Takip Et

SON DAKİKA

ÇED toplantısı başlamadan bitti

4 Ocak 2017, Çarşamba 13:38

     


Germencik’te faaliyette bulunan Maren Maraş Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan jeotermal enerji santralı projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında protestolar yaşandı. Jeotermali Aydın’da istemeyen vatandaşlar ÇED toplantısını yaptırtmadı.

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Maren Maraş Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Germencik Kızılcagedik ve Çamköy mahallelerinde yapılacak olan Melih JES ve Nezihe-Beren JES projeleriyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı. Hıdırbeyli Mahallesi'ndeki düğün salonunda düzenlenen toplantı, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, bakanlık görevlileri ve çevre mühendislerinin katılımıyla başladı. Şirket görevlileri toplantının açılışını yapacakken Germencikli Halil Çetinkaya söz alarak, jeotermalin zararlı olduğunu bunun için ÇED toplantısına dahi gerek duyulmadığını kaydetti.

“JEOTERMAL CANIMIZI, İNCİRİMİZİ ALMAYA BAŞLADI”

Halil Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu insanları bu soğuk alanda bulundurmaya gerek yok. Lütfen jeotermal şirketi buradan tasını, tarağını toplayıp çıksın gitsin. Yıllardan beri bunların zararlarını yaşıyoruz. Jeotermal bizim canımızı, incirimizi almaya başladı. Bu millet incirle doyuyor. Santraller geldi, bizim burada kaliteli incirler olmamaya başladı. Mahkeme kararında her şey açık.”

Ardından ÇED kararının içerdiği mahkeme kararı okundu.

“KENDİLERİ BİLE KANSER OLDU”

Hıdırbeyli Mahallesi’nden Selami Bozan ise, yağmurun yağmayışının nedeninin, jeotermal olduğunu belirterek, “Ailemle birlikte yıllardır burada yaşıyorum. Buraya zehir akıyor. Santraller kurulurken bunların adamları bile kanser oldu. Tam yağmur yağacak, bulutlar toplanıyor, bunlar buharları bir salıyorlar bütün bulutlar dağılıyor. Ne incir ağacımızın ne de zeytin ağacımızın hayrını görebiliyoruz. Gelirlerimiz yarıdan aşağıya düştü. Bahçemdeki birçok ağaç jeotermalden dolayı kurudu” dedi.

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ise firma yetkililerinin projeyi anlatmasını, vatandaşların da dilek ve düşüncelerini aktarmalarını istedi, kendilerinin bu görüşleri bakanlığa ileteceklerini bildirdi. Toplantının yapıldığı düğün salonunun çevresinde ise jandarma ekipleri güvenlik önlemi aldı. (GÖKHAN DÜZYOL)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler