu yüzden her birimizin -‘sorumluluk’ demeyeceğim – sosyal ‘zorunluluk’ları var. Gönüllü çalışmalara katılarak bu zorunluluklarımızı yerine getirmemiz gerekiyor. Esasen bu, verdiği huzurla kişinin kendisine de büyük katkı sağlıyor.

*

Ben de üniversitedeyken daha çok zaman bulabildiğim için bu konularda daha aktiftim. İzmir’de Symrna Antik Kenti yanındaki yokuş yukarısında bir okul vardı. Üniversite çıkışlarında oraya gidip ailevi sorunları sebebi ile derslerini takip edemeyen çocuklara türkçe-matematik anlatıyorduk arkadaşlarımla. Lösev gönüllü üyesi olarak fuarlarda satışlar yapıyorduk. Kazanılan paralarla o dönem LÖSEV, Ankara’da LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi’nin inşaatını yapıyordu. 2015 yılında açıldığında küçücük katkılarımıza rağmen ne mutlu olmuştuk. O hastanenin ruhsat alamama sorunu vardı ve davaları devam ediyordu, son durum ne oldu acaba? Aydın’da ofis açınca da Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği Genel Merkezini arayıp yapılacak projeleri varsa gönüllü olarak engellilere uygun mimari çizim yapma talebinde bulunmuştum ve ihtiyaç halinde bana ulaşmak üzere gönüllü havuzlarına adımı yazmışlardı. Henüz bu konuda bir dönüş olmasa da Yönetim Kurulu Üyeleri İnşaat Mühendisi Çetin Yüksel Bey iletişime geçmişti benimle, engellilere yönelik proje çalışmaları ile ilgili güzel arşivler paylaştık birbirimizle. Belki bu yazımı okuyanları gönüllü çalışmalara katılmaya teşvik ederim ümidiyle kızılay giysi kumbarasını görünce aklıma gelmişken paylaşmak istedim.

*

Kumbaranın yanında da 3 adet belediye çöp konteynerı var. Bu konteynerlar yıllardır aynı ve ilkel. Aslında geri dönüşüm için en azından cam/plastik/kağıt atıklar olarak sınıflandırılması gerekiyor. Evimizde de çöp kutularımızı bu şekilde ayrıştırma alışkanlığı edinmemiz gerek. Çağdaş kentlerde bu alışkanlıklar yıllardır var. Ayrıca bu sokaklarımızdaki konteynerların kapakları sürekli açık. Hem koku yapıyor hem de bazen çöpler etrafa saçılıyor. Ayak pedalıyla kapakların açıldığı güzel endüstriyel tasarımlı çöp konteynerları da var. Sokak mobilyası gibi estetik görünümlü pek çok alternatife rağmen biz bu soğuk, gri, metal, kapağı açık, koku yapan konteynerları kullanmakta çok ısrarcıyız. Belediyelerimizin ilgili birimleri bu konuda çalışma yapmalı kesinlikle. Geri dönüşüm demişken bilirsiniz, Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın insiyatifiyle başlatılan bir ‘Sıfır Atık Projesi’ var. Başından beri beğeniyle takip ediyorum. İktidarın sürdürülebilir kalkınma başlığı altında ele alabileceğimiz olumsuz çalışmalarına karşı durmanın yanında bu tür olumlu girişimleri de takdir etmek ve desteklemek gerekiyor. Özellikle yaşadığımız çevrenin alarm verdiği bu günlerde çok duyarlı olmalıyız. Bir türlü kurtulamadığımız pandemi sanırım en kırmızı ve en gürültülü alarm. (Devamı yarın)



Yazarın Tüm Yazıları

DEPREM ÖLDÜRMEZ POLİTİKA ÖLDÜRÜR

29 Mart 2024, Cuma

Seçimler Yaklaşırken... Kimi Seçeceğinizin Farkında Mısınız?

23 Şubat 2024, Cuma

UZAY SİYASETİ

21 Ocak 2024, Pazar

YASAL HAKKINIZ OLAN SIĞINAKLARINIZA NE OLDU?

