Takip Et

SON DAKİKA

“Hayatta kalmaya çalışıyoruz”

29 Haziran 2022, Çarşamba 17:18

     


Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının konuğu EYTADER Mardin İl Temsilcisi ve BAĞKUR tescil mağduru Mustafa Akgüç oldu. Yaşadıkları mağduriyeti dile getiren Akgüç, “Hayatta kalmaya çalışıyoruz” dedi.

BAĞKUR tescil mağdurları ile ilgili Akgüç, “Biz yaklaşık 2 senedir belirlediğimiz etiket altında haklarımızı aramaya çalışıyoruz. Sosyal platformlarda bir araya gelmemiz epey zaman aldı. Şu anda sosyal medya gruplarımız var. Orada nasıl hareket edeceğimize dair görüşlerimizi arkadaşlarımıza sunuyoruz. 1985 senesi ile 2000 yılları arasında 1479 sayılı kanunda belirtilen esnaf grupları mağdur edilmiştir. Biz bu 1479 sayılı kanunda belirtilen mağdur edilmiş kesimlerin ve aynı zamanda tüm Türkiye’de mağdur edilmiş insanların haklarını aramak için yola çıktık. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. 1479 sayılı kanunda, BAĞKUR’dan sadece 3 kalem mağdur edilmiş. Esnaflık yapmış vergisini ödemiş, şirket ortağı olmuş vergisini ödemiş, şoförlük yapmış ve bunlardan geçimini sağlamış kişiler mağdur edilmiştir. 1985-2000 yılları arasında normal şartlarda BAĞKUR’un kendi kanununda geçen şu ibarelerden dolayı bizi tescil ve kayıt altına almaları gerekirdi; Kendileri otomatik olarak 3 ay içerisinde başvurmayan esnafı otomatik olarak kayıt altına almaya mükelleftir. Ama BAĞKUR bunu yok sayarak bizim haklarımızı elimizden almıştır. Bu sebeple yaklaşık 2 milyona yakın insan mağdur edilmiştir. Biz bunun mücadelesini verirken arkadaşlarımız türlü türlü kapı çaldılar ve kapılar hep yüzümüze kapandı. SGK’nın çalışanlarıyla bu konu ile ilgili görüştüğümüzde bize gülüyorlar, ‘Sizin haklarınız nasıl verilmiyor biz de şaşırıyoruz’ diyorlar” dedi.

“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”

Akgüç, “Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, bu 23 sene boyunca kendilerine ileten taleplerimizi arada sırada dile getiriyordu. Cumhurbaşkanımızın katıldığı ATO Congresium’da orada bizim bu geriye dönük BAĞKUR tescilimiz konusunda kendilerine bir madde sundular. Fakat maalesef bir sonuç alamadık. Orada verilen sözler tutulmadı. Bizimle ilgili İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, meclise bir kanun teklifi sundu. Fakat bu teklif büyük çoğunluk onay vermediği için meclisten geçemedi. CHP Eski Milletvekili Mahmut Tanal da bizimle ilgili bir kanun teklifi hazırladı. Bu kanun teklifini meclis komisyonuna sundu. Ancak biz kendilerine ulaşmakta zorluk çektik. Şu anda komisyonda bekletiliyor ve kimse alıp Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunmadı” diye konuştu.

“BUGÜNE KADAR TEK BİR KİŞİ BİLE BU DAVAYI KAZANAMADI”

Akgüç, “Şu anda sosyal güvenlik hakkı temel insan haklarından olup, uluslarası hukuk normları ile anayasal güvencesi altına alınmıştır. Biz mahkemelere başvurduk. Mahkelerin reddetmesi üzerine Yargıtay’a başvurduk. Arkadaşlarımız arasında hala davalarını sürdürenler var. Orada Yargıtay bizim lehimize bir karar verdi. Lehimize karar vermesine rağmen ‘Gidin davanızı açın, hakkınızı alın’ dediler. Bizim insanlarımız da buna istinaden davalarını açtılar. Ama bugüne kadar tek bir kişi bile bu davayı kazanamadı. Yani biz, Yargıtay kararına rağmen davayı kazanamadık. Bunun artık hukuk ve dava yolu değil tamamen siyaset üstü bir olay olduğunu anladık ve sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖYLE ACI HİKAYELER VAR Kİ”

Akgüç, “Şu an yalnızca Bendevi Palandöken taleplerimizi dosya haline getirip iktidara sunmamış, EYTADER Genel Başkanı Nalan Esmeray Meclise gidip bizzat iktidar kanadıyla görüşüp iletmiştir. Eğer 1985-2000 yılları arasında BAĞKUR, kayıt ve tecilimizi yapmış olsaydı biz o yıllara göre primlerimizi ödemiş olacaktık. Fakat şu an gelinen noktada primler almış başını gitmiş. Bunların üzerinden bir hesaplama yaptıkları zaman ödeyemeceğimiz rakamlar ortaya çıkıyor. Biz istiyoruz ki, 1985 ve 2000 yılları arasında, o zaman verdiğimiz primler neyse onun üzerinden ödeme yapalım. Eğer öyle bir imkan tanımazlarsa hiçbir arkadaşımız fayda görmeyecek ve emekli olamayacaklar. Pandemi dolayısıyla vefat etmiş ve hakkını alamamış bir sürü insanımız var. Bunların çocukları babalarının haklarını talep ettikleri vakit, o hakların da korunmasını istiyoruz. Bu yaşlı insanlarımızın emekli edilmesini talep ediyoruz. Öyle acı hikayeler var ki. İnsanlarımız geçimlerini sağlayabilmek için kredi çekip hayatta kalmaya çalışıyorlar. Zaten bizim yaşadığımız yok, hayatta kalmaya çalışıyoruz” dedi. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler