Takip Et
  • 14 Aralık 2023, Perşembe 09:27

Oyun Geliştirmede Yapay Zeka Devrimi: AI Oyun Sektöründe!

Oyun Geliştirmede AI Devri: Yapay Zeka Oyunları da Etkiliyor

Yapay zeka birçok alanda günlük hayatımıza girmeye başladı. Aslında oyunlarda yapay zeka kavramı yıllardır kullanılıyor. Özellikle oyuncuların doğrudan yönetmediği karakterlerin zekasına atıfta bulunarak kullanılan yapay zeka kavramı artık daha kapsamlı bir anlama sahip hale geldi. 7Slots giris gibi popüler sitelerde üzerine bahis yapabileceğiniz e-spor oyunlarından tutun mobil oyunlara kadar birçok oyun bu AI gelişmelerinden mutlaka etkilenecek!

Biz de bu yazımızda bu alandaki gelişmelerin oyunları nasıl etkilediğine ve bu gelişmelerin önümüzdeki yıllarda oyunlarda nasıl bir etkiye sahip olacağını inceleyeceğiz.

Oyun Yapımı Yapay Zeka Teknolojilerinden Nasıl Etkileniyor

AI teknolojilerindeki gelişmeler oyunları da temelden etkiliyor. Biraz oyun oynayan herkesin bileceği gibi birçok oyun türünde aslında en büyük problemlerden biri NPC denen karakterlerdir.

Oyunda bulunan kullanıcıların etkileşime giremediği ya da çok kısıtlı bir şekilde etkileşime girdiği bu karakterler AI gelişmelerinden en büyük pozitif etkiye sahip olabilirler. Bu alandaki gelişmelerle birlikte bu NPC’ler oyunlar içinde daha etkileşimli bir şekilde varolabilir.

Tabii ki bu yalnızca bir örnek. AI’ın getireceği yeniliklere ve daha neler olabileceğine kısaca göz atalım.

Kişiselleşen Oyun Deneyimi

Oyun deneyimini yapay zekayla birlikte kişiselleştirmek mümkün. Oyunun temel mantığı aynı kalsa da herkesin oynarken farklı şeyler görebileceği, yaşayabileceği ve oyunun yönünü değiştirebileceği oyunların sayısı yapay zekanın da etkisiyle oldukça artabilir.

Artık oyun deneyimleri bu sayede daha kişiye özgü hale gelebilir. Oyun içinde dinamik olarak sizin kararlarınızla birlikte yapay zeka da diğer karakterlerin gidişatını değiştirebilir.

Dinamik İçerik Gelişimi

Yapay zekanın etkisi oyun dünyasında sadece karakterler alanında olmayacaktır. Şu an için oyunların bir sorunu da birbirinin aynısı haritalar ve büyük dünyalar yaratma zorluğu. Yapay zekayı ucundan kıyısından denemiş olsanız bile prompt özelliklerini ChatGPT üzerinden tanımış olabilirsiniz.

Oyunlarda çok daha gelişmiş, bu alana özelleşmiş yapay zeka teknolojileriyle çok daha büyük ve dinamik olarak oluşan birbirinin aynısı olmayan ve sizin oyununuza özgü haritalar oluşması mümkün.

Önümüzdeki yıllarda bunun gibi birçok oyunda haritaların birbirinden farklılıklar gösterdiğini görebileceğiz. Yani örneğin açık dünyasında orman olan bir oyunda geçtiğiniz orman dinamik olarak siz oraya yaklaştığınızda oluşacak.

 

İçerisindeki ekosistemiyle, belki avlayabileceğiniz ya da sizinle etkileşime girebilecek olan vahşi hayvanları da içeren bir orman dinamik olarak var olacak. Bunun gibi bir teknolojinin oyun dünyasında yaygınlaşması birçok farklı olasılığa da kapı açıyor. Ucu bucağı olmayan bir harita yapısı başta olmak üzere bu sayede birçok yenilikçi oyun görmemiz mümkün hale gelecek.