5 Ocak 2024, Cuma

100. YIL #CUMHURİYET

29 Ekim 2023, Pazar

SAVAŞ DURUMUNDA YER ALTI HASTANELERİ

19 Ekim 2023, Perşembe

MİMARLIK DÜNYAYI KURTARABİLİR

2 Ekim 2023, Pazartesi

‘MİMARLIK BÖLÜMÜ’ TERCİH EDECEKLER İÇİN REHBER

3 Ağustos 2023, Perşembe

SANDIKTAN NE ÇIKTI?

17 Mayıs 2023, Çarşamba

TABUTUMUN KIRMIZI KURDELESİ

25 Şubat 2023, Cumartesi

CANSIZ BEDEN

10 Şubat 2023, Cuma

BİR İLÇENİN İL STATÜSÜ KAZANMASI

25 Ocak 2023, Çarşamba

BELEDİYE BAŞKANININ PARTİ DEĞİŞTİRMESİ

23 Aralık 2022, Cuma

BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SOSYAL KONUTTA KİRALAMA SİSTEMİ

22 Kasım 2022, Salı

'SOSYAL KONUT HAMLESİ' NE DEĞİLDİR?

7 Ekim 2022, Cuma

ADALET NÖBETİNDE 100. GÜN

3 Ağustos 2022, Çarşamba

3 YENİ PAKETLE YANDAŞ DESTEĞİ

11 Mayıs 2022, Çarşamba

DEMOKRASİYE MESAİ ŞOKU

31 Ocak 2022, Pazartesi

ENES KARA

12 Ocak 2022, Çarşamba

İTİBARDAN TASARRUF DEVRİ

23 Aralık 2021, Perşembe

YILLARDIR SÖNMEYEN ...

7 Ağustos 2021, Cumartesi

KUTULARDA YAŞAMAK

30 Mayıs 2021, Pazar

‘YENİ’ ÜZERİNE SAYIKLAMALAR

10 Mayıs 2021, Pazartesi

şu BÜYÜKler

24 Nisan 2021, Cumartesi

PENCEREMDEN BAKARKEN - 3

5 Nisan 2021, Pazartesi

PENCEREMDEN BAKARKEN - 2

4 Nisan 2021, Pazar

PENCEREMDEN BAKARKEN - 1

3 Nisan 2021, Cumartesi

OTOPARKLILAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN MISINIZ?

20 Mart 2021, Cumartesi

İLLA-HİYAT

6 Mart 2021, Cumartesi

AYDIN'IN TURUNCU BİTKİ ÖRTÜSÜ

20 Şubat 2021, Cumartesi

MİLLET KIRAATHANESİ & KİTAP KAFE

6 Şubat 2021, Cumartesi

YOLDA OLMAK

23 Ocak 2021, Cumartesi

ORTA'daki MAHALLE

9 Ocak 2021, Cumartesi

OTOMOBİL KRALİYETİ

26 Aralık 2020, Cumartesi

"TORPİLİN DİYORUM, KİM?"

12 Aralık 2020, Cumartesi

Hayalinizdeki Kent?

28 Kasım 2020, Cumartesi

CUMHURİYETİMİZ VE (ona yakışmayan) KENTLERİMİZ

14 Kasım 2020, Cumartesi

Cumhuriyetimiz ve Kentlerimiz / Deprem Kesintisi

31 Ekim 2020, Cumartesi

"DİKEY BAHÇESİZ YAŞAYAMAM"

17 Ekim 2020, Cumartesi

Bir Mimara Sarılın

3 Ekim 2020, Cumartesi

Taklitlerinden Sakının - 2

19 Eylül 2020, Cumartesi

Taklitlerinden Sakının - 1

5 Eylül 2020, Cumartesi

Depremde Romantik Yürüyüş

22 Ağustos 2020, Cumartesi

Ne Bu Sıcaklar?

8 Ağustos 2020, Cumartesi

Bir Ayasofya Hikayesi

25 Temmuz 2020, Cumartesi

Kamusal Geometri

18 Temmuz 2020, Cumartesi