Takip Et
  • 15 Mayıs 2024, Çarşamba 14:15

Aydınlı üç çocuk annesi 25 yıldır tarlada enginar üretiyor

Aydın’da yaşayan evli ve üç çocuk annesi Halide Adalılar, 25 yıldır tarlasında enginar üretimi yapıyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

25 yıldır Aydın’ın Efeler ilçesinde enginar üretimi yaptıklarını söyleyen Adalılar 5 yıldır da toptan perakende satışı yaptıklarını ifade etti.

Ağustos sonu Eylül başı gibi enginar dikimine başladıklarını ifade eden Adalılar, “Ağustos sonu Eylül başı gibi enginarın dikimi başlıyor. Biz kök enginarı ürettiğimiz için yerli sakız cinsi kök enginarı üretiyoruz. Esas üretimimiz o topraktan enginarın kökünü çıkartıyoruz çıkarttıktan sonra onları çoğaltarak tekrar toprağa dikimini yapıyoruz bu da Ağustos sonu Eylül başı Eylül ortalarına kadar devam ediyor. Sonrasında Aralık Ocak’tan sonra yavaş yavaş mahsul almaya başlıyorsunuz. Mart ayından haziran ortasına kadar da artık yavaş yavaş enginarları satışı devam ediyor ve haziran ortasında da sona eriyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA ULAŞTIRIYORUZ”

Enginarları Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiklerini söyleyen Adalılar, “ Türkiye içerisinde pazarlamasını daha çok yapıyoruz yurtdışına şu an için yok gönderimimiz zaten ancak Türkiye içerisine yetiyor. Daha çok büyük şehirlerden perakende satışlarda İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara buralardan çok güzel talepler var toptan satışlarda da pazarcılarımız var aynı zamanda kıyı Ege kıyı illerinden gelip bizim buradan yerimizden alıp pazarlarına götüren pazarcılarımız da var pazar olarak daha çok enginar bilinmiyor aslında daha çok yeni çok başındayız enginarın tanıtımında ama çok da güzel bir potansiyel yakaladığımıza inanıyorum Türkiye içerisinde” diye konuştu.

“KARACİĞER VE KANSER HASTALARI MUTLAKA TÜKETMELİ”

Enginarın faydalarından söz eden Adalılar, “Enginar biliyorsunuz özellikle karaciğer rahatsızlığı olanlar karaciğer hastalığı olanlar için çok öneriliyor aynı zamanda sağlık açısından çok faydalı ve şifa eskiden yapraklarından tüyünden içerisindeki çanağına kadar her türlü şifasından faydalanabiliyoruz. Çok eskiden aynı zamanda bu tüylerinden tüm kısmından ilaç yapılıp tüketildiğini biliyoruz ama şu anda en çok müşterilerimizin çoğunluğu karaciğer rahatsızlığı olup da bu şekilde doktor tavsiyesiyle bizden aldığını söyleyen müşterilerimiz çok fazla enginar şifa deposu gerçekten mümkün olduğu kadar haftada iki gün üç gün tüketilmeli özellikle kanser hastaları ve dediğim gibi karaciğer rahatsızlığı olan hastalar için inanılmaz bir besin” dedi.

“ENGİNARIN ÖZÜNÜ ÇIKARIYORUZ”

Enginar’ın birçok alanda kullanıldığını söyleyen Adalılar, “Birçok alanda kullanılıyor yani çok fazla dediğim gibi bilinirlik yok şu anda ülkemizde ama yemeği de çok yaygın biz aynı zamanda enginarın damıtılmış suyunu da satıyoruz yani enginarın özünü çıkartıyoruz o suyunu yemeğini yemeyen insanlara ya da çocuklara suyunu da kullandırabiliyoruz” diye konuştu.

“KADIN OLDUKLARINI UNUTMASINLAR”

Kadın girişimcilere tavsiyelerde bulunan Adalılar, “Bir kadın olarak şunu söyleyebilirim ki kimseye kulak asmasınlar. İlk başta bu yola çıktığımızda maalesef ülkemizde de kadın olmak zor her zaman kadın olduğunuz zaman bir şeyleri çok daha fazla bildiğini düşünen sizden çok daha fazla bildiğini düşünen insanlar olacaktır çevrenizde ama sadece kendi iç sesinize güvenin ben öyle yaptım bundan sonra çok çok daha güzel şeyler yapacağıma da inanıyorum ama insan önce kendine inanmalı kendine güvenmeli önce kadın olduğunu unutmamalı bunu tavsiye edebilirim” ifadelerini kullandı. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.