AYTO Et ve Süt Ürünleri Komitesinden sektör değerlendirmesi
8 Nisan 2022, Cuma 13:58Tweet | ||
![]() |
Aydın Ticaret Odası Et ve Süt Ürünleri Komitesi AYTO Meclis Üyesi ve 3. Meslek Komitesi (Et ve Süt Ürünleri Komitesi) Başkanı Turgut AKYOL, AYTO Meclis Üyesi Mustafa ÇELİK ve Et ve Süt Ürünleri Komite Üyesi Burhan UÇAŞ sektörde artan ham madde ve enerji maliyetleri nedeniyle yaşanan sorunları değerlendirdi.
Komite çalışmaları ve kararları neticesinde sektörde üretici, işleyici ve tüketici açısından yaşanan mağduriyetleri kaleme alan Aydın Ticaret Odası Meclis Üyesi ve 3. Meslek Komitesi (Et ve Süt Ürünleri Komitesi) Başkanı Turgut AKYOL, “Covid-19 pandemi sürecinin negatif etkilerinden kurtulmadan Rusya ve Ukrayna savaşının patlak vermesi et, süt ve kanatlı (Broiler-Loyer) sektör ve birleşenlerinin ekonomilerini kötü vurdu ve sektörü para kazanamaz duruma getirdi. Et, süt ve kanatlı (Broiler-Loyer) sektörü ve sektör bileşenlerinin Rusya –Ukrayna savaşı nedeni ile uğradıkları zarar üretici, işleyici, tüketici kesim açısından incelendiğinde: Üretici kesimin üretim maliyetinin %60-70’ini yem giderleri oluşturmakta, yemin ham maddesi de (arpa, buğday, mısır, soya, ayçiçeği küspesi vs. ) Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilmektedir. İthalatta lojistik sıkıntılar da mevcut olduğundan, hayvan beslemede kullanılan kesif yemin ayda 2-3 defa zam görmesi üretici kesimi mağdur etmektedir. Ayrıca üretimde kullanılan elektrik enerjisi, akaryakıt, hayvan sağlığında kullanılan veteriner ilaçlarının fiyatlarının aşırı artması, üretim maliyetlerini arttırmaktadır. Üretim yapan sektör ve bileşenleri koydukları sermaye ve emeğin karşılığını alamamakta ve dolayısıyla sektörden kaçışlar olmaktadır. Sektörün küçülmeye gitmesiyle birlikte üretimde azalma da meydana gelmektedir. Sektörde anaç ve dişi sığır kesimi olduğundan işletmeler küçülmekte, kırmız et üretiminde azalma olmaktadır. Ana olmadan dana olmayacağından, et ve süt de olmaz. Dolayısıyla kırmızı et ve süt üretimi sıkıntısı yaşanma olasılığı daha da yükselmektedir. Üretici kesimin üretim isteği azalmakta ve motivasyonu düşmektedir. İşleyici kesim ( fabrikacı –mandıracı vb.) ham maddeyi pahalı alması, işçilik maliyetlerinin %50 artması, üretimde kullanılan enerji, yakıt, ambalaj, temizlik maddelerinin fiyatlarının artması üretim maliyetlerini yükseltmekte, işleyicilerin kar marjları düşmektedir. Üretilen ürünlerin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle satışlar düşmektedir”.
“ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ, TÜKETİCİNİN ALIM GÜCÜ YÜKSELTİLMELİDİR”
Akyol, “Tüketici kesim ise ürünlerin fiyatlarının yüksek olması nedeni ile yeterince alım yapmamaktadır, dolayısıyla üretici- işleyici-tüketici umutlarını kaybetmek üzeridir. Sonuç olarak et-süt-yumurta üretiminin arıttırılması için hayvan beslemede kullanılan kesif yemlerin fiyatları sabitlenmeli, üreticiye kesif yem desteği sağlanmalıdır. Et-süt-yumurta üretiminde kullanılan elektrik enerjisi, akaryakıt fiyatları düşürülmeli, et süt yumurta üretimi yapan sektör ve bileşenlerinin vergi, SGK borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Sektörün düşük faizli krediye ulaşımı kolaylaştırılmalı, tüketicinin alım gücü yükseltilmelidir. Kesinlikle canlı hayvan- et –süt ürünleri ithal edilmemelidir. Et-süt üretimi yapan ve satanlara yeni teşvikler getirilmeli, destekler arttırılmalıdır. Beklentimiz turizm sezonunun en kısa zamanda açılarak otellerin tam doluluk oranında çalışması yönündedir çünkü otellerin yüksek doluluk ile faaliyet göstermesi et-süt ürünlerinin tüketimini arttıracağından ekonomik yönden sektörün rahatlayacağı tahmin edilmektedir. 2020 yılında TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 488.557 büyük baş hayvan varlığıyla 8. 566.298 ton süt üretimi ile 7. sırada yer alan Aydın’ımızın kendimize has, markalaşmış et-süt ürünü bulunmamaktadır. Bu kapsamda Odamız ve diğer kuruluşlarca gerekli çalışmaların başlatılması İlimize fayda sağlayacak, sektör ve bileşenlerinin ekonomilerini canlandıracaktır” dedi. (ORKİDE ÜLKER)

