Takip Et

SON DAKİKA

“Küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz”

2 Aralık 2021, Perşembe 15:12

     


AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, özel bir televizyon kanalında katıldığı televizyon programında, Türkiye’nin yeni ekonomi modelini değerlendirdi. Savaş, “Artık yüksek faiz, düşük kur sarmalından kurtulmak istiyoruz. Küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz” dedi.

Pandeminin tüm dünyada etkili olduğunu ve bu etkinin ülkemizde de olumsuz yönde etkileri olduğunu söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, “Yaklaşık iki yıl önce iktisadi faaliyetlerde bir düşüş oldu. Üretim azaldı. Faaliyetler yavaşladı. Mart 2020 yılından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetimizin almış olduğu tedbirler neticesinde biz bu sıkıntılı süreci en az hasarla atlattık. Bu sancılı dönemi en az sıkıntılı şekilde atlattık. Bakanlarımızın koordinasyonu, güçlü sağlık altyapımız sayesinde vatandaşlarımıza ayni ve nakdi yardımlar yaparak, en az hasarla bunu atlattık. 2020 yılında dünyada büyüyen 2 ülkeden biri olduk. Bu da çok önemli. Ayrıca aslında biz bir başarı hikayesi yazdık. Pandemiyle mücadele konusunda ülkemiz bir başarı hikayesi yazdı. Diğer taraftan bu pandemiyle mücadele süresinde gurur verici işlere de imza attık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde terörle mücadele konusunda, Doğu Akdeniz’de, Suriye, Irak, Libya’daki mücadeleler. Bunlara baktığımızda guru verici işler yaptık. Pandeminin etkisi aşılamayla birlikte azalmaya başladığında, normalleşmeye geçildiğinde, tabi her ülke aynı anda normalleşmeye geçemedi. Bizim ülkemiz daha hızlı şekilde normalleşmeye geçti” dedi.

“ERKEN NORMALLEŞMEYİ VE COĞRAFYAYI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRDÜK”

Türkiye’nin ihracat rekorları kırdığını söyleyen Savaş, “Tabi bu ertelenen talepler devreye girdiğinde, ülkemiz daha erken bir şekilde normalleşmeye geçtiğinden dolayı, üretim devam ettiğinden, özellikle tarım kentinin bir milletvekili olarak bizde üretim devam etti, tüm ülkemizde üretim devam etti, tarımsal üretim devam etti. Diğer üretimler de devam etti. Biz bunu ülke olarak bir fırsata dönüştürdük. Ertelenen talepleri hızlı bir şekilde yerine getirme noktasında. Malum Uzak Doğu’da tedarik zincirlerinde aksamalar oldu, üretim süreçlerinde aksamalar oldu. Bizim erken normalleşmeye geçmemiz neticesinde dünyada ertelenen talepleri yerine getirdik. Tabi bu ülkemiz açısından bir fırsata dönüştü. Tabi bir de coğrafyanın vermiş olduğu bir fırsat var. O da olumlu yönde bunu avantaja çevirmemize olanak sağladı. Bu sayede ihracat rakamlarına baktığımızda rekorlar kırmaya devam ediyoruz. İlk çeyrekte yüzde 7 büyüdük, ikinci çeyrekte yüzde 21 büyüdük, üçüncü çeyrekte de yüzde 7,4 büyüdük. Son çeyrekte de olumlu rakamlar gelecektir” diye konuştu.

