Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Taşınmazlar hakkındaki ilanlarla ilgili zorunluluk getirildi”

3 Kasım 2023, Cuma 10:33
Son güncelleme: 3 Kasım 2023, Cuma 10:53

     


Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası, Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmaya konulan değişiklikler hakkında üyelerini bilgilendirdi. Oda Başkanı Alaattin Durmaz, “Taşınmazlar hakkındaki ilanlarla ilgili gerçek kişiler ve emlakçılar için zorunluluk getirildi. Üyelerimize bu yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirdik” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Kasım’dan itibaren geçerli ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Sözleşmesi’ zorunluluğu getirildi. Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası tarafından, üyelerine yönelik Efeler Milli Aydın Bankası Toplantı Salonu’nda eğitim semineri düzenlendi. Seminere, Aydın Ticaret İl Müdürü Arif Aksu, İşletme Bilimcisi Şükrü Turan Ergün, Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası yöneticileri ve üyeleri katıldı.

“100 BİN TL’YE KADAR CEZAİ YAPTIRIM UYGULANACAK”

Bakanlık tarafından zorunlu hale getirilen mevzuat hakkında bilgiler veren Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, “1 Kasım itibari ile taşınmaz ticareti ile ilgili değişikler yapıldı. Bu değişiklik, ilan sitelerine ilan veren gerçek kişiler ve emlakçılar hakkında bir takım düzenlemeleri kapsıyor. Şöyle ki, gerçek kişi kendi taşınmazı ile ilgili ilan sitesine taşınmazının ilanını koyacaksa, bu taşınmazın kendisine ait olması ya da birinci veya ikinci derece yakına ait olması gerekiyor. Yani, ilana konulan taşınmaz ya kişinin kendisine ait olacak ya da birinci veya ikinci derece akrabası olma zorunluluğu getirildi. Bir başkası adına kesinlikle ilan konulması yasaklandı. Siteler bunu engelleyecek ve 100 bin TL’ye kadar cezai yaptırım uygulanacak. Bu vatandaşımıza ilgilendiren kısmı aynı yasa kapsamında emlakçılarımıza ilgilendiren konu ise emlakçılarımız müşterilerinin bu ilanlarını ilan sitelerine verebilecek. Ancak, taşınmazın sahibi ile aralarında satış yetkilendirme sözleşmesi yapacaklar. Sözleşme yapılmamış ilanlarda yayınlanmayacak, yayınlandığı takdirde yine cezai yaptırım uygulanacak” diye konuştu.

“İŞİNİ DOĞRU YAPANLARLA YANLIŞ YAPANLAR AYRILSIN İSTİYORUZ”

Mevzuatın nasıl işleyeceği yönünde de bilgiler veren Başkan Durmaz, “İlan siteleri, emlakçılardan başta taşınmaz ticareti yetki belgesi olup olmadığını doğrulayacak. Zaten bu konudaki mevzuat 2018 yılından bu yana yürürlükte olan zorunluluk. Bu belgenin olmaması da cezai hükümdür, aynı zamanda bu belgeye sahip emlakçılar ilan sitelerine üye olabilecek. İlan yayınlanacağında ise, taşınmazın sahibi ile emlakçı arasında satış yetkilendirme sözleşmesi olup olmadığını doğrulamak zorunlu hale geldi. Şuan ilan siteleri için geçerli ama en kısa zamanda bu zorunluluk sosyal medya içinde geçerli olacak. Bakanlık tarafından açıklanan bu mevzuatın gerekçesi ise fake ilanlar var, yani sahte ilanlar. Ya da var olan ilanları önce yüksek bedellerle yayınlayıp, fiyatları şişirme ve daha sonra da bunun biraz altında farklı ilan yayınlayanlar var. Gerçek kişi olmayan sahte ilanlar taşınmaz sektörünü bu duruma getirdi. Biz oda olarak bu mevzuatı destekliyoruz. Çünkü bu işi yapan yapmayan, doğru yapan yanlış yapan ayrılsın istiyoruz. Bu noktada da vatandaşımıza bir uyarıda bulunmak istiyorum. Şayet emlakçınız taşınmaz ticareti yetkilendirme belgesine sahip ise güvenerek satış yetkilendirme belgesini imzalayabilirsiniz. Bundan kesinlikle çekinmeyin, bu sözleşme malınızı sattığınız anlamına gelmez. Bu sözleşme sadece ‘benim taşınmazımı ilan sitelerinde, sosyal medyada, gazetelerde, televizyonlarda, sosyal medyalarda, çeşitli yayın organlarında veya afiş asarak pazarlayabilirsin’ anlamına gelir. Burada isterlerse emlakçılar ile yapacakları sözleşmeye süre koyabilirler. Sözleşmelerde süre belirleme alanı mevcut. Oraya diledikleri kadar 2 ay, 3 ay veya 5 ay gibi süre koyabilirler. Yetki belgesi olmayan hiçbir kimseye sözleşme imzalamayın. Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası olarak biz de bunları üyelerimize anlatmak için bilgilendirme semineri düzenledik. Bu eğitim seminerine katılan Ticaret İl Müdürümüze ve Şükrü hocamıza da katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler