Takip Et

SON DAKİKA

“Tarım ve hayvancılık olmazsa olmazımızdır”

15 Mayıs 2022, Pazar 00:20

     


Aydın’da besiciler özellikle artan yem fiyatlarından, yükselen girdi maliyetlerinden, verilen desteklerin yetersizliğinden, azalan alım gücünden şikâyet etti.

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Veli Akduman, artan maliyetler yüzünden hayvanlarını kesmek zorunda kaldığını söyledi.

Akduman, “Şuan da hayvancılık çok büyük girdiler altında. Girdi maliyetleriyle baş edemeyince hayvanlarımı kesmeye başladım. Kesilen hayvanlarım için çok üzülüyorum. Kesilen hayvanın üretimi bitiyor. Üretemeyen milletler bitmeye mahkumdur” dedi.

Akduman, süt fiyatlarıyla ilgili de şunları söyledi: “Sütün kilosunun 7,5 lira olacağı yönünde haberler var. Süte zam yapmayın. Yeme de zam yapmayın. Süte yüzde 5-10 zam yapıldığı zaman yeme yüzde 50 zam yapılıyor. Önce yemin önünü tutmaları gerekiyor. Yeme zam yapılmasın ki süte de zam yapmayalım. Devlet destek verse de yetersiz kalıyor. Ben geçen yıl 40 kilogram süt ile bir torba yem alıyordum. Şuan ise 60 kilo süt ile bir torba yem alabiliyorum. Sütü 7,5 lira yaptık diyorlar ama yeme yüzde 300 zam yapıldı. Hayvancılık çok kötü durumlara geldi. Böyle giderse bir yıl sonra etin kilosu 300 lira, sütün litre fiyatı 40 liradan aşağı olmaz. Çünkü üretim yapamıyoruz. Üretim olmazsa, tüketim de olmaz” diye konuştu.

Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Celal Kondu da şunları söyledi: “Maliyetler yüksek olduğu için ayakta zor duruyoruz. Yemler pahalı. Kendi otlarımızı kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Maliyetimiz azalsın diye yaz kış yeşillik ekiyoruz. Yetkililere sesleniyorum: Destekler yetersiz kalıyor. Ayakta kalmamız için biraz daha desteğe ihtiyacımız var. Şuanda et fiyatları yüksek. Yüksek olmasının sebebi de ineklerin kesilmesi. İnekler kesildiği zaman, sığırlar azalıyor ve et fiyatları yükseliyor. Hayvancılığa desteğin ve önemin artması lazım. Hayvancılık olmazsa kimsenin karnı doymaz. Tarım ve hayvancılık bu ülkenin olmazsa olmazıdır” dedi.

Süt fiyatlarına da değinen Kondu, “Süte zam geldi gelmesine ama şuan sadece soğuk depolara yansıyor. Bize yansımıyor. Süte yapılan zam maliyetlere göre çok az. Keşke yem fiyatları yükselmese, sütte de zam olmasa. Milletin alım gücü kalmadı. Daha önce mahallelere süt satıyordum. Zamlardan önce 10 kişi süt alırken artık 5 kişi alıyor. Artık insanlar süt almıyor. Böyle olunca da maliyetler artıyor. Severek yaptığımız hayvancılığı artık gönülsüz yapıyoruz. Yem fiyatları azalırsa, hayvan yetiştiricisinin de beli doğrulur” ifadelerini kullandı. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler