Takip Et
  • 14 Mayıs 2024, Salı 12:45

Yonca, üreticinin yüzünü güldürüyor

Aydın’ın Koçarlı ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde çiftçilik yapan Mehmet Ali Madenci hayvanı olan üreticilerin yoncaya ilgi gösterdiğini söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Hayvanlar için yüksek besin değerine sahip olan yoncanın hasadı başladı. ‘Baklagillerin kraliçesi’ olarak adlandırılan ot türü, hayvanlar için önemli bir besin değerine sahip.

Koçarlı’da tarımla uğraşan Mehmet Ali Madenci yonca otunun giderinin az gelirininse yüksek olduğunu söyleyerek, “Yonca çok güzel bir ürün. Baklagillerin kraliçesidir. Hayvan için çok besleyici bir ot şeklidir. Ve bunun gideri de çok değil. Bir kere ekiyorsunuz yılda yedi kere biçimi yapılıyor. Ve yedi yıl boyunca hiçbir şey yapmadan o tohum kendini yenileyip tekrar filizlenebilir. Biz daha yeni hasat ettik. Bütün hayvanlara uygundur. Besleyici değeri yüksektir. O yüzden ekiyoruz. Alternatif ürün olarak çok büyük olmasa da alternatif kaynak olarak yeterli. Geliri çok güzel. Bunu yapmamızın sebebi her tarladaki toprak yapısı aynı olmadığı için pamuk verimi her tarlada değişkenlik gösterebilir. Bu tarlanın toprak verimi pamuk için uygun değil. Bizde o yüzden alternatif ürün olarak yonca ektik. Verimi de yedi kez biçim sağladığı için oldukça güzeldir. Yonca ekim ayında ekiliyor. İlk biçimi mayıs ayında başlıyor. Diğer sene ekim ayına kadar belli aralıklarla hasat ediyoruz. Bu ürünün tek ihtiyacı sudur. Bol ve gübreden sonra verimi yüksek olabilir. Her biçimden önce iki kere suluyoruz. İki kez sulayıp biçim yapıyoruz” dedi.

Hayvancılıkla uğraşan büyük firmalara da satışın yapılabileceğini söyleyen Madenci, “Pazarlaması genelde köy halkına satıyoruz. Hayvancılıkla uğraşan çok insan var. Besleyici değeri yüksek olduğu için hayvancılık yapan herkes bu ürünü almak istiyor. Pazarlarımız genelde yan köyler ya da hayvancılık yapan büyük firmalara da satabiliriz. İfadelerini kullandı. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.