• 11 Ağustos 2026, Salı 09:38

Çineli üretici isyanda: “Bunun hesabını kim verecek?”

Aydın’ın Çine ilçesinde tarımsal üretimde önemli bir yere sahip Topçam Barajı’ndan tarım arazilerine su sağlayan açık kanalların kapalı sisteme dönüştürülmesi için yürütülen çalışmalar, üreticileri mağdur etti. Sulama nedeniyle bu sezon üretim yapamadıklarını belirten çiftçiler, susuzluk nedeniyle yıllardır emek verdikleri ağaçların da kurumaya başladığını söyledi.

Topçam Barajı ile Çine ilçe merkezi arasında bulunan tarım arazilerinde, açık su kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesi amacıyla boru döşeme çalışmaları sürüyor. Ancak çalışmalar nedeniyle bazı bölgelere tarımsal sulama suyu verilemediği, bu nedenle çok sayıda üreticinin sezonluk ürün yetiştiremediği belirtildi.

TARLALAR BOŞ KALDI, AĞAÇLAR KURUMAYA BAŞLADI

Bucak, Kırkışık Mahallesi Ovası, Ünlüce, Çaltı ve Karahayıt mahallelerindeki geniş tarım arazilerinin susuzluk nedeniyle boş kaldığını belirten üreticiler, özellikle aşırı sıcakların etkisiyle yıllardır yetiştirdikleri ağaçların zarar gördüğünü ifade etti. Üreticiler, bir yandan ürünlerini yetiştirememekten, diğer yandan ise yıllardır emek verdikleri ağaçlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktan yakınıyor.

Çiftçilerden Cihan Altın, yaşanan mağduriyete tepki göstererek Topçam Barajı’nda su bulunmasına rağmen tarım arazilerine neden su verilmediğini sordu. Altın, “Topçam Barajı doluyken çiftçiye neden su verilmiyor? Kanal çalışmaları planlanırken çiftçinin mağduriyeti neden düşünülmedi? Kuruyan ürünlerin, ağaçların ve çiftçinin uğradığı zararın hesabını kim verecek?” dedi.

“20 YILLIK EMEKLERİMİZ YANIYOR”

Yıllardır büyük emeklerle yetiştirdikleri ağaçların susuzluk nedeniyle kuruduğunu belirten Altın, Sulama Birliği’ne de tepki gösterdi. Altın, “Bir ağacın yetişmesi için yıllardır verilen emekleri Sulama Birliği hiçe saymaya devam ediyor. 20 yıllık emeklerimiz yanıyor. Bunun hesabını kim verecek?” ifadelerini kullandı.

Üreticiler, kapalı sulama sistemi çalışmalarının devam etmesine karşı olmadıklarını, ancak dönüşüm sürecinde çiftçinin mağdur edilmemesi gerektiğini belirterek yetkililerden çözüm bekliyor. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.