Takip Et

/>

SON DAKİKA

Gebelik hakkında bilinmesi gerekenler

1 Şubat 2024, Perşembe 10:52

     


Hazal Bayık’ın tvDEN ekranlarında sunduğu “Sağlık Vakti” programının konuğu olan Özel Medinova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Onur Durmaz, çokça merak edilen konulara cevaplar verdi.

Kadınların adet görmeye başlamadan önceki dönemleri, başladıkları dönem ve menopoz dönemi olmak üzere 3 ayrı dönemde ele alındığını belirten Op. Dr. Hüsnü Onur Durmaz, bunun çok uzun bir zamana yayıldığına dikkat çekti. Hazal Bayık’ın sorularına cevaplar veren Durmaz, şunları kaydetti:

HAMİLE KALMAK İSTEYEN KADINLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

“Bizim için hamilelik, 9 aylık bir dönemi kapsamaz. Genel olarak sağlıklı bir gebelik için önceden planlamak gerekiyor. Egzersiz yapmak, kötü alışkanlıkları bırakmak, sağlık taramalarının yapılması gibi önemli basamaklar var. Gebelik planlayan çiftlere, hem maddi hem de manevi olarak bu gebeliğe beraberce karar vermesini, kendileri için uygun olan bir dönemin belirlenmesini ve buna yönelik olarak alışkanlıklarını yenilemesi ya da olmayan alışkanlıklarını edinmesini istiyoruz.

PLANSIZ GEBELİKTE NE YAPILMALI?

Genellikle verdiğimiz ilaçlar gebelik açısından çok büyük problemler yaratmıyor. Bazı ağır kronik hastalıkları olan hastalarımız olabiliyor. Onların bazı ilaçları problemli olabiliyor. Ancak genel olarak biz bunu toparlıyoruz. Toparlayamadığımız bazı durumlarda ise başka branşlardan destek isteyebiliyoruz. Gebeliğin erken dönemlerinde özellikle sıklıkla karşımıza gelen durumlardan biri bu. Böyle bir sorun yaşanmaması için gerekli tüm çalışmalarımızı yapıyoruz.

ERKEKLERE DÜŞEN GÖREVLER NEDİR?

Burada görev sadece kadının gebe kalması ve doğum yapması değildir. Özellikle sosyal hayat kısmında kadınların gebelik dönemi çok değişik bir dönem. Normal rutin olarak devam eden bir dönem değil. Vücudunda çok fazla değişiklikler oluyor. Psikolojileri değişebiliyor. O yüzden biz eşten beklediğimiz, kadına son derece destek vermesi. İşlerini kolaylaştırması ve gebelik döneminde olan değişimlere onun da ayak uydurması erkeklerin önemli görevlerindendir. Gebelik öncesi de sonrası da esnası da çok yorucu olduğu için bu konuyu ele almak gerekiyor. Erkeklerin bu dönemdeki rolünü boşa atmamalıyız. Onlar da bu görevlerini bilmeliler.

DOĞUMDAN KORKAN KADINLAR BUNLARI NASIL AŞAR?

Doğum süreci uzun bir dönem. Doğum bir sabır işidir. Bu sabır sadece doğum gününün geldiği zamandan değil, öncesini de kapsar. 37-42 hafta arasında olmasını isteriz. Bu süreç uzun ve biraz meşakkatli. Gebenin ve eşinin tamamen bize uyum sağlayarak sağlıklı bir gebelik elde etmesi için uzun geçecek bir dönem. Gebelerimizin fazla kilo almamasını isteriz. Biz muayene sonrası her bireyin ne kadar kilo alacağını söylüyoruz. Son dönemde gebelik ve doğumla alakalı eğitimler var. Bunlar online olarak da yapılabiliyor. Bu imkanlardan faydalanabilirler. Korku böylece atlatılabilir.”

Programın ilerleyen dakikalarında menopoz, çikolata kist ve miyomlar hakkında da açıklamalarda bulunan Op. Dr. Hüsnü Onur Durmaz, kadınlarda görülen yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseri hakkında da uyarılarda bulundu. Programın tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. (SELİME AYDEMİR) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler