Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen ASKİ Genel Kurulu toplantısında, 2025 kesin hesabı ve borçlanma yetkisi görüşmeleri sırasında su tarifeleri üzerinden tansiyon yükseldi.
Aydın Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu, Meclis Başkanvekili Polat Bora Mersin başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda komisyonlardan gelen birçok gündem maddesi meclis üyelerinin ortak kararıyla kabul edildi.
Meclis toplantısının ardından gerçekleştirilen ASKİ Genel Müdürlüğü Genel Kurulu’nda ise gündem bu kez su faturaları ve su maliyetleri oldu. 2025 Mali Yılı Kesin Hesabı ile Germencik Balıkköy Arıtma İçmesuyu İsale Hattı için planlanan borçlanma yetkisi görüşülürken taraflar arasında sert polemik yaşandı. CHP’li Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Serkan Sevim, ASKİ’nin gelir yapısına dikkat çekerek vatandaşların üzerindeki ekonomik yükü gündeme taşıdı. Sevim, 2025 yılı içerisinde ASKİ’nin yaklaşık 3 milyar 408 milyon lira tutarında su faturası tahsil ettiğini belirtti.
"YÜZDE 74'Ü SU FATURALARINDAN OLUŞUYOR"
CHP’li Sevim, bütçe rakamlarının yalnızca teknik muhasebe verileri olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade ederek şu değerlendirmede bulundu: “Toplam gelirlerin yüzde 74’ü su faturalarından oluşuyor. Vatandaşın ödediği her 4 liranın 3 lirası doğrudan su faturası olarak tahsil ediliyor. Bu kadar yüksek faturalarla bütçe dengesini sağlamak başarı olarak değerlendirilemez”
Sevim ayrıca ASKİ’nin elektrik, bakım ve yakıt giderlerindeki yükselişe dikkat çekerek, “Halkın ödediği su parası yine halkın hizmetine dönmeli” ifadelerini kullandı.
"BÜTÇEYİ HEP BİRLİKTE KABUL ETTİK"
Eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Erol ise ASKİ bütçesinin daha önce oy birliğiyle kabul edildiğini hatırlatarak yapılan harcamaların da aynı bütçe doğrultusunda gerçekleştiğini söyledi. Erol, “Bütçeyi hep birlikte kabul ettik ve uygulamalar da bu bütçeye göre yapıldı. Gerçekleşen rakamlar ortada. Burada eleştirilecek bir durum göremiyoruz” dedi.
Bunun üzerine yeniden söz alan Serkan Sevim ise yapılan açıklamaların mevcut tabloyu eleştirmekten çok gelecek döneme ilişkin öneri niteliği taşıdığını ifade etti.
Cumhur İttifakı Grup Sözcüsü Fatih Gürer de ASKİ’nin ticari amaçla faaliyet göstermediğini savunarak, “ASKİ sudan para kazanan bir kurum değil. Biz suyu maliyetine vatandaşa ulaştırıyoruz. Plan ve bütçe görüşmelerinde bunların tamamı değerlendirildi” diye konuştu.
"KONU HALEN KOMİSYONDA BEKLİYOR"
Tartışmalar sırasında söz alan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in açıklamaları ise toplantının en dikkat çeken bölümlerinden biri oldu. Yetişkin, suyun gerçek maliyetine ilişkin net bir hesap ortaya konulamadığını belirterek, “Maliyet hesabı net şekilde yapılamadığı için konu halen komisyonda bekliyor. Biz bugün hala suyun gerçek maliyetini bilmiyoruz. Açıklayın” ifadelerini kullandı.
Bu sözlerin ardından yeniden konuşan Fatih Gürer, CHP grubunun mecliste çoğunluğa sahip olduğunu hatırlatarak, su fiyatlarıyla ilgili alternatif bir çalışma yapılabileceğini söyledi. Gürer, “Su ücretlerinin yüksek olduğunu düşünüyorsanız bununla ilgili düzenlemeyi meclise getirebilirdiniz. Önerge verdiniz ancak kendi önergenizin arkasında durmadınız”
ASKİ GENEL MÜDÜRÜ OLGAÇ'TAN AÇIKLAMA
ASKİ Genel Müdürü Hakan Olgaç ise kurumun tüm mali kayıtlarının mevzuata uygun şekilde tutulduğunu ve düzenli olarak Sayıştay denetimlerinden geçtiğini belirtti. Olgaç, Aydın’daki su fiyatları üzerinden yapılan eleştirilere karşı farklı büyükşehir belediyelerini örnek göstererek şu ifadeleri kullandı:
“En pahalı suyun Aydın’da olduğu yönünde değerlendirmeler yapılıyor ancak Tekirdağ, İzmir, Manisa ve Ankara gibi büyükşehirlerdeki tarifelere de bakılması gerekiyor. Bu şehirler üst sıralarda yer alıyor. Ayrıca köy ve beldelerde vatandaşlarımıza indirimli su sağlıyoruz. Yapılan altyapı yatırımları ve hizmetler de ortada" şeklinde konuştu. (İREM DELİCE)
























ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.