Spor Tırmanış Okul Sporları Minikler ve Küçükler Türkiye Şampiyonası,

Efeler’de 40 yaş üzeri veteran sporcuların yarıştığı, 3 gün boyunca

Denizli'de engeli bulunan 80 genç, yemin ederek temsili askerlik heyecanını

İzmir'in Konak ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışırken

Aydın'ın İncirliova ilçesinde bal üretimini ve kalitesini artırmak

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Ege Bölge Koordinatörü

Efeler Belediyesi’nin düzenlediği “Kültür ve Sanat Etkinlikleri”

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Koçarlı Meslek Yüksekokulu’nda

Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde yolcu otobüsünün çarptığı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Spor Bilimleri Fakültesi’nde

İzmir'in Buca ilçesindeki bir inşaatta, kolon patlaması sonrası yaşanan

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Futbol Takımı, Süper Lig Türkiye

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ev sahipliğinde, Üniversite

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği yeni Başkanı Muhammet Ali Künkçü,

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

İzmir'in Çeşme ilçesinde tartıştığı kişi tarafından bıçaklanan

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde hafif ticari araçta kaçak

Denizli'nin Beyağaç ilçesinde tartıştığı kişiyi otomobiliyle çarparak

Uşak'ta bu yıl ilki düzenlenen Gençlik Festivalinde (GençKuşak

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, ağabeyini tabancayla vurarak öldüren

Konya'nın Ereğli İlçesinde 24 saatte 576 kişi bulantı, kusma, ishal şikayetleriyle

Muğla merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik operasyonda

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde ormanlık alanda erkek cesedi bulundu. Güzeloba

İzmir'in Çeşme ilçesinde hakkında kayıp ihbarında bulunulan kişinin

Manisa'nın Soma ilçesinde, kamyonla otomobilin çarpıştığı kazada

Muğla'nın Ula ilçesinde, ayağını çapa makinesine kaptıran kişi yaralandı. Çörüş

Aydın Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliğinin seçimli Olağan Genel Kurulunda

Muğla'nın Marmaris ilçesinde 3 gün önce kayıp ihbarı yapılan

Aydın'ın Germencik ilçesinde 11 Mayıs'ta iki otomobilin çarpıştığı

Manisa'nın Salihli ilçesinde ağaca çarpan otomobildeki 1 kişi hayatını

Denizli'de yaşlı kadını, kendilerini jandarma olarak tanıtarak dolandırdıkları

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bir parkta silahlı saldırıya uğrayan kişi

Terör örgütü PKK/KCK'nın ekonomik alan yapılanmasına yönelik

Ankara Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi’nde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkilerine rağmen Türk turizmciler, Avrupa pazarındaki