“Aydın’ın hak ettiği seviyeye gelmesini isteyen bir emekçisiyim”
16 Haziran 2022, Perşembe 11:49Tweet | ||
![]() |
tvDEN ekranlarında Servet Töz sunuculuğunda yayınlanan Fikrim Var programının konuğu Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Ökçesiz oldu. Kuşadası özelinde Aydın’ın sorunları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ökçesiz, “Aydın’ın hak ettiği seviyeye gelmesini isteyen bir emekçisiyim” dedim.
“KUŞADASI’NIN KÜLTÜRÜNÜ VE MİRASINI KORUMA GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ”
Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği ve faaliyetleri ile ilgili Ökçesiz, “2011 yılında derneğimizi kurdum. Bu dernek ile birlikte Kuşadası’nın kültürünü ve tarihini koruma gayreti içerisindeyiz. Her yıl bir kitap çıkartıyoruz. 12. Yılımız olacak ve 11. Kitabımız da yayınlandı. Bu 11 yılda 5 kongre ve sempozyum, 1 tane de çalıştay yaptık. Kongrelerimiz genellikle mezar taşları üzerine yapıldı. Burada bir distürümüz var. Bilimden asla ayrılmıyoruz, üniveristeler ile beraber çalışıyoruz. Derneğimizi kurduğumuz andan itibaren de üniversiteler ile beraber çalıştık. Bilim heyetimiz var. Başında bir profesörümüz var. Bu profesörümüzün yardımı ile projeleri hayata geçiriyoruz. En son yaptığımız çalışma Güvercin Ada Kalesi ve Şehir Surları Çalıştayı idi. Bu çalışmalarımıza 2016’da başladık. İbrahim Halveti Hazretleri’ni ve Kuşadası’nı tanıttık. Öyle bir sempozyum gerçekleştirdik. Daha sonra Erciyes Üniversitesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ortaklığında 1. Geleneksel Türk Mezar Taşları Sempozyumunu düzenledik. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliği yaptı, Erciyes Üniversitesi ise ev sahipliği yaptı. Sempozyumda, 1. Uluslararası Türk-İslam Mezar Taşları Kongresi yapacağız diye söz vermiştik. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi Başkanı Sayın Metin Ekici hocam başkanlığında böyle bir kongre gerçekleştirdik” dedi.
“GERİ ÇEVRİLDİĞİMİZ BİR KURUMA TEKRAR MÜRACAT ETMEYE YÜZÜMÜZ OLMADI”
Ökçesiz, “Biz Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne değil fakat Efeler Belediyesi’ne, bir önceki Belediye Başkanına bir müracaatımız olmuştu. Fakat geri çevrildik. Geri çevrildiğimiz bir kuruma da tekrar müracaat etmeye yüzümüz olmadı. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden şu ana kadar herhangi bir destek almadık. Yavuz Selim Köşker Bey’in zamanında Aydın Valiliği’nden destek aldık ve Öküz Mehmet Paşa Sempozyumu’nu yaptık ve kitabını bastık. Şimdiki Valimiz Hüseyin Aksoy’ a da çok teşekkür ediyoruz. Hakikaten kendisine minnettarız. Kuşadası Belediyesi ile birlikte önceki valimizin başkanlığında bir proje tasarlamıştık. ‘Adalızade Mezar Taşları Müzesi’ projesi idi. Türkiye’de ilk mezar taşları müzesi olacak inşallah. 2019’dan beri kurguluyoruz. Devletimiz de bu konuda bize yardım etti. Çok yüklü bir meblağı Kuşadası Belediyesi’ne destek olarak gönderdi. Yani proje maliyetinin yüzde 70’ini devletimiz finanse etti” diye konuştu.
“BİZ KUŞADASI’NI ÇOK BENİMSEDİK”
Ökçesiz, “Ben turizmin içerisindeyim. Zaten Kuşadası’na yerleşmeden önce turizme başlamıştım. İngilizce öğretmeniyim normalde. Cambridge’de bir süre bulundum. Kuşadası doğumlu değilim ama Kuşadası’nı düşünen ve üzerine derin araştırmalar yapan bir dernek kurduk. Biz, Kuşadası’na olan borcumuzu bu şekilde çalışmalarla, kitaplarla, kongrelerle, sempozyumlarla ödemek istedik. 28 yılınızı profesyonel bir rehber olarak geçirirseniz, turizmin de içerisinde olursunuz. Aydın’ın hak ettiği seviyeye gelmesini isteyen bir emekçisi olarak konuşuyorum. Biz Kuşadası’nı çok benimsedik. Kısa bir süre İzmir’de bulunduk fakat yapamadık. 1974-1975 yılında kafamıza koymuştuk Kuşadası’na gelip yerleşmeyi. 36 yıldır burada yaşıyoruz. Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesi’nin 9. Cildinde tarif ettiği gibi Kuşadası’nın havasını, suyunu, insanlarını çok sevdiğimiz için buraya yerleştik” ifadelerini kullandı. (ORKİDE ÜLKER / NİSA KIZILKAYA)
HABER VİDEOLARI

