Takip Et

SON DAKİKA

Köylüye 1, kraliçeye 10 dolar

5 Haziran 2018, Salı 09:04

     


Türkiye'nin en iyi kirazı olan ve Avrupa'ya hatta İngiltere Kraliçesinin masasına kadar giden Avra kirazı, son 20 senenin en kötü sezonunu yaşıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Nazilli'nin Avra Mahallesinde üretilen ve Avrupa'ya ihrac edilen Avra Kirazı, son 20 senenin en kötü sezonunu yaşıyor. İlk çıktığında 18 liradan işlem gören kiraz, bugün 3 lira'ya satılıyor. Kiraz üreticisi olarak mağdur olduklarını belirten Sevim Okka (65), "Bu sezon kirazın fiyatı çok düşük. Zahmeti ve maliyeti yüksek olan kiraz, en kötü sezonunu yaşıyor" dedi.

 

"ZAHMETİNİ BİZ ÇEKİYORUZ, PARAYI ONLAR KAZANIYOR"

Avra'da 35 senedir kiraz üreticiliği yapan İsmet Okka (67), "Kirazın maliyeti 3 lira. Bunun yanında ilaçlama ve gübreleme fiyatları da ekleniyor. Bizden 3 lira'ya aldıkları kirazları, Avrupa'ya 10 dolara satıyorlar. Zahmetini biz çekiyoruz, parayı onlar kazanıyor. Yıllardır yaptığımız ve bildiğimiz iş bu, alınan fiyat düşük olsa da tek geçim kaynağımız olan kirazcılığa devam ediyoruz" diye konuştu.

 

KİRAZLAR AĞAÇTA KALACAK

Toplayıcı bulamamaktan yakınan Okka, "Bir amelenin yevmiyesi 120 lira. Kiraz bol ama amele bulamıyoruz. Zaten 3 lira'ya sattığımız kirazlar, amelenin yevmiyesini de karşılamıyor. Bu gidişle kirazlar ağaçta kalacak" dedi.

 

ÜRETİCİ, AĞAÇLARI KESMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Kiraz üreticisi Şevket Cintosun (29), "Avra kirazı buradan Avrupa'ya ihrac ediliyor. Buradaki kiraz Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Üretilen kirazlara gübre ve zirai ilaçlamalar dışında hiçbir uygulama yapmıyoruz. İstanbul'da yetiştirilen kirazlarda katkı maddesi kullanılıyor ama onlar 15 liraya satılıyor. Avra kirazı tamamen organik olmasına rağmen bu sezon verilen fiyatlar ne maliyetimizi ne zahmetimizi karşılıyor. Ağaçlarımızı kesmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler