Takip Et

SON DAKİKA

Aydın Sultan Alparslan’la şaha kalktı

27 Ağustos 2013, Salı 01:41

     


Aydın Belediyesi tarafından kaidesi ile birlikte 15 metre boyunda yaptırılan Sultan Alparslan anıt heykeli, Malazgirt Zaferi’nin 942’nci yıl dönümünde, törenle açıldı. Aydınlı heykeltıraş Mustafa Tunçay, “Aydın’da, dünyanın en büyük şaha kalkmış at figürlü heykeli bulunmaktadır” dedi.

(FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN)

Girne Mahallesi’ndeki Malazgirt Meydanı’na konulan Sultan Alparslan anıt heykeli, düzenlenen törenle açıldı. Törene, Aydın Vali Vekili Halil Canavar, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Cemalettin Küçükerol, Şefika Çoban, ilçe ve belde belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Aydınlı heykeltıraşı Mustafa Tunçay, “Heykelin boyutu kılıç hariç 8, kılıçla 10, kaidesi ile birlikte 15 metredir. Heykelin yapımı yaklaşık 8 ay sürdü, 10 ton da çamur kullanıldı. Şaha kalmış at heykelleri, genelde 5 metre boyunda yapılıyor. Bu, eserden daha büyük heykel, sadece Üsküp’te var. Aydın’da, dünyanın en büyük şaha kalkmış at figürlü heykeli bulunmaktadır” dedi.

Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, 942 yıl önce, Sultan Alparslan’ın Malazgirt Ovası’nda, kahramanlık destanı yazarak Anadolu’nun kapılarını Türk milletine açtığını bildirdi. 15 metre boyundaki Sultan Alparslan anıt heykelinin, Aydın’ın en büyük meydanına konulmasının ayrı bir anlam ve güzellik olduğunu belirten Çerçioğlu, şöyle konuştu: “Geçmişimizi unutmadan, bizi biz yapan değerlerimizle var olduğumuzu bilerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği cumhuriyetimizin ışığıyla geleceğe yürümeye devam edeceğiz. Alparslan’ın kahramanlık ile kazandığı vatan toprakları, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kan ve gözyaşıyla bağımsız vatan toprağı olarak korunmuştur. Böylesi bir tarih, çok az ulusa sahip olmuştur.”

Vali Vekili Halil Canavar ise, heykelin Aydın’a kazındırılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

İki vinç yardımıyla Sultan Alparslan anıt heykeli üzerindeki, kırmızı örtü açıldı.

Açılışın ardından Çerçioğlu, Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği halk oyunları ekibi ile birlikte Aydın Zeybeği oynadı. Tören, lokma hayrı ile tören sona erdi. (EMRAH DİNÇER/HEDEF AJANS)







 
Son Eklenen Haberler