Takip Et

Bu balık çok zehirli Aydın kıyılarında da görülüyor

Zehirli özelliği ile korku salan balon balığı Türkiye kıyılarında yeniden görülmeye başladı. Ilık ve yosunlu sularda yaşayan, avlanması yasak olan balon balığı ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarında sık rastlanıyor. Aydın kıyılarında da görülen balıkla ilgili uzmanlar, uyarıyor.

 

TEMAS EDEN ÖLÜYOR

Kirpi balığı, kurbağa balığı gibi değişik adları da bulunan balon balığı denizde yaşayan canlıları da tehdit ediyor. Siyanürden iki yüz kat daha zehirli olduğu bilinen balığa temas eden, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölebiliyor. Zehri alıp da sağ kalanlarda muhakkak kalıcı hasar bırakıyor.

 

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, balon balığının bünyesindeki tedrodoksin içeren zehrin iki mili gramının elli kilogram ağırlığındaki bir bireyi öldürecek güçte olduğunu söylüyor. Balon balığının iç organları, deri altı ve kas dokusunda aşırı derecede bulunan tedrodoksin diğer canlılar için büyük tehlike oluşturuyor. Bilmeyerek bu balığa temas eden insanlar da tehdit altında bulunuyor. Üreme dönemlerinde dişi balon balıklarında daha yoğun olan tedrodoksin zehri, maruz kalan kişilerde kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesinin ardından terleme, kusma, konuşma güçlüğü ve felce hatta ölüme neden oluyor. (SELİME AYDEMİR)

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.