Takip Et

SON DAKİKA

Genel af için 81 ilde imza kampanyası başlatıldı

15 Haziran 2022, Çarşamba 14:50

     


Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, 81 ilde adli mahkumlara genel af için imza kampanyası başlattıklarını, bir ay sürecek kampanyada toplayacakları yaklaşık 1 milyon imzayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sunacaklarını söyledi.

Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programında, Türkiye genelinde başlattıkları ve adli mahkumlara madde ayrımsız genel af istedikleri imza kampanyası hakkında bilgiler veren Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, başta mahkum yakınları olmak üzere tüm vatandaşları kampanyalarına destek olmaya davet etti.

“BU TAHRİBATIN TEMİZLENMESİ İÇİN GENEL AF ŞART”

Af için başlattıkları imza kampanyası hakkında Çavuşoğlu, “Bu ülke bir FETÖ süreci yaşadı. Görevlerinden ihraç edilen FETÖ'cü hakim ve savcıların yargıladığı çok sayıda mahkum var. Onların yerine göreve getirilen tecrübesiz hakim ve savcıların verdikleri adil olmayan hükümler de var. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, Yargıtay Başkanı'nın adil yargılanmayla ilgili yaşanan sorunları ortaya koymaya yetecek rakamlar var. Kamuoyunda artık hukukçular, siyasetçiler de artık adil yargılanmadan bahsediyor. Ama bu tahribatın nasıl önleneceği ile ilgili bir fikir beyan edemiyorlar, yani popülizm yapıyorlar. Ama bu tahribatın temizlenmesi için genel af şart. Şimdi bu kadar veriler elimizdeyken, bunun bir af ile sonuçlanması lazım. Çünkü düşünsenize hem adil yargılanmadıklarını söylüyorsunuz hem de adil yargılanma haklarını vermiyorsunuz. Bu insanlar ne yapacak? En ufak bir suçtan yıllarca ceza almışlar. Hukuk profesörü Sayın Ersan Şen de, ‘Bir kişinin yeniden adil yargılanması on yıllar sürecek’ diyor” ifadelerini kullandı.

“SUÇSUZ BİRİNE 4-5 YIL İNDİRİM VERSENİZ BİLE YARASINA MERHEM OLMAYACAKTIR”

Çavuşoğlu, “Geç gelen adalet, adalet değildir. O zaman en azından geçmişin temizlenmesi adına Sayın Mustafa Sarıgül’ün de dediği gibi, adli mahkuma genel af şart. Biz adli mahkumlar için uğraşıyoruz. Tabi ki diğer konularda da mutlaka problemler varsa bunlar da ele alınacaktır, buna devletimiz karar verecektir. Ama biz Adil Yaşam Derneği olarak, adli mahkumları ele alıyoruz ve bu anlamda bir realite ortaya koymak istiyoruz. Şimdi genellikle sahaya indiklerinde insanların oy potansiyellerini görebiliyorlar. Ancak bizde şöyle bir durum var, mahkum yakınlarının genellikle maddi durumları pek iyi olmadığı için sahalarda görünemiyor olabilirler ya da sosyal medyayı çok iyi kullanmıyor olabilirler. Ama inanın biz çok ciddi bir rakamız. En azından verileri ortaya koymak adına ‘Biz buradayız’ demek için böyle bir imza kampanyası başlattık. Aşağı yukarı 1 milyon imzayı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Adalet Bakanlığına inşallah 1 aylık sürecin sonunda aktarmış olacağız. Devletimiz, hepimizin devleti. Memurları hata yapmış olabilir. FETÖ’nün yarattığı tahribat ortadan kaldırılsın, geçmiş temizlensin. Geçmişin temizlenmesi ise genel af ile olacak. 20-30 yıl ceza almış birisine ceza indirimi vermek de onu oradan kurtarmış olmayacak. Düşünün, suçsuz birisine 4-5 yıl indirim verseniz bile yarasına merhem olmayacaktır. Biz, artık kangren olmuş bu durumu düzeltmek için bir imza kampanyası başlattık” diye konuştu.

“CEZAEVLERİNDE BİNLERCE KADİR ŞEKER’LERİN OLDUĞU UNUTULMASIN”

Çavuşoğlu, “Her özgür birey bir mahkum adayıdır. Maalesef ülkemizde popülizm yapanlar bir siyasetçi ya da gazeteci cezaevine girdiğinde bu gerçeği ortaya koyuyorlar. Bunun en yakın örneği Kadir Şeker’dir. Bir adli mahkumdur kendisi. Bir kadını korumak için maaledef o suçu işlemek zorunda kaldı. Bu sebeplerinden göz ardı edilmemesi lazım. Kadir Şeker, kamuoyuna çok mal oldu. Cezaevlerinde binlerce Kadir Şeker’lerin olduğu unutulmasın. Bizler, her gece başımızı yastığımıza rahat koyabilmek adına vicdan muhakemesi yapan insanlarız” dedi.

Başkan Çavuşoğlu, sicil affını da içeren genel af için 13 Haziran'da başlattıkları imza kampanyasının 13 Temmuz'da sona ereceğini söyleyerek, başta mahkum yakınları olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden kampanyaya destek beklediklerini ifade etti. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler