Takip Et

SON DAKİKA

“Bu Aydın’a büyük bir ayıptır”

16 Haziran 2022, Perşembe 18:07

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol oldu. Uzun zamandır yapılması planlanan fakat yapılamayan Buharkent’in jeotermal ile ısınma projesi ile ilgili konuşan Erol, “Bu Aydın’a büyük bir ayıptır” dedi.

Jeotermal ısıtma konusu ile ilgili Erol, “Biz jeotermal ısıtma konusundaki kararımızı 2017 yılında verdik. Aslında yanlış yapılmış. Zamanında Vali Yazıcıoğlu görev döneminde bu konu ile ilgili Aydınlılara veryansın etmiş. ‘Altımızda bir servet var, değerlendiremiyoruz’ demiş. Fakat o zamandan bugüne kadar kimse entegre kullanımı ile ilgili düşünmemiş. O zamanlar Genel Hükümetler sahaları ruhsatlandırmışlar, elektrik üretimine ayırmışlar genelde bölgeleri. Bölgeler ruhsatlandırılırken, ihaleye çıkarılırken entegre kullanımının temini için yerel yönetimlere neredeyse hiçbir şey bırakmamışlar. Diğer bölgeleri bilemiyorum fakat Buharkent’te öyle. Buharkent bir fırsatı kaçırmış diye düşünüyorum. 1968 yılında başlamış aslında ilk sondaj, ilk jeotermal elektrik santrali de Buharkent’te. Aradan 50 sene geçmiş, yarım asır. Ama hala bunu konuşuyoruz. Bu Aydın’a büyük bir ayıptır. O dönemlerde ve şimdi kim sorumluysa çok yanlış yapıyorlar” dedi.

“MAALESEF ‘YERLİ VE MİLLİ’ KELİMELERİ BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR”

Erol, “Ben 2014’de aday olurken böyle bir vaatte bulunmadım. Sahalar bize ait olmadıkları için bu konuda bir vaatte bulunmanın manası yok. Yalan söyleyemeyiz. Biz insanlara yapabileceğimiz şeyleri söyleriz. Öteden beri hep böyledir. Yapabileceğimiz şeyleri söyledik ve hepsini yaptık çok şükür. O yüzden biz hayal satmadık. Ama bizden öncekiler bunu yapmışlar. ‘Yapacağız’ demişler, yapamamışlar. Çünkü yapamazlar. Biz 2016’da bu imkan doğduğu zaman Zorlu Enerji Grubu ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, onlar bizi sosyal sorumlu olarak gördüklerini ifade ettiler. ‘Jeotermal enerjiyi biz size verelim’ dediler. Bu görüşmeler sonucunda jeotermalle Buharkent’i ısıtma hususunda şartlar oluşunca biz vatandaşımıza ilan ettik. 2017 yılında söyledik. Hatta ‘Buharkent’i jeotermal ile ısıtacağız’ dedik. 2019’da seçimlerde projeler içerisine koyduk. Basın toplantılarımızda da söyledik. Fakat aradan 5 sene geçmiş olmasına rağmen hala yapamadık. Bunun sebebi ise Büyükşehir Yasası’ndan kaynaklanan bazı engeller meydana geldi. İnşallah bunu da aşacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu konu ile ilgili yaklaşımını biliyoruz. O zihniyetin yaklaşımını da çok iyi biliyoruz. Maalesef ‘yerli ve milli’ kelimeleri birilerini rahatsız ediyor. Yerli enerji birilerini rahatsız ediyor. Bu çok acı bir şey. Kime hizmet ediyor bu anlayış bilemiyorum. O yüzden hem o anlayış bize olumsuz yönde yansıyor hem de yasadan kaynaklı bir düzenleme ile bu konuda engelleme durumları ile karşılaştık. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza bu durumu bizzat aktardım, dosyayı bizzat verdik” diye konuştu.

“YASA DEĞİŞİYOR, TÜRK JEOTERMAL KANUNU OLUYOR”

Erol, “Bu konu artık yavaş yavaş meyvesini vermeye başladı. Enerji Bakanımızla, Meclis’teki Enerji Komisyonu üyelerinin tamamıyla, AK Parti’nin yerel yönetim başkanlarıyla görüştük bu konuyu. Büyükşehir Yasası değiştirilmiyor ama jeotermal ile ilgili olan yasa değişiyor, Türk Jeotermal Kanunu oluyor. Bunun da tasarısı hazır. Ocak ayında bana da geldi ve inceledim. Yetki bizim şirketlerimize vereiliyor. Zaten bizim şirketlerimiz önceden hazırdı, yol almıştık. Yasa inşallah yakın zamanda çıkacak. Aksamalar bazen olabiliyor biliyorsunuz. Gündem de çok fazla yoğun. Fakat bir sorun olmayacağını umuyorum. Biz şimdiden hazırız” dedi.

“DOĞALGAZ FİYATLARI DÜNYA GENELİNDE ÇOK ARTTI”

Erol, “Biz bu sene vatandaşlarımız ile toplantılar yaptık. Bir an önce devreye sokmak istiyoruz. Türkiye’de 20’ye yakın yerde bu uygulama var. Ankara’da Çevre Kurultay’ına beni de konuşmacı olarak çağırdılar. Benden önce konuşma yapan kişi AFJET’in Genel Müdürü idi. ‘Geçen kış çok soğuk bir kış geçirmemize rağmen 100 metrekare bir evin jeotermal ile yıllık ısınma maliyeti 2 bin lira’dedi. Bu müthiş bir avantaj değil mi? Doğalgaz fiyatları dünya genelinde çok arttı” ifadelerini kullandı. (HAZEL BAYIK) 







 
Son Eklenen Haberler