Oyun Tasarımı ve Hikaye Alanında Yapay Zeka

Oyunlarda AI kullanımı yalnızca teknik yönle sınırlı kalmıyor. Oyun geliştirme sürecinde oyunun hikayesi oluşturulurken de faydalanan oyun şirketlerini yakında görmeye başlayacağımız kesin.

Özellikle bazı karakterleri geliştirirken bu sektörden yardım alınacaktır. Oyunun genel hikayesini geliştirdikten sonra küçük yan hikayeler yaratmak da “artificial intelligence” görevlerinden biri haline gelebilir. Bu konuda fırsatı iyi kullanan şirketler yenilikçi projeler ortaya çıkarabilir.

Oyunun hikayesi ve karakterleri ise yapay zeka sayesinde yaratılabilecek. Yani temelini insanların yarattığı hikayeler ve karakterler gerçek zamanlı olarak oyun devam ettikçe sizin kararlarınıza göre şekillenebilir. Bu sayede oyunların tekrar oynanabilme ihtimali de artacaktır. 

Yapay Zekanın Potansiyel Olumsuz Etkileri

Yazımızda bahsettiğimiz yapay zeka hamlelerinden bazıları oyunları olumlu olduğu kadar olumsuz da etkileyebilir. Bu etkilere kısaca değinelim. 

Kullanım Etkisi: AI birçok avantajla birlikte gelse de oyunların kreatif ekiplerinde bir tembelliğe de sebep olabilir. İnsan yaratıcılığının oyun geliştirme sürecinde kısıtlanıp bunun sanal makinalara devredilmesi oyunlardaki yaratıcılığı azaltıp birbirine daha çok benzeyen oyunlar görmemize sebep olabilir. 

Gizlilik ve Veri Güvenliği: Gizlilik ve veri güvenliği bilgisayarların dahil olduğu birçok konuda önemli hale geliyor. Yapay zekayı aktif olarak oyunda kullanabilmek için oyunculardan veri toplamak gerekiyor. Oyunculardan toplanacak dataların anonimliğini sağlamak oyunlar için önemli olacaktır.

Adalet Kavramıi: Oyunların faydalandığı algoritmaların hali hazırda öğrendikleri sebebiyle karakterlere doğrudan bazı önyargılı özellikler atfedebilir. Bu sebeple adaletli bir algoritma kullanmak AI’dan en iyi şekilde faydalanmanın kilidi olabilir.

Gelecekte Neler Değişecek

AI oyun geliştirme hızını birçok yapım şirketi için arttırabilir. Bu sayede bazı oyun yapım şirketleri daha hızlı şekilde daha kaliteli oyunlar üretebilir. Aynı zamanda oyunlar çok daha gerçekçi hale gelebilir. Özellikle karakter gelişiminde kullanılabilecek yapay zeka ile oyun geliştirme süreci oyuncular için daha tatmin edici sonuçlar ortaya çıkarabilir. 

4 maddede yapay zeka ile oluşacak gelişmeleri sıralayalım:

Karakter gelişim sürecini etkileyecek;

Dinamik içerik geliştirme ile açık dünya oyunları daha da büyük dünyalara açılabilir;

NPC karakterler daha etkileşimli hale gelebilir;

Oyunların akışı daha dinamik olup kişiselleşebilir. 

İnsan - Makine İş Birliği

Özellikle yapay zeka kullanımı oyunlarda arttıkça oyun yapımcılarının kattığı “insan” yaratıcılığı ile makinadan faydalanarak eklenen farklı özellikler oyunları daha ileri ve keyifli bir noktaya taşıyabilir. 

Oyunların geleceği de makinelerle insanların birlikte hareket etmesinde olabilir.

Yani insan ve bilgisayarların gitgide bir araya geldiği birçok sektörden biri olacak olan video oyun sektöründe de hem fırsatlar hem de riskler bizi bekliyor. 

Bu algoritmaları teknik olarak en iyi şekilde kullanabilecek olan şirketler ise buradan karlı çıkanlar olacak. Bu gelişmeleri göz ardı eden şirketlerin ise orta vadede devam edebilme şansı çok da yok. Yapay zeka artık kaçınılmaz bir şekilde hayatımızın içinde.

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.