Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Aydın bu konularda çok kısır, beceriksiz ve başarısız”

13 Haziran 2022, Pazartesi 10:16

     


Gazeteci Emin Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Gazeteci Atilla Dağıstanlı oldu. Aydın’da gerçekleştirilen sanatsal faaliyetlerin azlığı, Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmed Arif gibi isimlerin ölüm yıl dönümü ile ilgili Dağıstanlı, “Aydın bu konularda çok kısır, beceriksiz ve başarısız” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZIN VE MİLLETVEKİLLERİMİZİN KİTAP OKUDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Dağıstanlı, “Bizim edebiyatımızı dünyaya tatıtan, yitirdiğimiz bu edebiyat ustalarını anmak hepimizin görevi bana göre. Sadece doğum ve ölüm yıl dönümlerinde değil. Her zaman anmamız lazım. Ben isterdim ki Can Yücel için bir etkinlik düzenlensin. Ama Aydın bu konularda çok kısır, beceriksiz ve başarısız. Ben Aydın’ı böyle hayal etmiyordum. 2018’de Nazım Hikmet’in gecesi düzenlenmişti. Düzenleyen Aydın Büyükşehir Belediyesi, dolayısıyla Özlem Çerçioğlu’ydu. Orada birçok gazeteci ve yazar konuşması vardı. Ben de eğer o sahneye çıkamasaydım kurdeşen dökerdim. Ne yapıp edip çıktım ve Nazım Hikmet’in ‘Tuhaf Bir Mahluksun’ şiirini okudum. Böyle bir gece düzenlediği için Özlem hanıma çok teşekkür ettim orada. Fakat edebiyatımız yalnızca Nazım Hikmet’ten oluşmuyor. Ahmed Arif’i inkar edemezsiniz. Onları da anacaksınız. Ama bu işi Belediye Başkanı’ndan çok, Belediye Başkanı’nın edebiyat, yazı, basın bölümüne bakan kişinin önerisi olması gerekiyor. O kişinin ‘Şu gün, şu ozanımızın ölüm günü. Bir etkinlik yapalım’ demesi lazım. Bizim Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimizin kitap okuduklarını düşünmüyorum. Hele ki şiir. Şiir insnaın ruhunu temizler. Hiç tanımadığın birisinin yazdığı şiiri okuduğun zaman ruhunda bir yerlerin aydınlandığını hissedersin. Şiiri, sanatı, tiyatroyu Türkiye’den alırsanız, Türkiye’de bir şey kalmaz.” dedi.

“BENCE BU BİR İHANETTİR”

Dağıstanlı, “Ben sürekli takip ettim. Nazım Hikmet ile ilgili etkinlik oldu fakat ne Ahmed Arif ne de Orhan Kemal ile ilgili bir etkinlik olmadı. Orhan Kemal’ın romanlarını okumadıysan, onu tanıyamazsın ki. Öyle lanet bir şey ki, Orhan Pamuk gibi bir adama hediye veriyorlar ama Orhan Kemal unutuluyor. Bence bu bir ihanettir. Orhan Kemal’in yazılarını okuduğun zaman o günleri yaşarsın. Ama tabii okumanın bir gereklilik olduğuna inanıyorsan. 26 Eylül 1943 günü, Orhan Kemal’in cezası bitiyor, tahliye ediliyor. Orhan Kemal, Nazım ile beraber aynı koğuşu paylaştıkları için onun hayatında büyük bir değişim yarattığının bilincinde olduğu için bir şiir yazıyor. Örneğin Necip Fazıl için şiir yazan birisi var mı?” diye konuştu.

“GELSİN BURAYA BİR RÖPORTAJ YAPALIM”

Hakkında açılan soruşturma üzerine Dağıstanlı, “Beni bilmediğim bir numara aradı. Polis arkadaş telefonda kendini tanıttı. Konunun ne olduğunu sordum. ‘Özlem Hanım sizin hakkınızda şikayette bulunmuş, ifade vereceksiniz’ dedi. Ben de ‘Salı pazarına çıktığımda uğrarım size’ dedim. Efeler Merkez Karakolu’na çağırıyorlar diye düşündüm. Fakat Güvenlik Şube’ye çağırılıyormuşum. Gıda Çarşısı’nda, ASTİM’de. Sonrasında avukat ile birlikte gittik oraya. Gerçekten çok ilginçti. Bana gelen yazıda ivedi olarak bulunup ifadesinin alınması yazıyor. Biz ne dedik ne yaptık da ivedi bi şekilde çağırıldık. Sanki kaçacak mıyız? Tarihe bir baktım, 2021 senesinin kasım ayından bir program. Benim bu televizyonda yaptığım her programda içerik aynıdır. ‘Yolsuzluk, iyi idare edememe, CHP’li değilsin, Aydın’a ihanet ediyorsunuz’ içerikleridir. Ayrıntılara gerek yok. Ayrıntılar ambalaj. Benim burada söylediğim ve kanıtlayamadığım bir şey var mı? Yine söylüyorum; Özlem Hanım şikayetçi olabilir, hakkını aramak için yasal yollara başvurabilir. Ama 2 sefer bana röportaj sözü verdi ve tutmadı. Gelsin buraya bir röportaj yapalım karşılıklı. Özlem Hanım gelsin buraya ‘Şirketlerde ben oğlumun arkadaşını genel müdür yapmadım’ desin. Biz burada neyi söyledik de kanıtlayamadık? Ben Özlem Çerçioğlu’nun davranışları ile hiç ilgilenmiyorum. Ama değişik bir açıdan onun davranışlarına bakarsam panik içerisinde olduğu ve giderek daraldığı görünüyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü önümüzde bir seçim olduğu zaman bunlar meydana çıkacak diye. Ben bunların aynısı, 10 kat fazlasını söyleyeceğim” ifadelerini kullandı. (MEHMET AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler