Takip Et

SON DAKİKA

Çine’de siber tehlike ele alındı

24 Mayıs 2022, Salı 11:51

     


Çine Madran Anadolu Lisesi öğrencileri, çağın en büyük tehlikesi siber güvenlik hakkında bilgilendirildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çine Madran Anadolu Lisesi’nde, TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında Yaşar Üniversitesi’nden Bilgisayar Mühendisi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz konuk edildi. Söyleşide, teknoloji çağının avantajları ve dezavantajları ele alındı.

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, özellikle çocukların internetteki güvenliğini, yalnızca bir oyuna indirgememek gerektiğinin altını çizerek, siber alemde birçok tehlike bulunduğunu vurguladı. Doç. Dr. Koltuksuz, “Siber korsanlar her dönem, oyun görünümü altında ya da çeşitli ilgi çekici içeriklerle özellikle çocukları hedef seçerek merak uyandıran, onlara meydan okuyarak istediklerini yaptırmaya yönelik yöntemler kullanır. Oyun adı altında merakla başlayıp meydan okumaya, kişisel bilgileri ele geçirip istediklerini yapmamaları halinde tehdit etmeye varan bir yöntem olduğu görülüyor” dedi

“İNTERNET VE BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI EĞİTİMİ VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Birçok çocuğun siber zorbalıkla karşılaştığını ancak çoğunun bunu ailelerine aktarmadığını ifade eden Doç. Dr. Koltuksuz, “Bu çok önemli bir olay. Bir oda düşünün; ‘İçeride sapık, katil, tecavüzcü, hırsız var’ deseniz hiç kimse içeri girmek istemez. İnternette bunların hepsi var ve gerekli önlemleri almadan hem kendimiz giriyoruz hem de çocuklarımızın girmesine izin veriyoruz. Aileler çocuklarının sanal dünyada neler yaptığını mutlaka takip etmeli. Bunun için de aile ve çocuk arasında çok iyi bir iletişim olmalı. Bu nedenle en geç ilkokul dördüncü sınıftan itibaren internet ve bilgisayar okuryazarlığı eğitimi verilmesi gerekmektedir. Nasıl güvenli olarak kullanılır, kötü bir olayda neler yapılmalı, etik değerler, şifre seçilirken nelere dikkat edilmeli gibi teknik detaylar da mutlaka öğretilmeli. Ama çocuklarımızdan önce bizim de mutlaka bu konuda bilinçli olmamız gerekir” diye konuştu.

“KİŞİLER İNTİHARA SÜRÜKLENEBİLİYOR”

Siber saldırıların çeşitlilikleri ve tehlikelerini aktaran Koltuksuz, “Kişisel bilgileriniz çalınabilir. Şiddet öven bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor. Kullanıcılar tehdit ve taciz ediliyor

Kişilerden zorla para elde edilebiliyor. Oyuna katılanlar, depresyon ve kaygı ataklarına kapılabiliyor. Bu tehlikeleri göz önünde bulundurarak önlem alınması gerekmektedir” diye konuştu.

Söyleşide, Madran Lisesi öğrencileri yazılım konuları ve siber tehditler hakkında Koltuksuz’a sorularını yöneltti. Program sonunda Okul Müdürü Bayram Cesur, Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz’a çiçek takdim etti. 







 
Son Eklenen Haberler