“AMERİKA’DA ENFLASYON 6 KAT ARTTI”

Pandeminin tüm dünyada ekonomiyi etkilediğini ifade eden Savaş, “Pandeminin etkilerini hala yaşıyoruz. Pandemi, tüm dünyada emtia ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Yüzde 30’lara yakın gıda fiyatları yükseldi, emtia fiyatları yükseldi. Tabi bu etkiler ve yükselmeler, ülkemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Amerika’da tüketici fiyatları yüzde 6’ya kadar yükselmiş vaziyette. Avrupa Birliği’nde de aynı şekilde, tüm ortalama yüzde 5’lere yaklaşmış vaziyette. Almanya’da yüzde 6’lara yaklaşan bir enflasyon var. Hele üretici fiyatları enflasyonuna baktığımızda yüzde 20’lerde, yüzde 30’larda. Hatta bunlar daha da artacaktır. Yani Amerika’da normalde yüzde 1’lerde olan enflasyonun 6 kat yükseldiğini görüyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde de aynı şekilde. Enerji ve kömür fiyatları da aynı şekilde. Muhalefet zaten hep yalan dolanla bugüne kadar devam etti, bundan sonra da devam edecek. Ayrıca bu pandeminin getirdiği olumsuzlukların yanında, gıda ve emtia fiyatlarının yükselmesinde kuraklık ve iklim değişikliği de etkili oldu. Diğer taraftan bu pandemiyle birlikte ülkeler eskiye nazaran daha fazla vatandaşlarını düşünmesi nedeniyle agresif bir şekilde daha fazla bazı ürünlerde stok yapmaya başladı. Bunların hepsi fiyatların yükselmesinde etkili oldu” dedi.

“YÜKSEK FAİZ, DÜŞÜK KUR SARMALINDAN KURTULMAK İSTİYORUZ”

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Tabi zaman içerisinde hükümetimizin aldığı tedbirler, ekonomi yönetiminin, Merkez Bankası’nın alacağı tedbirler de bu enflasyon aşağı inecektir. Bizim 20 yıldan beri yaptığımız icraatlar ortada. Milletimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Milletimize rağmen hiçbir hizmeti, işi yapmadık. Bizim geçmişimiz ortada. Bundan sonra da önemli işlere imza atacağız, vatandaşımız ve milletimiz için. Cumhurbaşkanımız grup toplantısında tarihi bir konuşma yaptı. Yatırımı, istihdamı, üretimi öncelikleyen, ihracat odaklı büyümeyle yolumuza devam edeceğiz.

Bu güne kadar hep aynı şekilde kur, faiz, enflasyon sarmalıyla, paradan para kazanan kesim iyi bir şekilde nemalandı. Bu nemalanmayı da devam ettirmek istiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da konuşmalarında bahsettiği üzere bu sarmaldan kurtulmak istiyoruz. Artık bu sarmala son vermek istiyoruz. Artık yüksek faiz, düşük kur sarmalından kurtulmak istiyoruz. Bundan sonra yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı önceliklendiren bir politikayla, büyümeyi önceliklendiren bir politikayla, milletimizin refahını artırmak istiyoruz. Bu politikalarla biz bir yıldan bu yana yaklaşık 2 milyon 194 bin kişiyi iş sahibi yaptık. Her yıl yaklaşık 1 milyona yakın insanımız, gencimiz çalışma hayatına katılıyor. Bunlara aş ve iş sahibi yapmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Bugüne kadar yaptığımız gibi, bundan sonra da. Yani bugüne kadarki yüksek faiz, düşük kurla ithalat cenneti haline getirilen ülkemizde artık bu cendereden kurtulmak istiyoruz. Çünkü ne zaman büyüsek cari açık üreten bir yapı vardı. Bu yapıdan kurtulmak istiyoruz. Bu yıl da olacaktır ancak geçmiş yıllara nazaran hem büyüyeceğiz daha düşük cari açık üreten bir yapı oluştu. Önümüzdeki sene cari fazla oluşacağına ben düşünüyorum. Rekabetçi bir yapıyla özellikle turizm gelirlerinde, özellikle ihracatta önemli bir rakama ulaşacak, bu sayede cari fazla oluşturacağız. Oradan oluşacak bir cari fazlayla kur da dengeye girecektir, enflasyon da dengeye girecektir ve küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz.” (HAZEL BAYIK) 







 
Son Eklenen Haberler