Kastamonu İl Özel İdaresinde memur olarak çalışan Leyla Yakar, köpekten

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden

İzmir'in Seferihisar ilçesinde Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Fırat Kalkanı bölgesine saldırı hazırlığındaki

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bir araya gelen kadınların geleneksel yöntemle

Aydın doğalgaz dağıtım firması Enerya Şirketi tarafından, Çine’de doğalgaz

Bu yıl 17'ncisi düzenlenen Kum Heykel Festivali'nin direktörü

İzmir'deki Uzay Kampı Türkiye, bu yaz sezonunda 25 ülkeden 700'ü

Denizli'de hasadı temmuzda başlayan ve kasıma kadar süren yöreye özgü

Antalya'nın Kaş ilçesinde jandarma ekiplerinin yaptığı denetimlerde bir

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, Sırbistan'da yapılacak Dünya Şampiyonası'nda

Antalya'nın Serik ilçesinde motosikletin devrilmesi sonucu meydana gelen

Medicana Ataşehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet

Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklar Kütahya'nın Domaniç ilçesinde,

Milli Yol Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Mehmet Işık, Türkiye'de erken

Dünden bugüne ülke siyasetine yön veren iller arasında yer alan

Muğla'nın Datça ilçesinde plajda parayla çalışan duş aletinden

Dünyayı vurması beklenen jeomanyetik güneş fırtınalarının iletişim sistemlerini,

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz,

MEB'e Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına

En fazla makine ihracatının gerçekleştiği iki ülke arasında yer alan Almanya

Almanya'da yaşayan Ersin Bilge, eşeğinin heybesine yüklediği kitap ve kırtasiye

İzmir'in Kiraz ilçesinde, 3 bin 933 kök Hint keneviri ve 32 kilogram

Muğla'nın Menteşe ilçesinde 7 dönüm arazide yerel tohumlar kullanılarak

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr'de yer alan ilana gör, İzmir Menemen'de

Muharrem ayı nedeniyle Söke Demirciler Odası'nca geleneksel hale getirilen

Aydın'ın Didim ilçesinde karısını pompalı tüfekle öldüren

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, beton mikserinin devrilmesi sonucu 1 kişi

İzmir'in Buca ilçesinde garaj kumandası görünümlü suikast

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika

Türk şirketlerinin uluslararası pazarlardaki rekabet güçlerinin ve

Afyonkarahisar'da hasadına başlanan yazlık patatesler fabrikada işlenerek sofralara

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç,

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük

Aydın'ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde Yunanistan unsurlarınca Türk

8 Ağustos Pazartesi günü 2022-2023 sezonunu açarak yeni sezon hazırlıklarına

Aydın'ın Köşk ilçesinde yakınlarının haber alamadığı 18 yaşındaki

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk

Gazeteci Mehmet Aydın’ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yağma suçundan 24,5 yıl kesinleşmiş